Anledningen till att vi älskar att vårstäda – och 5 knep som gör städningen smidigare

Vårstädning är en ritual som är djupt rotad i oss. Och det finns en anledning till att vi vill börja städa när solen och ljuset återvänder.

Varför vårstädar vi?

Faktum är att det finns forskning som förklarar varför vi känner för att städa när våren är på ingång. Den visar bland annat att vi blir mer motiverade att sätta igång med uppgifter under vissa höjdpunkter av året, som nyårsdagen, ens födelsedag eller när våren kommer. Det blir som en nystart för hjärnan, och städningen sätts ofta i fokus.

En annan studie har visat att tanken på våren får oss att sätta mål, och att starten av årstiden därför kan användas som en bra draghjälp för personer som har det lite extra svårt att sätta igång med projekt, och istället skjuter upp det – som städningen. Att ha det stökigt hemma är dessutom något som kan skapa distraktioner och stress, då hjärnan trivs bättre när det är ordning runt omkring. När den starka vårsolen skiner på de dammiga hyllorna och fläckiga fönsterna späs dessa känslor på, och får oss att känna ännu starkare för att städa.


LÄS ÄVEN: Ella Engström från Dalarna gör succé med svenska städtips – på tv i USA


5 knep för en smidigare vårstädning:

1. Bryt ned städningen i etapper

Välj en till två områden att fokusera på per städsession för att inte trötta ut dig själv. Genom att avsluta ett delmoment i städningen innan nästa påbörjas besparar du dig oreda som distraherar och stressar samt att varje avslutat moment blir en mental seger som skänker ytterligare motivation för nästa moment.

2. Använd ångvård för uppfräschning

Ett ångvårdsklädsskåp går bortom att bara ta bort skrynkliga veck och är perfekt för att ge nytt liv till kläder som känns gamla eller luktar instängt efter en lång tid i garderoben. Om du saknar ett ångvårdsskåp, fungerar även en handhållen steamer. Ångan är skonsam mot tyget samtidigt som den effektivt neutraliserar dåliga lukter och minskar allergener, vilket försäkrar att dina plagg är redo för säsongsstart. Kom även ihåg att noggrant inspektera och hantera eventuella skador eller fläckar på vinterkläderna innan de packas bort, för att undvika obehagliga överraskningar när det blir dags att ta fram dem igen.

3. Städa från topp till botten

Börja med att städa de högsta punkterna i ett rum, som takfläktar och hyllor, och arbeta dig nedåt. På så sätt faller dammet ner till ytor du ännu inte städat, vilket effektiviserar städningen. För att få det extra dammfritt, överväg att använda en dammsugare med HEPA-filter som kan fånga upp ännu finare dammpartiklar.


LÄS ÄVEN: 3 miljövänliga städhacks – som faktiskt fungerar


4. Miljövänliga städmedel

Att använda sig av miljövänliga städmedel är viktigt för att slippa onödiga kemikalier i hemmet. I stället för att köpa en ny sprayflaska så kan du skapa din egen rengöringsspray med naturliga ingredienser som vitvinsvinäger, vatten, och eteriska oljor. För ett ytterligare steg, använd material som gamla t-shirts eller lakan som rengöringsdukar.

5. Digital decluttering

I takt med att din fysiska miljö blir renare under vårstädningen, glöm inte bort den digitala, utan dedikera en del av städningen till att organisera filer, rensa upp i inkorgen och avprenumerera från oönskade nyhetsbrev. Ett renare digitalt liv kan leda till ökad produktivitet och en känsla av ordning som matchar din nystädade fysiska omgivning.

Källa LG Electronics

Rulla till toppen