Kika in hemma hos Ikeastylisten: ”Familjen vet att jag vill ha det på ett visst sätt”

För inredningsstylisten Raquel Currais är lugn och harmoni viktigast i inredningen. I tjugotalsvillan i Osby har hon uppnått det med hjälp av naturens färger och material. Utan att ge avkall på praktiska lösningar för familjens behov.

Det var åtta år sedan familjen Lenador Currais flyttade från Madrid till Sverige. Anledningen var att både Raquel och Santiago blev erbjudna att jobba i småländska Älmhult. Tre år senare flyttade de in i vita tjugotalshuset i lilla Osby. Hörntomten är stor och lummig, med ett idylliskt läge precis bredvid en å som rinner ut i den närbelägna Osbysjön.

– Vi började dock med att renovera när vi flyttade in, berättar Raquel.  Vi tog oss först an badrum och kök och sen slog vi ut en vägg för att få två sovrum. Men vi försökte gå varsamt fram för att behålla husets ursprungliga karaktär. 

Det nya golvet som tidigare ägare lagt in togs bort för att få fram originalgolvet, en viktig detalj för helhetskänslan. Två mindre rum på nedervåningen öppnades upp för att bli ett öppet men kombinerat vardagsrum och arbetsrum. 

Raquel, som är stylist, satte sedan tänderna i själva inredningen. Hon vill gärna få in naturen och dess färgskala, och gillar dämpade toner. Basen är svart, vit med naturtextilier som linne och bomull. 

– Jag tycker om när inne och ute möts, både när det gäller färger och material, säger hon. 


LÄS ÄVEN: 12 Ikea-klassiker vi aldrig glömmer


Golvet och pelarna var redan målade svarta när Raquel och Santiago tog över huset. De valde att behålla dem så. De små tavlorna på väggen är dels kopierade prints av Eduardo Chillida och dels canvastavlor som Raquel gjort själv. 
Det stora matbordet rymmer inte bara hela familjen utan även många middagsgäster. Det är också en plats där Raquel och Santiago sitter och jobbar ibland. Bordet, stolarna, bänken och taklampan är från Ikea. Soffan från Ikea har fått nytt tyg från Bemz i tvättat beige linne.
Här bor: Raquel Currais Cortes, Santiago Lenador Garcia, Bruno, 12, Mario, 17 samt Cooper, en West highland white terrier. Jobbar som: Båda jobbar på Ikea. Huset: Villa på 220 kvadrat i Osby, byggd på 1925.  Instagram: @raquelcurrais.
Huset är från 1925, men har under senare år byggts till med ett stort allrum med ett rejält panoramafönster ut mot trädgården.

En del möbler hade tagits med från Madrid, men under tid har de blivit utbytta mot nya, ofta från Ikea. Det har resulterat i en trivsam mix som speglar både det skandinaviska och det spanska. Och Raquels känsla för att styla och kombinera både möbler och dekorationer har fått blomma ut. 

– Vi har börjat tänka mer skandinaviskt, inte minst när det gäller naturmaterialen, säger Raquel och tillägger:

– Fast det stora vardagsrummet med svart golv och bjälkar har den tidigare ägaren gjort i ordning, även om vi har ändrat lite när det gäller färger och detaljer. Men det mörka golvet behöll vi.

Ikeastilen inspirerar

I sitt jobb som inredare och inredningsstylist på Ikea i Älmhult får hon också utlopp för sitt intresse och kreativitet.

– Jag planerar och hittar lösningar till våra olika projekt av produktion av miljöbilder. Jag har alltid gillat ”Ikeastilen” och det speglar såklart av sig i hur jag har det i mitt hem. 

Framför allt gillar Raquel att ha det organiserat och ordnat. Det är viktigt att det finns en viss harmoni samtidigt som det ska vara praktiskt.

– Alla i familjen vet att jag gärna vill ha det på ett visst sätt, säger hon med ett skratt. Men jag är inte pedantisk, jag vill bara att möblerna i hemmet ska ha en funktion.

Köket håller en traditionell stil. All fast inredning, köksfläkten, diskhon och blandaren kommer från Ikea. Jieldé-lamporna är köpta på loppis.
Köket går i svartvitt, med vitt kakel med mörk fog. Vägglamporna över diskhon kommer från Jieldé och är köpta på loppis. Karaffen är från Ikea. Skärbrädor från bl a Iittala.
Familjen tycker om att ha saker som de använder varje dag stående framme. Praktiskt och funktionellt. 
Matplatsen invid köket har en stilren känsla med bord från Ikea och stolar från Zara Home. Porslin från Ikea och lampa från House Doctor.
I den äldre delen av huset finns det ett stort rum som är uppdelat i ett tv-rum och ett arbetsrum. Soffan här är egentligen en gästsäng med kuddar. Bordet har en liten gömma där det går att förvara spel. Bord och matta från Ikea. Den skymtande sittpuffen i linne är från Zara Home.
I arbetsrummet har den ena väggen målats med tavelfärg så att det går att skriva på den med tavelkrita. Bordet i ekfaner och stolarna är från Ikea. Golvklockan i hörnet som har en fiffig inbyggd bokhylla fanns tidigare i Ikeas sortiment. Korklampan är från Markslöjd.

För Raquel är det viktigast är att tänka på vad hela familjen behöver i vardagen. 

– Min filosofi är att det får gärna vara snyggt och fint men det måste först och främst fungera. Det gäller att förstå ytan och tänka efter vad man ska ha den till. 

Köket är det enda stället där det fått vara lite mer traditionellt med industrikänsla. Det känns rätt, tycker Raquel, eftersom det ska användas för matlagning. I resten av huset råder ett ombonat uttryck med textilier och sköna material. Som i Raquels favoritplats vardagsrummet med den luftiga känslan och den naturliga kopplingen mellan inne och ute, tack vare det stora fönsterpartiet. 

– Här kan man verkligen ta in naturen, och här myser vi framför brasan eller ser på film.  


LÄS ÄVEN: Charlotte och Tony kan ha båten utanför radhuset: “Flyttade till ett enklare liv”


Från ovanvåningen kan man se rakt ner över matbordet och soffan. Här finns en mysig kuddhörna med en pall, kudde och vas från Ikea. Papperskrukan är från den lokala butiken Fröjd af Sverige och den blå kudden från H&M Home. 
På sideboardet samsas en stor ljuslykta av frostat glas och korkplatta designad av Ilse Crawford med några böcker om Dali och en fågel som är Raquels egen design. Ljusstakar från Ikea.
Under trappan finns ett stilleben med en gammal kista som fanns i huset när de flyttade in. Ängeln är ett konstverk som de köpt under en utflyktsrunda i Småland. Ljusstaken är gammal och kommer från Marocko. Drömfångaren har Raquel gjort själv.
Raquel tycker om att ställa upp vackra ting som stilleben. Här är några inredningsböcker och tidningar upplagda tillsammans med en vacker vas och ett fat med barkbitar. Båda från Ikea.
Vy ner mot vardagsrummet och den vackra spisen. Det runda bordet som är antikt är en av de möbler som de tog med sig från Spanien när de flyttade till Sverige, det är gjort av ett gammalt kvarnhjul.

Barnen däremot, verkar mest gilla det lilla tv-rummet bredvid arbetsrummet. Det har blivit ett riktigt familjevardagsrum, kanske för att det ligger precis bredvid arbetsrummet och köket. Och så får det vara tycker Raquel. Det är trots allt inte ofta hon ändrar på något.

– Ibland hittar jag något jag inte kan motstå men annars vill jag gärna behålla det jag har, bara uppdatera genom att byta kuddar och textilier. 

Laptopbordet ”Vittsjö” från Ikea har här blivit ett sminkbord med vackra parfymflaskor och små lådor med smycken. Tavlan med Batwoman har Raquel fått av en vän.
Sovrummet har en skandinavisk stil med vitt golv och vita väggar, inrett med ljusa textilier. Säng­kläderna, gardinerna och det lilla toalettbordet i hörnet, Ikea. Drömfångaren i fönstret är från Søstrene Grene.
På det lilla sängbordet står en ljusstake och en karaff med glas som lock, båda från Ikea. 
På terrassen har familjen en skön hörna i skuggan med två däckstolar. Här har de utsikt över trädgården och alla dess fruktträd. Möbler och matta från Ikea.
I trädgården är hängmattan uppsatt, här smyger solens strålar fram. Hängmattan är från Affari of Sweden, kuddar och pläd från H&M Home.

LÄS ÄVEN: Kika in i det pampiga och färgstarka hemmet från 1904: “Det började med den rosa soffan”


Nästa stora projekt är att göra ett mindre hus i trädgården till gästhus.  

– Kanske min äldsta son flyttar ut där så småningom, det vet man inte, funderar Raquel.

Överlag är hela familjen är mer än nöjda med att bo i här i lilla Osby. 

– Det är rofyllt på ett sätt det inte var i Madrid. Här har vi allt som vi önskat oss och vi njuter av närheten till naturen. Att bara kunna ta ut båten en sväng för att fiska, det är lyx!

Rulla till toppen