8 växter som håller myggorna borta i sommar

Snart är det åter igen tid för ljumma sommarkvällar på uteplatsen och i trädgården. Men något vi helst slipper är myggorna. Här hittar du åtta växter som kan hålla myggorna borta i sommar.

Nu längtar vi efter varma sommarkvällar i trädgården – något vi däremot helst slipper är myggorna som tenderar att dyka upp så fort kvällen närmar sig. Det finns växter som innehåller ämnen och eteriska oljor som kan hjälpa till att hålla myggen borta – här har vi samlat åtta växter som myggorna ogillar.


LÄS ÄVEN: 10 lättodlade kryddväxter för trädgården och balkongen


Här är växterna som håller myggorna borta:

1. Basilika

En planta som doftar starkt utan att bladen behöver krossas är basilika. Doften håller myggor och andra insekter borta och är ju dessutom ett perfekt tillskott i köksträdgården.

Foto Plantagen

2. Kattmynta

Kattmynta är en lättodlad perenn som myggorna gärna håller sig långt ifrån. Planterar du kattmynta i rabatten kommer den spridas snabbt så det kan vara bra att avgränsa den eller plantera kattmyntan i kruka. Har du katt får du vara beredd på att den gärna sätter sig vid rabatten, när katten inandas doften av kattmynta (nepeta cataria) upplever vissa katter en stund av extas.

Foto Getty

3. Lavendel

Lavendel doftar underbart för oss människor – men för myggor är lavendel ingen höjdare. Sorten lavandin innehåller en hög koncentration av kamfer, som håller myggor och även andra insekter borta. Ett tips är även att smörj in sig med lavendelolja för att slippa myggbett.

Foto Blomsterfrämjandet

4. Rosmarin

Ytterligare en kryddväxt som hjälper till att hålla myggorna bort med hjälp av sin doft är rosmarin. Förutom mygg håller den även insekter som morotsfly och kålfly borta.

Foto Blomsterfrämjandet

LÄS ÄVEN: Odla i pallkrage – 7 viktiga tips


5. Citronmeliss

Citronmeliss är väldigt lättodlad och går att ha både i kruka och i rabatten. Precis som kattmynta sprider sig citronmeliss snabbt. Den starka doften av citron som påminner om citronella gör att myggorna håller sig borta.

Foto Blomsterfrämjandet

6. Tagetes

Tagetes är en underbar blomma, men myggorna ogillar den då den innehåller pyrethrum som är en ingrediens som även finns i flera insektsmedel.

Foto Blomsterfrämjandet

7. Doftpelargon

Har du uteplatsen full av doftpelargoner? Gratti! Just doftpelargoner är nämligen inga favoriter för myggorna. Gemensamt för pelargonerna är att de innehåller starka eteriska oljor. En pelargon som sägs vara extra bra på att hålla myggen borta är ”Moskito Shocker”.

Foto Plantagen

8. Pepparmynta

Alla sorters myntor är bra att ha i trädgården för att hålla myggorna på säkert avstånd. Allra bäst är pepparmynta, som är en snabbväxande växt som behöver begränsas i rabatten för att inte ta över helt. Vill du vara på säkra sidan kan du plantera din pepparmynta i pallkrage eller kruka. Du kan även göra din egen spray med pepparmynta genom att koka vatten och tillsätta torkade pepparmyntssblad och låta det dra tills det blir en stark vätska. Sprayen är även effektiv mot möss inomhus.


LÄS ÄVEN: Smarta tips för att bli av med ogräset – i gräsmattan, grusgången och rabatten 


Rulla till toppen