Odla chili – 5 tips för att lyckas!

Smakrika, dekorativa och lättodlade. Både chili och tomater finns i en mängd olika sorter som lyser upp kruka och växthus när våren går över i sommar.

Odla chili – 5 tips för att lyckas:

1. Chili behöver förkultiveras om plantan ska kunna blomma och sätta frukt under säsongen. Använd gärna en groddbricka med undervärme, men du kan även så i ett miniväxthus på fönsterbrädan. Sår man väldigt tidigt på vårvintern kan plantorna behöva artificiellt ljus för att komma i gång. Men du kan också vänta till tidig vår, då räcker det  naturliga ljuset.

Det går utmärkt att odla chili i odlingslådor eller pallkragar. Vill man ge plantorna mer skyddade förhållanden kan man sätta växthustak ovanpå lådan (finns bland annat på Plantagen). Eller en stomme som kan täckas vid behov.
Tomatplantor kan med fördel bindas upp mot ett armeringsjärn eller en spaljé. På så sätt bryts inga plantor och alla frukter kan dra nytta av solen.

2. När plantorna har börjat komma upp kan du ställa dem svalare, i ett uterum eller ett svalt rum, med bra ljus. Det gör att växterna växer långsammare och blir friska och robusta. Men de får inte blir de för varma i förhållande till ljuset.

3. Plantera om chilin under gång så att den får tillräckligt med utrymme att utvecklas. Nyp bort de första sex till tio blommorna så att plantorna är väl etablerade innan de börjar utveckla frukt.


LÄS ÄVEN: Så lyckas du med förodlingen av dina växter och blommor – 9 viktiga tips!


Solgula ’Aji Limon’ ger riklig skörd.
Chili finns i många olika former och färger. Här syns de små smakbomberna ’Hot Tomato’ som har vackra, runda frukter.

4. När det inte längre är risk för frost kan du plantera ut chilin. Den optimala tidpunkten för det skiljer sig från region till region, kolla vad som gäller för just din växtzon och chilisort.

Frön sås tidigt på våren. Så gärna rikligt för önskat antal plantor. När sommarsäsongen sedan är över, skörda frön från både tomater och chili så är du redo att dra i gång så fort den nya kultiveringssäsongen drar i gång igen.
’Yellow Biquino’ kommer från Peru och är perfekt för syltning och inläggning, eller att lägga på pizza.

LÄS ÄVEN: 7 medelhavsväxter du kan ha i din trädgård – smarta odlingstips och expertråd


5. Du kan så tomater på samma sätt som chili, men plocka inte bort de första blommorna. Här måste man i stället nypa bort sidoskotten tidigt. Eftersom tomaterna ska sås senare kan man göra det enbart i naturligt ljus.

Rulla till toppen