Ett av de viktigaste skälen till att odla blommor är för den biologiska mångfalden. Här visar Hanna Wendelbo hur man skapar en ”honungsrabatt”, som en hyllning till våra bin.
Utgångspunkten för Honungsrabatten är Bigården på Norrvikens trädgårdar i Båstad, där jag sommaren 2021 designade sex odlingslådor i måttet 150 x 150 centimeter.
Det är bekvämt och praktiskt med planteringar i upphöjda bäddar, men om man vill anlägga Honungsrabatten i markhöjd går det givetvis också bra. Den skulle mycket väl kunna planteras i en no dig-rabatt den första säsongen. Bädden är intrikat och ängsliknande, med de mest högresta växterna i mitten. Färgskalan går i olika gula toner med djupare accenter i svart när allt blommar som bäst. Aprikos, svavelgult, crème, vanilj, knallgult – hela det gula spektrumet växer fram i denna rabatt!
Honungsrabatten har en kvadratisk form och är symmetriskt uppbyggd, så den är lika vacker i alla väderstreck. Det är en ganska liten men varierande rabatt som finner sin plats i vilken trädgård som helst. Honungsrabatten blommar från slutet på maj, då trädgårdsnejlikroten och prästkragar börjar knoppas och blomma. Överlappande med dessa perenner kommer sedan ett vackert flor av de mörkare annuellerna svart blåklint och pionvallmo. Klint och vallmo kan med fördel kallsås tidigt på säsongen för att ge ett tidigt blomsterflor.
Sedan tar de rikblommande ettåringarna praktvädd, slöjsilja, sommarflox, krasse, solboll, rosenskära, lejongap, solros och sommarrudbeckia över mer och mer och skapar ett ljuvligt blomsterhav som attraherar pollinatörerna under högsommaren.
Om man vill få ett riktigt tidigt blomsterflor kan man plantera lökväxter i rabatten på hösten, till exempel snödroppar och mindre narcisser, såsom ’Sailboat’ och ’Thalia’. De har en mindre storlek på lökarna, vilket gör det lättare att sätta ut annuellerna mellan dem.
Planteringen kan bli ganska högrest beroende på vilken sorts solrosor man väljer. Minisolrosen ’Italian White’ blir 140 centimeter hög och är vald utifrån tanken att den ska planteras i en upphöjd bädd, men
har man sin honungsrabatt i marknivå kan det vara trevligt och uppseendeväckande att i stället välja den 180 centimeter höga ’Double Sunking’ som får stora, fluffiga och fyllda gula blommor. Nackdelen, som med alla växter med fyllda blommor, är att den inte attraherar pollinatörer i någon större utsträckning.
Två rosenskäror ingår i kompositionen: ’Apricot Lemonade’ och ’Kiiro’. Om man vill försäkra sig om tidig blomning är det bra att förkultivera dem tidigt, så att de hinner komma i gång före midsommar. Gör de det så blommar de sedan villigt under hela säsongen. Men om man inte har bråttom och vill att de ska blomma i augusti och september tillsammans med sommarrudbeckiorna kan de sås i april–maj. Rosenskära är en så kallad kortdagsväxt som blommar när det blir färre antal timmar dagsljus.
Basen i Honungsrabatten är ettåriga sommarblommor som gynnas av att man klipper bort överblommat och skördar ofta. Då blir blomningen ännu rikligare. Win-win för både dig och bina! Blommorna har en enorm tillväxt på kort tid, så det kan vara bra att gödsla med någon kväverik näring med jämna mellanrum. Men var vaksam så att inte rosenskärorna får för mycket! De har en tendens att producera ett stort dilligt bladverk på bekostnad av blomsterfloret om de står för näringsrikt.
Samtliga blommor är valda för att vara vackra i rabatten, men också för att kunna skördas till frodiga buketter under hela sommaren.
10 blommor som lockar bin till trädgården:
1. Rosenskära ’Kiiro’
’Kiiro’ är en enkelblommande rosenskära i en ljusgul nyans. Ibland kan den få en inre ring av rosa, vilket gör att den kan uppfattas som en mildare men resligare variant av ’Apricot Lemonade’. Om du vill ha blommor före midsommar bör du så fröna tidigt med extra belysning. Rosenskära är annars en så kallad kortdagsväxt som blommar när dagarna blir kortare i slutet av juli–början av augusti. Ettårig.
Blomningstid: Juni–oktober.
Färg: Ljusgul/vit, ibland med rosa inslag.
Höjd: 180–120 cm.
2. Trädgårdsnejlikrot ’Mai Tai’
Fin perenn som blommar i maj–juni då man kanske har som störst behov av att kunna plocka blommor till skolavslutning och student. Den har ljuvliga, dubbla blommor i aprikos som blommar i flertal på smala stänglar över bladverket i mustigt grönt. Den trivs i fuktiga, väldränerade, näringsrika jordar men tycker inte om vinterfukt. Plantorna förökar sig genom revor som är lätta att få nya plantor från.
Blomningstid: Maj–juli.
Färg: Aprikos, orange.
Höjd: 40 cm.
3. Sommarrudbeckia ’Irish Eyes’
En helt ljuvlig rudbeckia som har ett grönt öga i stället för det mer vanliga svarta. Med sina gula kronblad och sin gröna mitt är den, trots att den är så färgstark, ganska lätt att kombinera med andra blommor. Den står sig otroligt länge i rabatten och älskas av pollinatörer. Odlas som ettårig hos oss men kan övervintra i ett skyddat läge.
Blomningstid: Juli–oktober.
Färg: Intensivt gul med grönt ”öga”.
Höjd: 80–100 cm.
4. Praktvädd ’Black Knight’
Vädd är överlag bra blommor att ha i åtanke när man vill ha en tydlig svävare som skapar höjd i rabatten. Praktvädden är ettårig och lättodlad från frö. I den här planteringen har jag valt en nästan svart sort för att plocka upp svärtan som finns i ögat på solrosen ’Italian White’.
Blomningstid: Juli–september.
Färg: Svartröd med vitt ”strössel”.
Höjd: 50–70 cm.
5. Lejongap ’Rocket Lemon’
Lejongapen i serien ’Rocket’ bildar höga spiror med rejäla stjälkar. ’Rocket Lemon’ är precis som namnet antyder en citronfärgad historia som passar otroligt bra ihop med rosenskäran ’Kiiro’. Lejongapens blommor gillas av bina som gärna kryper in i dem och får hela spiran att skaka av det idoga arbetet. Ettårig.
Blomningstid: Juli–oktober.
Färg: Citrongul.
Höjd: 80 cm.
6. Blåklint ’Black Boy’
’Black Boy’ blommar tidigt på säsongen om den också sås tidigt, och i Honungsrabatten tillför den ett svart inslag innan praktvädden utvecklar sina svarta, flygande kuddar. Klintens blomning är inte så långvarig. Rensa bort den när den börjar se skräpig ut. Läs mer om blåklint på sida 87.
Blomningstid: Juni–september.
Färg: Mörk purpur.
Höjd: 60–80 cm.
7. Solboll ’Drumstick’
Som ett glatt utropstecken i rabatten! Solbollen har ett silvrigt, gräsliknande bladverk och styva stjälkar med klotrunda, solgula bollar högst upp. Den står länge i rabatten och har ett långt vasliv. Perfekt att torka eftersom den håller färgen och formen exemplariskt. Det är ganska lätt att driva upp plantor själv från frön och blomman imponerar på många besökare. Odlas som ettårig hos oss men är perenn på sydligare breddgrader.
Blomningstid: Juli–september.
Färg: Solgul.
Höjd: 60 cm.
8. Prästkrage
Prästkragen påminner om sol och sommar och behöver inte någon närmare presentation. Den är perenn och sprider sig gärna om man inte håller efter den. Lätt att fröså men kan även förökas genom delning. Den tål att flyttas runt i trädgården om den hamnar på fel plats. Skånes landskapsblomma.
Blomningstid: Juni–augusti.
Färg: Vit med gul blomkorg.
Höjd: Upp till 70 cm.
9. Sommarflox ’Isabellina’
Kan vara min absoluta favorit bland sommarfloxen, då den blommar i mildaste smörgult. Var inte rädd för att klippa ner det första floret rejält eftersom plantan svarar med att förgrena sig och producera ännu fler blommor. Vill du använda ’Isabellina’ i en bukett kan den behöva nätas för att få raka stjälkar, men i en samplantering slingrar den sig in bland de andra blommorna – en underbar vävarväxt. Ettårig.
Blomningstid: Juni–augusti.
Färg: Crèmevit.
Höjd: 40–50 cm.
10. Slöjsilja ’Snowflake’
Slöjsiljan hjälper till att skapa ett sammansatt blomsterflor i Honungsrabatten. Vill du veta mer om den, se sida 80.
Blomningstid: Juni–augusti.
Färg: Vit.
Höjd: 80 cm.