4 viktiga tips till dig som ska bygga pool

En egen pool på tomten är härligt på sommarhalvåret. Här är några tips för dig som går i pooltankar.

Att anlägga en pool på tomten är en dröm för många och en stor investering som kräver en hel del research. Även om själva poolbygget egentligen inte kräver bygglov kan det vara omständigheter omkring som gör det, som pooltaket eller en större altan. Det kan också vara så att det behövs marklov för att schakta eller på annat sätt ändra marknivån och det behövs en anmälan för att kunna ansluta poolen till det allmänna vatten- och avloppsnätet. Därför rekommenderar Boverket att man alltid ska kontakta byggnadsnämnden i sin kommun för att få besked om exakt vad som gäller just där.

Innan du börjar jämföra olika pooltyper och tillverkare är det bra att välja var i trädgården poolen ska placeras. Var skulle du känna att den bäst kom till användning? Tänk på att helst inte ha några stora träd alldeles intill, så att du slipper få löv och kvistar i vattnet. Det är också viktigt att tänka på att man ska få plats med ett poolskydd, som förhindrar att barn faller i och drunknar. Boverkets byggregler kräver skydd mot olycksfall för alla pooler eller dammar som är djupare än 20 centimeter. Se också till att det finns plats för ett trädäck eller en altan runt poolen.

Den här poolen har klätts med en sandfärgad liner ”Mosaik Sand” för att smälta ihop med trädäcket. Från Folkpool.

När du bestämt placeringen och storleken på poolen är det dags att börja fundera över vilken typ av pool du vill ha. Det finns många olika tillverkare och det är värt att jämföra dem vad gäller både material och kostnad. De två vanligaste lösningarna är att man antingen köper en färdig pool av glasfiber, plast eller stål, som grävs ner på plats, eller att man gjuter poolen på plats och tätar den med en liner. En platsbyggd pool kan skräddarsys för tomten, men numera finns mängder av varianter på färdiga pooler i olika storlekar och former, så urvalet är stort. En vanlig poolstorlek för en villa­trädgård är 4 x 8 meter, med ett djup på cirka 150 centimeter.

Poolen från Aqvis har en pool­täckning som kan rullas ut och då ser ut som en del av altanen (syns till höger i bild). Att ha en bra säkerhet kring poolen för att förhindra olyckor är viktigt. Regler finns på Boverkets hemsida.
Poolen från Waterair är tillverkad i stål och finns i olika modeller, Villapoolen.

4 viktiga tips till dig som ska bygga pool:

  • Var uppmärksam på att kostnaden för själva poolen och dess utrustning endast utgör en del av kostnaden, kanske en tredjedel eller hälften av totalen. Det tillkommer markbearbetning, eventuell sprängning, och kostnader för att dra el och att klä in poolen. I vissa fall blir dessa kostnader högre än kostnaden för pool och utrustning.
  • De flesta poolleverantörer är inte totalleverantörer utan bistår endast med själva produkterna. Ofta har de kontakter med andra som installerar och bygger själva poolen. Ta gärna referenser på dem, för om något händer finns risken att du som kund hamnar mitt emellan poolleverantören och den som byggt poolen. Om exempelvis linern blir ojämn kan byggaren hävda att det beror på produkten och pool­leverantören att det beror på felaktig installation.
  • Att välja en mindre pool kan ofta vara bra ur ekonomisk synvinkel då den kräver mindre vatten och värms upp snabbare. Ett tips för att få den att kännas större är att välja en hörntrappa som inte tar lika mycket plats.
  • Snåla inte på trädäcket eller stenläggningen runt poolen. Det blir ofta familjens favoritplats där man lever från morgon till kväll. Finns möjligheten är det trevligt att ha både matplats och solsängar i anslutning till poolen.
Rulla till toppen