Så odlar du tomater – 7 viktiga steg för att lyckas

Att sätta tänderna i hemodlade, solmogna tomater är en av sommarens höjdpunkter. Följ vår guide för odling med gott resultat, såväl på balkong som i trädgård.

Ger du bara tomatplantorna vad de behöver kommer de att växa, trivas och ge rikligt med avkastning. Så förse dig med bra jord, fröer och lite tålamod. Om du har plats på fönsterbrädan kan du också driva upp egna tomatplantor från frö. Förutom att det är trevligt att se dem växa har man då större möjlighet att välja lite ovanligare sorter.

Olika sorter kräver olika mycket plats. Har du en begränsad yta att odla på kan du välja busk- eller kruk­tomater som ger hög avkastning på litet utrymme. Ett söderfönster eller en solig balkong räcker gott och väl för att kunna odla tomater. 

Du som har ett växthus eller en varm och skyddad plats längs med en husvägg kan i stället välja sorter som växer ordentligt på höjden. De ger större skördar och man har betydligt fler sorter att välja mellan. 

Odla tomater – 7 steg:

1. Sätt fröna i jorden

Under mars, eller början av april om du bor i norra Sverige, är det dags att sätta fröna i jorden. En plugg-box är ett utmärkt alternativ eftersom man får många plantor på ett litet utrymme. Dessutom får plantorna fina rötter som ger en bra start i deras tillväxt. Så fröna på fuktig såjord och håll sedan sådden fuktig och varm. Tomater gror dåligt vid låga temperaturer, de vill helst ha över 20 grader och få värme underifrån, så ställ gärna sådden ovanför ett varmt element.

2. Svalt och ljust

När sådden börjat gro får temperaturen gärna vara svalare, men plantorna behöver ordentligt med ljus för att bli knubbiga och starka.

3. Plantera om i större kruka

När den lilla plantan fått sitt andra bladpar, de så kallade karaktärsbladen, är det dags att plantera om den i större kruka med näringsrikare jord. Sätt plantans första bladpar precis ovan jordytan, de bildar då mer rötter från stammen och plantan blir därmed stabilare.

4. Näringsvattna

Ta inte en för stor kruka vid den första omplanteringen, eftersom de små plantorna har svårt att klara sig med en för stor jordvolym. Det är bättre att öka krukans storlek
i takt med plantans tillväxt. Ett par veckor efter omplantering bör man börja näringsvattna. Då kan man också behöva ge dem stöd av en blompinne för att de ska växa rakt och fint.

5. Flytta ut

När dygnsmedeltemperaturen är minst åtta grader kan tomaterna få flytta ut till en vindskyddad, varm och solig plats. Men innan de flyttar ut permanent är det bra att avhärda dem. Genom att flytta ut plantorna under varma och vindstilla dagar och sedan ta in dem under natten vänjer man dem vid livet utomhus.

6. Rätt näring och tillräckligt stor kruka

Tomater älskar sol och värme. De vill ha jämn vattning och regelbundet med näring för att de ska växa och frodas. Flytande ekologisk näring är enkelt att dosera
i rätt mängd. Hönsgödsel eller gräsklipp fungerar också. Men övergödsla inte eftersom det främjar bladtillväxt i stället för frukt­sättning. Nu när tomatplantorna är stora vill de växa i en väl tilltagen kruka eller hink, minst tio liter i volym. Kärlet måste också ha ett hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut.  

7. Ha tålamod

Från sådd till skörd tar det minst tre månader, så man bör vara rustad för en smula tålamod. Men det är väl värt mödan när det är dags att skörda de solvarma tomaterna.

Rulla till toppen