8 nya och goda tomatsorter att odla 2024

För ampel, odlingslåda, friland eller växthus – här är de bästa tipsen på säsongens goda tomatnyheter.

8 nya tomatsorter 2024:

1. Ampeltomat ’Koralik’ har ett hängande växtsätt som lämpar sig perfekt för odling i amplar, balkonglådor eller höga krukor. Ger en riklig skörd av läckert röda körsbärstomater. (Weibulls)

Ampeltomat ’Koralik’.

2. Bifftomat ’Canestrino’ är en klassisk italiensk kultursort som växer sig hög och behöver stöd. Mognar till rött men behåller en grön ”nacke”. Utmärkt till matlagning. (Nelson Garden)


LÄS ÄVEN: Så odlar du tomater – 7 viktiga steg för att lyckas


Bifftomat ’Canestrino’.

3. Körsbärstomat ’Goldwin’ ger hög avkastning av små gula tomater med saftigt kött och tydlig sötma. Kan odlas i växthus eller på varmt läge utomhus och bör bindas upp. (Impecta)

Körsbärstomat ’Goldwin’.

4. Busktomat ’Veranda Red’ blir runt 70 cm hög och har ett kompakt växtsätt, så den är perfekt i kruka på balkong. Kan behöva stödpinne. Korta klasar med söta små runda tomater. (Impecta)

Busktomat ’Veranda Red’.

5. Plommontomat ’Sweet Cassidy’ får vackra avlånga frukter och har en otroligt söt och fin smak. Ger riklig skörd. (Örtagårdens plantskola)

Plommontomat ’Sweet Cassidy’.

6 Plommontomat ’Gennaro’ är en tålig och frisk sort som ger stor skörd av 12 cm långa väl­smakande frukter. Blir upp till 180 cm hög och behöver stöd. Bra val för balkong och uterum. (Wexthuset)

Plommontomat ’Gennaro’.

7. Körsbärstomat ’Rotkäppchen’ blir 50–60 cm hög och lämpar sig att odla i kruka. Ska ej tjuvas. (Nelson Garden)

Körsbärstomat ’Rotkäppchen’.

8. Vintertomat ’Ponderosa’ får gulorange, 3–4 cm stora frukter som kan sparas i svalt utrymme till långt fram på våren! Har kraftigt skal och lämpar sig bäst i mat­lagning. En italiensk sort med mycket gamla anor. (Runåbergs fröer)


LÄS ÄVEN: 10 fina växthus 2024 – i olika storlekar


Vintertomat ’Ponderosa’.
Rulla till toppen