5 frågor till Hanna Wendelbo: ”Den blommar hela sommaren”

Hanna Wendelbo är mönsterdesigner, blomsterälskare och författare till flera uppskattade böcker. I den nya boken ”Blommande rabatter” tipsar hon om hur man kan anlägga rabatter fyllda med blommor.

5 frågor till Hanna Wendelbo:

Varför ska man odla blommor?

– Det finns primärt tre anledningar: Nummer ett är att att man skapar skönhet i sin trädgård och får utlopp för sin kreativitet när man får jobba med färg och form på ett annat sätt. Nummer två är att det stimulerar den biologiska mångfalden. Ju fler olika sorters blommor du har, desto fler pollinatörer bjuder du in i din trädgård. Nummer tre är ”den gröna terapin”, vilket jag själv är ett levande exempel på. Det är en speciell lycka med allt som händer när man stoppar ett litet frö i jorden och det bara gror om det får tillräckligt med vatten, värme, ljus och näring. Det är en stor förtröstan i det.

Hur ska man börja om man vill odla blommor?

– Om man har en tomt med bara en gräsmatta, och inte vet var man ska börja, tycker jag att man ska börja med en ”no dig”. Man börjar med att lägga ut kartong eller tidningspapper på gräsmattan och sedan lägger man på ”bös” (nedklippta perenner, löv, småkvistar …). Sedan lägger man på lite stallgödsel om man har ett stall i närheten, annars kan man köpa kogödsel på säck. Sedan kan man slänga på gräsklipp och så toppar man med lite fin jord. Detta blir världens bästa lilla odlingsbädd. Placera den gärna så att den hamnar i blickfånget där du gillar att sitta och titta. Börja med annueller, ettåriga blommor, första året. Sedan bryts kartongen ner och du plantera perenner året efter. Vill du inte ha kvar rabatten kan du bara kratta ut allt på gräsmattan igen.


LÄS ÄVEN: Hanna Wendelbo: “Sedan jag fick en trädgård vältrar jag mig i blomsterprakt”


Foto Hanna Wendelbo

Finns det några säkra kort för nybörjare?

– Rosenskära är väldigt tacksam att börja med. Ju mer man plockar av den, desto fler blommor blir det och den behöver inte så mycket näring. Den blommar hela sommaren, från juni till oktober. 

Och om man vill ha någon blomma på våren?

– Narcisser funkar nästan överallt och det finns vita, aprikosfärgade, gula, orange, dubbla, enkla … Och det är inga rådjur eller kaniner eller harar som käkar upp dem heller.

Kan du berätta något om rabatterna som du kommer att göra på Norrvikens trädgårdar i år?

– Förra året jobbade vi ju med temat tidlöst, och då inspirerades jag av ett svartvitt foto och hade vita blommor. I år slår pendeln åt andra hållet och det blir färg! Temat i år är äventyr och är inspirerat av Rudolf Abelin, som grundade Norrviken. Han åkte runt i världen och plockade hem olika sorters växter och var otroligt botaniskt intresserad. Det kommer att vara en hel del sorters blommor som kommer att få folk att höja på ögonbrynen.


LÄS ÄVEN: Skapa en grönskande mormorsträdgård – växterna att satsa på


Rulla till toppen