Så håller du rådjuren borta från växterna i trädgården – 9 tips

Trött på att rådjuren äter upp grönsaker, träd och blommor i trädgården? Här är 9 sätt att hålla rådjuren borta.

De är vackra att titta på – men trädgården är ofta en riktig picknick för rådjuren eftersom de äter nästan alla slags växter. Har du tröttnat på att få dina blommor och grönsaker uppätna? Då finns det trots allt några knep att ta till.


LÄS ÄVEN: Växterna att satsa på – om du vill undvika rådjur i trädgården


Så håller du rådjuren borta från trädgården – 9 tips:

1. Plantera växter som rådjuren ratar

Rådjuren äter nästan alla växter – men det finns några som rådjuren ratar. Bland annat lavendel, rosmarin och salvia. Ett sätt att skydda dina andra blommor och växter är därför att plantera dessa precis bredvid.

2. Skydda med nät

Det må se tråkigt ut, men ett effektivt sätt att skydda dina planteringar mot rådjuren är att skydda dem med nät. Placera hönsnät över växterna eller andra skyddsnät som rådjuren inte kan flytta på. Det finns även särskilda nät anpassade för pallkragar.

3. Nät runt trädstammarna

Det är inte bara rabatterna som rådjuren lockas av. De gnager även gärna på trädstammarna i trädgården. Sätt upp gnagskydd eller stammskydd runt stammarna för att hålla rådjuren borta.

4. Fårull i växterna

Rådjur tycker inte om doften av fårull. Du kan därför testa att hänga ut otvättad fårull i dina växter för att hålla rådjuren borta från trädgården.

5. Husmorsknep med blodmjöl

Du kan även prova detta beprövade husmorsknep. Blanda 1 kg blodmjöl med 10 l vatten. Tillsätt 1,5 dl ammoniak och doppa sedan oasiskuber i blandningen. Du kan sedan sätta kuberna på blompinnar som du sätter ner i rabatterna i trädgården. Doppa kuberna varannan vecka.

6. Använd särskilda medel

Det finns även särskilda medel du kan använda för att hålla rådjur och annat vilt borta från trädgården. De kallas för viltavskräckningsmedel och finns både för träd och växter.

7. Vattna med vitlök

Vattna dina växter med vitlöksvatten några gånger varje sommar. Hacka en hel vitlök med skal, lägg i vitlöken i en stor kastrull med 1 liter vatten. Låt sjuda i 10 minuter och häll över i en behållare. Vitlöksdoften håller rådjuren borta men växterna tar även upp vitlökssmaken vilket gör att de blir oaptitliga för rådjuren.

8. Strö cayennepeppar

Häll ut cayennepeppar över dina växter.

9. Häng upp CD-skivor

Har du ett gäng CD-skivor hemma du inte behöver? Häng upp dem lite överallt i trädgården. Ljusreflexerna som blir när solen träffar skivorna kommer att skrämma bort rådjuren.


LÄS ÄVEN: Växterna att undvika i trädgården – om du vill slippa mördarsniglar


Källa Blomsterlandet, Plantagen

Rulla till toppen