Hos Elin Thott i Malmö prunkar sommarblommorna i rosa och vitt, både i det viktorianska växthuset och i den lummiga trädgården.
När Elin och Clas Thott bestämde sig för att köpa huset på Nya Bellevue i Malmö tyckte mäklaren att det var lika bra att de lät en bulldozer schakta ner hela tomten.
– Om vi hade köpt ett hus med en sådan trädgård i dag, hade vi nog gjort det, men då kändes det helt fel, säger Elin.
Trädgården var helt enkelt i ganska förfärligt skick. Men både Elin och Clas tyckte ändå det kändes lyxigt med en så stor tomt, trots att den mest bestod av en stor gräsmatta med väldigt mycket maskrosor.
– Man kan säga att vi hade 1 400 kvadratmeter ogräsupplag och två små barn att ta hand om, säger Elin och skrattar.
LÄS ÄVEN: Stylisten tipsar: Så skapar du en mysig uteplats
De tog tag i det stora arbetet lite allt eftersom, och lät utformningen av trädgården få växa fram utifrån vad som fanns. Alla befintliga träd har fått vara kvar, och även alla större buskar. Men alla gångar och all stensättning har gjorts om.
– Vi har helt enkelt jobbat oss runt, säger Elin.
Bland det första Elin och Clas tog tag i var att bygga en uteplats. Det blev en fin utgångspunkt och det kändes naturligt att anlägga resten av trädgården i linje med den.
Plats för blommor och barn
De stora rabatterna med mängder av olika prunkande blommor är traditionellt placerade längs kanter.
– Vi har tre pojkar och de har behövt en gräsmatta under uppväxten, för att leka och spela fotboll på, säger Elin.
Störst förändring blev det nog ändå när de byggde växthuset och den nya uteplatsen som hör till. Elin har själv ritat upp det precis som hon ville ha det.
– Växthuset gjorde en väldig skillnad, där kan vi sitta oavsett väder och vi kan även äta middag där.
LÄS ÄVEN: 10 viktiga råd till dig som ska köpa växthus
Växthuset är bra också eftersom Elin förodlar sina sommarblommor. Först står de inomhus och sedan sätts de ut i växthuset. Där får de stå i sina småkrukor tills de placeras ut i rabatten.
För något år sedan byggdes vardagsrummet ut i en vinkel ut mot trädgården. Det gjorde att delar av trädgården behövde förändras.
– En del saker har vi kommit på lite sent, bland annat att vi aldrig haft en riktigt bra frukostplats i anslutning till huset, säger Elin. Nu kom vi på att vi kan lägga den i hörnan vid det nya vardagsrummet. Vi kunde egentligen ha lagt den där redan från början.
Nu är det planterat även runt den nya utbyggnaden. Det gör att hela trädgården är ännu mer lummig och grönskande med många spännande blomsterkombinationer. Stilen är romantisk, likt en gammaldags mormorsträdgård eller engelsk ”cottage garden”.
– Jag tycker om blommor och gillar när det kantiga i trädgården mjukas upp med blommande växter, säger Elin. Samtidigt är jag ganska enkel i min smak. Jag väljer gärna vanliga växter som jättedaggkåpa, stjärnflocka, näva, rosor, pioner, hortensia och lavendel, som jag blandar upp med sommarblommor.
Rabatter i säsong
Färgmässigt tänker Elin brett, och låter blommorna gå i framför allt rosa, vitt, aprikos och lila.
– Ursprunget är vitt och rosa, säger hon. Sedan har det blivit lite ljusgult och några aprikos toner, men aldrig knallgult, rött eller blått.
Rabatten utanför vardagsrummet gör Elin om två gånger om året. På våren lyser massor av vårlökar upp, och framåt hösten växer där dahlior och andra sommarblommor. Dahliorna förgror Elin i plastkrukor tills vårlökarna har vissnat. Lökarna köper hon nya varje år men dahliaknölarna förvarar hon svalt över vintern i en väns garage. Hon har mängder av olika dahlior, 30–40 olika sorter.
– Jag har alldeles för många och köper några nya varje år. Jag delar dem och odlar upp nya plantor.
Det råder inget tvivel om att trädgården är Elins största intresse och hobby och hon lägger ner mycket tid och arbete här. I en annan del av trädgården står odlingsbäddar med sallad, mangold, vitlök och bönor. Intill finns också mängder av olika sorters sommarblommor som zinnia, praktvädd, rudbeckia, sommarflox, lejongap, jätteverbena, jättetagetes och fingerborgsblomma. Elin berättar att jätteverbenan både överlever och självsår sig, så den kommer upp lite var som helst.
En ljummen sommardag som denna, bland humlesurr, odlingsbäddar och prunkande mormorsrabatter är det svårt att föreställa sig hur trädgården såg ut för fjorton år sedan då Elin och Clas köpte huset.
– Vissa ställen med höga buskar och förvuxna träd låter vi bara vara, säger Elin. Vi kommer nog aldrig att såga ner det och sätta en häck. Nu är det ju tätt, insynsskyddat, grönt och skönt.
LÄS ÄVEN: Skapa en trädgård inspirerad av feng shui – expertens bästa tips
5 växter för mormorsträdgården
- Löjtnantshjärta. Klassiker med sina vackert hjärtformade hängen i rosa eller vitt. Finns även sorter med röda blommor. Blommar i maj.
- Stjärnflocka. Kallas även för Linnés döttrar och blommar längre fram på sommaren.
- Riddarsporre. En ståtlig och uppstickande perenn som är fin att varva med andra lite lägre planteringar.
- Lavendel. Kanske inte en klassisk ”mormorsväxt” – men den är ju så fin och doftar så gott. Gillas dessutom av bina men ogillas av rådjuren …
- Aster. Höstblommande perenner som den vackra, stjärnformade astern är också härliga för färgprakt så långt in på säsongen som det bara går.