Från utomhusspis till drivbänk – 12 DIY-projekt för trädgården

Visst är de allra roligaste byggprojekten de man kan göra ute i det fria – och ännu bättre blir det när man kan göra fina saker av material som kanske blivit över i ett annat sammanhang. Här är 12 stora och små gör det själv-idéer till trädgården som är perfekta att göra i vårsolen.

12 gör det själv-projekt för trädgården:

1. Tegelspis

Bygg en utomhusspis med plats för öppen eld till terrassen genom att stapla små marktegel eller murstenar i en cirkel med flera lager på ena sidan och bara ett par lager på den andra. Tänk på att lägga plattor eller tegel i botten också, så att elden inte hamnar direkt på marken eller terrassen. Vill man känna sig extra säker kan man ställa ett lågt fyrfat inne i ”spisen”.

2. Naturligt fotbollsmål

Bygg ett eget fotbollsmål av tunna trädstammar, som får det att smälta in i naturen. Leta efter träd som inte är för tjocka, men ändå tillräckligt starka för att kunna bära upp konstruktionen och sätt ihop dem med stora spikar eller skruvar. Här har vi använt tunna björkstammar.

3. Förgro i fruktlåda

Använd trälådor som det legat frukt i till att samla dina spirande plantor så att du enkelt kan flytta runt dem efter väder och vind.

4. Tipi av grenar

Om du eller en granne rensar upp på tomten kan du passa på att samla ihop tjocka grenar och tunna stammar och bygga en enkel tipi att ha som lekstuga på tomten. Bygg den gärna omkring eller mot ett träd så att den står stadigt och tänk även på att placera den i lä. Välj tre av de tjockaste stammarna och bind samman dem med ett rep eller tjockt snöre i ena änden. Ställ dem upp och placera ut dem så att de tre stammarna spretar åt olika håll och står stadigt. Gräv gärna ner ändarna i marken så blir det extra stadigt. Sedan kan resten av grenarna fördelas runt om, men lämna en öppning åt ett håll. Lägg gärna några större stenar runt om för att hålla grenarna på plats.

5. Insektshotell

Hjälp naturen i trädgården på traven med ett bo som bjuder in insekterna samtidigt som det inte stör. Placera boet på en solig plats, men i skydd mot regn och blåst. Insektshotellet kan byggas av spillträ och utformas på många olika sätt. Det viktigaste är att det är indelat i ”rum” och fyllt med till exempel kottar, bark, små kvistar eller grenar med borrade hål där insekterna kan gömma sig. Detta insektshotell är hopsatt av gamla träbitar och har fått ett tak av trallvirke. Hönsnätet är fastsatt med små märlor.

6. Hägna in köksträdgården

Genom att hägna in trädgårdslanden kan du hålla rådjur och kaniner borta från odlingarna och samtidigt få vackra rumsligheter i trädgården. Här har vi använt traditionella danska ”kastanjehegn”, en typ av låga stängsel av kastanj som finns som metervara. I svenska byggvaruhus finns liknande stängsel av exempelvis hassel, hos Hornbach finns en variant som är 90 x 500 cm. För att göra stängslet stabilt behöver man sätta ner lite kraftigare stolpar med 1,5–2 meters mellanrum.

7. Enkel gunga

Gör en enkel men rolig gunga som kan ge många timmars lek i trädgården. Gungan är gjord av en tjock gren och ett kraftigt rep som bundits fast i en gren i trädkronan.

8. Spaljé till köksträdgården

Ge klättrande växter som ärter och bönor en enkel spaljé av pilgrenar som du bara sätter ner i marken så att de formar en rad kryss. Du kan även använda bambu, som finns i trädgårds­butiker och på plantskolor.

9. Grill av mjölkkanna

En gammal mjölkkanna kan göras om till en liten eldstad, som även kan användas som grill. Markera en fyrkant med tusch eller målartejp och skär ut ett hål med vinkelslip. Om du vill kan du använda den utskurna fyrkanten som en lucka genom att fästa den med gångjärn. Om du sätter ett runt galler på toppen kan den användas som en liten grill.

10. Hylla till strandfynd

Sätt upp en gammal kastlåda utomhus och använd den som prydnadshylla för strandfynd och andra fina saker du hittar i naturen. Om du vill att den ska smälta in med omgivingen kan du måla den i samma färg som väggen den hänger på.

11. Svävande trädkoja

Har du tid med ett större gör det själv-projekt i trädgården kan du bygga en lekstuga uppe i ett träd och låta den få fungera som skön sovplats varma sommarnätter. Det här är ett lite större projekt som kräver planering, men det finns inspiration att hitta på nätet där man kan se olika exempel på hur man byggt trädkojor både runt en trädstam och ovanpå en lite högre stubbe.

12. Drivbänk av gamla fönster

Det är enkelt att bygga en drivbänk som ger växterna högre temperatur än i en rabatt, så att de kan börja växa tidigare på säsongen. Använd överblivna plankor och bygg en låda med triangelfomade gavlar och en bräda som ”nock” och sätt på ett par gamla fönster på ”nocken” med gångjärn. Utgå från fönstrens mått när du snickrar ihop lådan. Det går även att bygga en drivbänk med bara ett fönster. Vill du göra det riktigt enkelt för dig kan du köpa en färdig pallkrage på ett byggvaruhus eller en plantskola och lägga på ett fönster som passar något sånär i mått.

Rulla till toppen