Kika in i det ombonade växthuset i trä: “Att ha ett växthus ska inte vara stressigt”

Inga-Lill Ovin kallar växthuset i Fiskebäckskil sitt ”lady’s house”. Här är det hon som bestämt allt – från material och färger till inredning. Det är också här hon helst tar en skön tupplur på eftermiddagen.

Att ha klinker i växthuset är ett vågat material­val, kan man tycka, men för Inga-Lill Ovin, som äger Marrakech Design tillsammans med sin man Per-Anders, är det vardagsmat att arbeta med spännande material och färger. Hon arbetar med den kreativa utvecklingen av nya kollektioner och har ett designintresse långt över genomsnittet. Inga-Lill lät erfarenheten av att arbeta med färg och form vägleda henne när det gällde att färgsätta växthuset. Här har hon själv bestämt vilka val som har gjorts – växthuset är Inga-Lills egen fristad, en feminin version av en ”man cave”.

– Jag kallar det mitt ”lady’s house”. Atmosfären här inbjuder till kontemplation, och jag gillar att ta en tupplur på soffan på eftermiddagen, säger hon.

Göteborg är centrum i Inga-Lills liv. Här har hon hus och jobb, vänner och fritidsaktiviteter. Ändå är det till Fiskebäckskil, några mil norr om den Göteborg, som hon och Per-Anders ofta åker på helger och lediga dagar.

Det här är platsen där Inga-Lill känner sig extra hemma. Här är hon uppvuxen och här har hon och Per-Anders renoverat en gammal trävilla från 1890 som de köpte 2015. Därför var det naturligt för Inga-Lill att bygga sitt drömväxthus på sitt smultronställe.


LÄS ÄVEN: Therese skapade en grönskande trädgård som kräver minimal skötsel – kika in


Gammaldags rosor placeras i vackra vaser som Inga-Lill har hittat på loppis eller på resor.
Växthuset är Inga-Lills domän, men hon bjuder gärna in till goda samtal och en paus från vardagen. Doftande växter omger glasbyggnaden och fyller den med ljuvliga sommardofter.
Här Bor: Inga-Lill och Per-Anders Ovin, som tillsammans äger och driver Marrakech Design. Huset: Växthus på 12 kvadratmeter, byggt av snickaren Björn Hallqvist i Lysekil
Var: Fiskebäckskil, på Västkusten.
Blandningen av material och färger är levande, personlig och taktil. Kakelplattorna kommer naturligtvis från Marrakech Design.

Växthuset, som ritades och byggdes av snickaren Björn Hallqvist i Lysekil, stod klart 2018. Under de år som gått sedan dess har Inga-Lill haft gott om tillfällen att njuta av det 12 kvadratmeter stora växthuset – från tidig vår till sen höst. Trädgården som omger huset är lummig och här växer träd som i vissa fall har funnits här ända sedan trävillan byggdes. Därför var det naturligt att välja klassiska proportioner vid utformningen av växthuset. Sadeltak, franska dörrar och ett uttryck som påminner om traditionella engelska orangerier gör växthuset till en naturlig del av den gamla trädgården. Inga-Lill konstaterar att hon har fått precis det hon ville ha och känner stor glädje över att ha förverkligat sin dröm.

– Jag är mycket nöjd med att jag inte valde en färdig lösning i aluminium, utan satsade på ett snickarbyggt växthus i trä, säger hon glatt och tillägger att hon valde svart ramverk eftersom det ger en tuff och sofistikerad inramning av växterna både i och utanför växthuset.

Mjuka kuddar från Marrakech fyller rottingsoffan, som är ett loppisfynd. Plattorna ”Bejmat” i färgen ”Garden Green” ligger i ett fiskbensmönster på golvet. Väggplattorna heter ”Essaouria” och mäter 20 x 20 centimeter. Båda från Marrakech Design. Den stora snäckan på golvet är köpt på Lysekils Antik.
Växthuset ligger i ett mysigt hörn av Inga-Lills och Per-Anders trädgård. Berghällen i bakgrunden vittnar om närheten till kusten.
Bordet är dukat med en härlig stormönstrad duk från Linum, vackra glas och snittblommor från trädgården
I en mysig vrå vid växthuset är soffan från Jotex, medan stolarna är begagnade.

I stället för att fylla växthuset med växter som behöver regelbunden skötsel tar Inga-Lill in växter från trädgården. 

– Jag tar in det som naturen har att erbjuda. Stora, vackra grenar – kala på vintern och grönskande på sommaren. Jasmin är en favorit, och jag har en stor jasminbuske precis utanför växthuset. 

Svart, grönt och vitt är Inga-Lills favoritpalett och har följt henne genom hela livet. Så det var naturligt att lägga gröna ”Bejmat”-plattor på golvet och täcka den låga väggen under glasrutorna med mönstrade svartvita plattor. I växthuset skapar de handgjorda golvplattorna också en levande och magisk atmosfär. Det är underbart att vara här inne när det regnar – att lyssna på sommarregnet är så rogivande för själen. Stjärnklara höstkvällar är också en favorit.


LÄS ÄVEN: 10 viktiga råd till dig som ska köpa växthus


I stället för att locka fram sin inre trädgårdsmästare och fylla växthuset med växter, har Inga-Lill valt att skapa en lättskött oas.
I ena hörnet står skulpturen ”Flora” och vakar över sin omgivning. Skulpturen kommer från Le Village Antik i Göteborg.

LÄS ÄVEN: Medelhavskänsla i växthuset – 6 tips


Inga-Lills tips för ett mysigt växthus:

  • Jag rekommenderar verkligen att inte ha växter i växthuset som kräver ständig uppföljning med vattning och skötsel. Satsa på stora krukor som lätt kan flyttas runt. Att ha ett växthus ska inte vara stressigt – då har du missat hela poängen. 
  • Välj korgmöbler och naturmaterial som bara blir vackrare med tiden. 
  • Tänk på att skapa en härlig plats att vara på. Välj möbler och föremål som bidrar till det. Jag har till exempel en staty som jag har döpt till ”Flora”. 
  •  Kom ihåg att fylla på med ljusstakar och lyktor – de är fantastiska för att skapa den rätta stämningen.
Scroll to Top