9 viktiga råd när du ska öppna upp fritidshuset för säsongen

Ska du öppna upp fritidshuset för säsongen? Efter en lång vinter finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Här är expertens viktiga råd.

Påsken närmar sig och det är dags för många att åter igen öppna upp sina fritidshus för säsongen.

– Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Det vanligaste felet fritidshusägare gör inför vintern är att dra ned för mycket på värmen i fritidshuset och låta vatten vara kvar i ledningarna, berättar Bertil Jansson. Sönderfrysta rör orsakar stora vattenskador eftersom vatten kan ha runnit i flera veckor eller månader. 

– Har du ett större läckage märks det snabbt. Hittar du ett läckage så ska du omgående stänga av vattnet och ringa rörmokare för att begränsa skadan, säger Bertil Jansson.

Om du har gjort allt rätt inför vintern så har det varit minst 15 grader i huset och vattnet ska ha varit avstängt. Befintligt vatten ska också ha tappats ur ledningarna för säkerhets skull.

– En viktig sak gäller särskilt i samfälligheter eller i sommarstugeområden där man har gemensamt vatten. Där är det viktigt att samfälligheten meddelar medlemmarna i god tid för att förhindra vattenskador i och utanför husen. De flesta har kranarna öppna på vintern för att förhindra frysskador, säger Bertil Jansson

9 tips till dig som ska öppna upp sitt vinterstängda fritidshus

  • Ha god tid på dig, var gärna på plats i huset några timmar efter att vattnet vridits på.
  • Stäng alla kranar innan du försiktigt börjar öppna huvudkranen.
  • Spola lite vid varje tappställe försiktigt för att släppa ut eventuella luftfickor som kan ha bildas när vattnet har varit avstängt.
  •  Lyssna efter susningar i rören– det kan vara tecken på läckage.
  • Kontrollera alla synliga vattenledningar att det inte läcker.
  • Om det läcker – stäng av huvudkranen direkt – ring en rörmokare.
  • Sätt på eller höj värmen i huset – låt det vara minst 15 grader, det kan komma fler kalla nätter.
  • När ni åker hem från fritidshuset en längre tid glöm inte att stänga av huvudkranen.
  • När ni åker hem från fritidshuset öppna upp till utrymmen så att värmen når ut till alla rum och även i diskbänkskåpet.
Scroll to Top