Så lyckas du med luktärter – odlingstips och viktiga skötselråd

Den väldoftande luktärten är en av våra mest älskade blommor. Här bjuder luktärtsspecialisten på sina bästa tips för att ­lyckas med luktärter.

I sin lummiga trädgård full av blommor i alla de färger går luktärtsexperten ­Cecilia Wingård runt med en sekatör och plockar blommor till vackra och väldoftande buketter. Det är i början av juli i Cecilias stora trädgård på den skånska landsbygden vid den lilla byn Rugerup två mil norr om Eslöv. Här har hon skapat sitt eget paradis och har många år i rad arrangerat en luktärtsfestival där hon bjuder besökarna på guidade visningar.

– Jag är självlärd. Jag har varit trädgårdsintresserad sedan jag var liten, men det var först efter att jag flyttade hit för 15 år sedan som jag började intressera mig speciellt för luktärter, berättar hon.

Det kanske känns som en djungel av luktärter, men det är en välordnad djungel i så fall. Cecilia har stenkoll på alla sorter som hon planterat ut, trots att hon haft uppemot 100 sorters luktärter i sin trädgård samtidigt.

– I år är det något färre. Jag köper mina fröer via England och jag måste beställa dem elva månader i förväg, säger Cecilia som idag har mycket god kontakt med fröfirmorna i Storbritannien.


LÄS ÄVEN: Allt du vill veta om magnolia – plantering, sorter och viktiga skötselråd


– Det är ont om luktärtsfröer i världen och det är inte alla som får köpa. Man måste visa att man har kunskap och intresse. Den personliga kontakten är jätteviktig. Det har tagit mig flera år att bygga upp ett förtroende. Idag mejlar fröfirmorna i England mig om de har några nyheter.

Under Luktärtsfestivalen som pågår under juli månad tar Cecilia emot ett hundratal besökare per dag. De guidas runt i hennes 14 000 kvadratmeter stora trädgård och har möjlighet att köpa fröer av de sorter som de har sett blomma.

– Jag odlar blommor, inte fröer. Fröerna som jag säljer beställer jag själv i stora mängder som jag sedan portionerar ut i fröpåsar.

Experten tipsar: Så odlar du luktärter
Morgonens skörd. Varje morgon klipper Cecilia Wingård sina luktärter. På så sätt bildas nya blommar.

Olika sorters luktärter

Naturligtvis säljer hon påsar med enbart en sort, till exempel ’Almost Black’, ’Scarlett’ eller ’Cupid Pink’, men hon har också påsar med fröblandningar som hon själv satt ihop eftersom hon tycker att blommorna passar tillsammans. En sådan är uppkallad efter vännen och trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson.

– Det var efter att Gunnel Carlson var här med tv-programmet Gröna rum som intresset för Luktärtsfestivalen verkligen tog fart, berättar hon.

– Att jag intresserade mig för just luktärter berodde på att jag visste att ingen annan här i Sverige höll på med det professionellt. Luktärter kräver mycket jobb och jag såg det som en utmaning.

Bland alla de sorters luktärter som Cecilia har i sin trädgård den här sommaren finns naturligtvis själva urärtan, Lathyrus odoratus, som fortfarande växer vilt på Sicilien och som alla moderna sorter härstammar från. Den ljuvligt doftande ärtväxten spreds under tidigt 1700-tal via Italien till Nederländerna och England. Även vår egen Carl von Linné odlade och namngav luktärten. Men det var först när den store förädlaren Henry Eckford dök upp på 1800-talet som antalet sorter formligen exploderade. Idag finns det mer än 6 000 sorters luktärter.


LÄS ÄVEN: Bygg väggar i trädgården – så gör du!


Foto Blomsterlandet

Skrivit boken Luktärt

Cecilia, som har skrivit boken Luktärt där hon berättar om både äldre och nyare sorter, har en speciell del av trädgården med gamla sorter från bland annat Henry Eckford, som ’Lady Grisel Hamilton’, ’Miss Willmott’ och ’Black Knight’. Här finns höga sorter som blir över 240 centimeter och låga, mer krypande, som ’Cupani’.

Cecilia delar gärna med sig av odlings- och skötseltips kring luktärter. Det finns några grundregler man inte får glömma, menar hon.

– Luktärter behöver mycket vatten och gödsel för att de ska trivas. Plocka blommorna varje dag. Om man inte gör det sätter växten frö och slutar blomma.

Ett gammalt odlingsråd som Cecilia vill varna för är att man ska blötlägga fröna före planteringen.

– Det är en myt. Förr var man kanske tvungen att göra det när fröna var hårdare, men idag riskerar man bara att de börjar ruttna.

Foto Blomsterlandet

LÄS ÄVEN: Trädgårdsexperten: Så skapar du en vacker trädgård året om


Så lyckas du med luktärter

 • Förså luktärtsfröna inomhus i plastkrukor med vanlig planteringsjord. I södra Sverige kan det ske i vecka 12. Ställ krukan i rumstemperatur på en ljus plats i en vanlig öppen plastpåse som blir som ett litet växthus.
 • Man kan antingen plantera luktärterna direkt där man vill ha dem eller låta dem stå i ­krukorna tills det är lämpligt ­väder att skola om plantorna. Luktärterna tål några minus­grader även sedan de blivit ­utplanterade.Efter två veckor har groddarna blivit cirka 10 centimeter höga och då kan hela krukan med plastpåsen flyttas utomhus. I södra Sverige runt vecka 14. Senare längre norrut.
 • Luktärter vill ha välarbetad, välgödslad jord (använd gärna hästgödsel) och trivs i soligt eller halvskuggigt läge. Glöm inte att vattna.
 • Plantera ut med 15 centimeters avstånd och strax under en meter mellan raderna. I en stor kruka på 20 liter får man plats med fem plantor.
 • Eftersom många luktärter blir 180–240 centimeter höga behöver de stöd, till exempel björk- eller hasselgrenar, spaljéer eller ­armeringsmattor.
 • Gödsla kontinuerligt med hönsgödsel, guldvatten (en deciliter urin per liter vatten) eller nässelvatten. Vattna direkt på rötterna. Blommorna förstörs av vattenspridare.
 • Plocka blommor varje dag för att förhindra att de sätter frö. Om man gör det kan de i södra Sverige blomma långt in i ­september.
 • Förvara luktärtsfrön i frysen. Där kan de sparas hur länge som helst.
 • Blötlägg inte fröna, för då riskerar de att ruttna.
 • Glöm inte att möss och fåglar älskar luktärtsfrön.
 • Luktärtsplantor tål ner till åtta minusgrader. Täck med ­odlingsväv om det blir kallare. 

Artikeln publicerades först hos Hemmets Journal.

Rulla till toppen