Tid för penséer – fina planteringstips och skötselknep

Bland de tidigaste svenskodlade vårblommorna hittar man penséer. Här tipsar vi om fina planteringar och smarta skötseltips!

När penséerna börjar synas i butikerna vet man att våren är på väg! Här bjuder vi på fina planteringstips och visar hur du sköter den vackra blomman.

Penséer – planteringstips och skötselknep:

1. Krukplantering

Penséer är extra användbara i krukplanteringar i teman – då det finns otroligt många färger att välja mellan. På bilden växer de tillsammans med hyacinter, rosmarin, purpurkål och primula.

Foto Blomsterfrämjandet

2. Bordsdekoration

Skapa en vacker bordsdekoration med hjälp av penséer. Här syns en bordsdekoration där penséer och pärlhyacint fått sällskap av ett par tulpaner och kungsängsliljor.

3. Krans av penséer

Penséer passar perfekt i en vacker vårkrans! Den här kransen är gjord på en halmstomme som klätts med mossa. Sedan har små buketter av penséer i olika storlekar bundits kring kransen. Några blad från murgröna har även stuckits in i kransen.

Foto Blomsterfrämjandet

4. Plantera i verktygslådan

Har du en gammal, oanvänd verktygslåda hemma? Använd den till plantering och ställ ut i trädgården på vårkanten. Här är penséerna planterade med pärlhyacint och Muehlenbeckia ”sliderranka”.

Foto Blomsterfrämjandet

5. Ställ i vaser

Penséernas små blommor passar perfekt om man vill arrangera i små vaser – enkelt och fint!

Foto Blomsterfrämjandet

6. Fin samplantering

 Samplantera gärna penséerna med andra vårblommor som gyllenlack och primula och låt några plantor av till exempel svansfjädergräs få titta upp.

Foto Blomsterfrämjandet

Hur sköter jag penséer?

  • Det räcker med att plantera dem i vanlig planteringsjord och vattna när vårsolen visar sig allt mer.
  • Ger man dem en svag lösning av blomsternäring vid varje vattning belönar dem dig med mängder med blommor.
  • Penséer tål några minusgrader vilket gör att man kan njuta av dem på trappen utan att behöva oroa sig för tillfälliga frostknäppar.
  • Har du planterat dem i små krukor tidigt på våren är det en god idé att plantera om dem i större kärl när de vuxit ett tag.
  • Om man klipper ner dem och ger dem näring blommar de långt in på sommaren.

Ätbara blommor

Visste du att penséerna räknas till gruppen av ätbara blommor? Du kan bland annat använda dem i sallader, i isbitar, i bålet och på bakverk.

Källa Blomsterfrämjandet

Rulla till toppen