Så lyckas du med dina pelargoner – 7 viktiga tips

Pelargonerna är en mycket tacksam blomma och svåra att misslyckas med. Här får du 7 tips på hur du lyckas med dina pelargoner.

Pelargoner är en enkel blomma som oftast är lätt att lyckas med, men ibland kan man behöva lite hjälp på traven. Här ger vi 7 tips på hur du lyckas med dina pelargoner.

Så lyckas du med dina pelargoner:

TIPS 1

Pelargoner är användbara – som krukväxter inomhus och som utplanteringsväxt i krukor, lådor och rabatter. Ska blomningen blir riklig bör platsen vara solig, varm och vindskyddad. Pelargonerna trivs bäst på soliga, varma platser.

TIPS 2

Vissa sorter är robusta och tåliga. De blommar rikligt utomhus även om sommaren är regnig. Andra är mer ömtåliga och trivs bäst på fönsterbrädan eller i uterummet. Vissa pelargoner är omtåliga och trivs bäst på fönsterbrädan.


LÄS ÄVEN: Lyckas med penséer – skötseltipsen som får blomman att frodas


Foto Blomsterfrämjandet

TIPS 3

Klipp ner övervintrade pelargoner i mars–april och plantera om någon vecka senare. Man kan beskära hårt, men det beror på hur man själv vill att plantan ska se ut – lägre och knubbig eller hög och mer spretig. Det är vackert vilket som.

TIPS 4

Använd alltid jord av god kvalitet. Det ska vara en näringsrik och porös blomjord avsedd för krukor. Det finns också speciell pelargonjord. Se till att krukan är väldränerad.

Foto Blomsterfrämjandet

LÄS ÄVEN: Lyckas med magnolia – 5 tips som fungerar


TIPS 5

Vattna så att jorden får torka upp något mellan vattningarna. Det är bra om jorden torkar upp något mellan vattningarna.

TIPS 6

Ge en svag dos näring varje gång du vattnar eller blanda långtidsverkande näring i jorden när du planterar.

Foto Blomsterfrämjandet

TIPS 7

Bryt av de överblommade blomstänglarna längst ner vid basen med ett litet knyck.

Artikeln publicerades först hos Hemmets Journal.


LÄS ÄVEN: Pergola, bokashi och gömda rum i drömträdgården


Rulla till toppen