Inredaren tipsar – 5 knep när du ska inreda med tapet

Är det dags att tapetsera där hemma? Här delar inredaren Matilda Appelberg med sig av sina fem bästa tapettips.

Dags att tapetsera? Innan du sätter i gång finns det några saker att tänka på innan för att få ett lyckat och varaktigt resultat. Här ger Hus & Hems stylist och inredare Matilda Appelberg sina bästa knep.

5 tips när du inreder med tapet:

1. Framhäv med hjälp av tapeten 

Vilken upplevelse vill du få av din tapet? Precis som en tapet kan vara dekorativ och iögonfallande kan en tapets uppgift också vara att låta möbler och inredning ta för sig. En nedtonad tapet med ett lugnt mönster får övriga möbler och detaljer i rummet att ta mer plats och tillsammans med tapeten skapar de en fin helhet. 

Tapeten ”Sigrid” från Duro.

2. Skapa blickfång

Med tapet är det enkelt att skapa blickfång. En stark färg, ett tydligt upprepande mönster eller en stormönstrad tapet likt denna från Rebel Walls ger rummet karaktär på nolltid.
Till detta kan det passa att inreda rummet med nedtonade möbler och detaljer för att få fram den iögonfallande tapeten ytterligare. Men är du en maximalist, ja då går du ”all in” även på inredningen. Med för att undvika ett rörigt uttryck så bestäm dig för en stil, ett formspråk eller tema. 

Tapeten ”Tropical Palms” från Rebel Walls.  

3. Hitta ett tema 

När det har blivit dags att tapetsera om i ett rum brukar jag alltid tipsa om att tänka på hur de andra rummen ser ut. Ett vanligt misstag är att vi ofta tapetserar och inreder rum för rum och glömmer bort helheten. Har du rum i fil eller ser du kanske tapeten i köket samtidigt som du ser tapeten i hallen? Här gäller det att hitta tapeter och färger som hör ihop. Allra enklast kan det vara att bestämma sig för ett tema på tapeterna. Det kan till exempel vara en stil, ett formspråk, en viss färgsättning eller varför inte låta naturen vara ditt tema. 

Tapeten ”Lily Swan” från Boråstapeter och Newbies samarbete. 

4. Sätt stilen med tapeten 

Visst kan det vara en fördel att välja en mönsterbild som passar husets och lägenhetens ålder, men du kan faktiskt med hjälp av tapeten trolla en aning. Ett vanligt vardagsrum kan
med pampiga och stormönstrade tapeter förvandlas till ett franskt litet slott, och en blommig William Morris-tapet kan få hemmet att andas sekel­skifte. Du sätter stilen med tapeten!

Tapeten ”Bloom” från Sandberg Wallpaper.

5. Trolla med takhöjden 

Har du ett rum med lågt i tak? Genom att välja en tapet med lodräta ränder kan du snabbt skapa en annan bild av rummet. De lodräta ränderna får ögat att tro att rummet har en högre takhöjd än vad det i själva verkat har.  

Tapeten ”Magnus” från Sandberg Wallpaper. 
Scroll to Top