Sveriges 17 vackraste platser – här är hela listan!

Från ikoniska berg i fjällvärlden till ljuvliga sandstränder och fornlämningar i söder. Här är 17 natursköna platser i Sverige du inte får missa.

Sveriges 17 vackraste platser – här är hela listan:


LÄS ÄVEN: Utflyktstips: 13 vackra trädgårdar att besöka i sommar


1. Abisko Nationalpark

Storslaget i norr

Mitt i Lapplands fjällvärld finner du Abisko Nationalpark med fjällbjörkskogar, blommande ängar och Skandinaviens största fjällsjö. Här startar den klassiska vandringsleden Kungsleden och du har vackra vyer över ikoniska Lapporten.

Har du inte vandrat i Abisko Nationalpark har du en vacker upplevelse framför dig. Foto: Mattias Fredriksson

2. Sarek Nationalpark

Svensk vildmark 

Sarek Nationalpark är en av Sveriges äldsta nationalparker och här finns sex av Sveriges tretton högsta fjäll. I hjärtat av fjällvärlden ligger Sveriges svar på Lejonkungenklippan, Skierfe. Skierfe är en helig samisk plats, en ikonisk avstickare bland Kungsledenvandrare och en utsiktsplatå som fullkomligt tar andan ur en. 700 meter nedanför breder Rapadalen ut sig.

Unika miljöer i Rapadalen i Sarek Nationapark. Foto: Getty Images
Upplev Sarek Nationalparks oändliga vidder. Foto: Unsplash

3. Höga Kusten

Unikt naturområde

Höga Kusten är en drömdestination för vandring i unik och variationsrik miljö. Upptäck Skulebergets dramatiska klippor, vandra genom Slottdalsskrevan där scener ur Ronja Rövardotter spelats in och bada sedan från klipphällarna nere vid havet på Rotsidan.

Besök Höga Kusten och vandra på Skuleberget. Foto: Fredrik Lewander
Fyren Högbonden vid Höga Kusten. Foto: Michael Engman
Slottdalsskrevan är en mäktig sevärdhet vid Höga Kosten. Foto: Linda Åkerberg

4. Ristafallet

Vackra fall i Åre

Jämtland kryllar av mäktiga vattenfall och flera ligger inte långt från Åre by. Medan Tännforsen stoltserar som Sveriges största är Ristafallet en kär favorit. Men många förknippar det kanske med sagonamnet Glupafallet som det heter i Astrid Lindgrens värld. Minns ni filmscenen då Ronja Rövardotter och Birk jagas av de elaka vildvittrorna? Japp, det är Ristafallet. Det fina är att det inte krävs någon lång vandring för att ta sig hit. Dessutom kan man komma härligt nära.

Vid Åre finns flertalet mäktiga vattenfall – inte minst Ristafallet. Foto: Sofie Lantto

5. Kebnekaise

Sveriges högsta berg

Att bestiga Kebnekaise är en dröm för många. Det är också ett äventyr och utmaning! Det finns två leder som utgår från fjällstationen – den västra leden för dig som vill bestiga berget på egen hand och saknar erfarenhet i alpin klättring, samt den östra leden som bjuder på mer utmanande klättring och innehåller en del tekniska moment bland annat över glaciär. Denna kräver god erfarenhet och/eller sällskap av guide.

En del av Kebnekaise som kräver bergsvana. Men det finns också en mer nybörjarvänlig led. Foto: Mattias Fredriksson

LÄS ÄVEN: Guide till Skandinaviens rosenträdgårdar: 10 blomstrande utflyktsmål


6. Trollforsen

Vilt vid Piteå 

Upptäck Piteälven i Norrbotten och sagolika Trollforsen omgiven av uråldriga tallar. Vandra längs forsen bland små öar, fiska och njut av mäktig natur.

Vackert i norr vid den trollska Trollforsen. Foto: Getty Images

7. Båtluffarleden

Vandra i Stockholms skärgård

Vandra i Stockholms skärgård på Båtluffarleden – en unik vandringsled som sträcker sig mellan Finnhamn och Ingmarsö i Mellanskärgården.

Upptäck variationsrika Stockholms skärgård – från karga kobbar till skogsklädda öar. Foto: Henrik Trygg

8. Sörknatten

Vandra i Dalsland

Minns du scenen där Ronja Rövardotter gjorde sitt berömda vårskrik? Det var här på Sörknatten i Dalsland. Sörknatten följer en uråldrig bergskedja och är ett vackert vandringsområde.

Dalsland kallas också för sjöarnas landskap. Foto: Roger Borgelid 

9. Kinnekulle

Vid Vänerns sydöstra kust 

Kinnekulle kallas också för det blomstrande berget och är ett av få ställen i Sverige där ovanligt många naturtyper växer samlat. Befinner du dig här om våren – missa inte naturreservaten Munkängarna med sina otroliga ramslöksfält liksom det Stora stenbrottet som bär smeknamnet ”lilla grand Canyon”.

Stora Stenbrottet är en höjdpunkt i Kinnekulle. Foto: Jesper Anhede
Njut av blomstrande ramslöksfält om våren. Foto: Karin Wimark

LÄS ÄVEN: Markus från Husdrömmar bodde ensam i tält i fyra år – nu har han byggt stuga till hela familjen


10. Kosters Nationalpark

Paddling i världsklass

Kosteröarnas nationalpark är en ljuvlig plats för en paddeltur. Här väntar ett myller av småöar och skär – perfekt för dig som vill upptäcka området från vattnet. Spana efter knubbsälar, ta med picknick och njut på en klippa eller häng på någon av de guidade turerna i området.

Ett av Bohusläns vackraste områden för paddling är vid Kosteröarna. Foto: Västsverige 

11. Hållö

Medelhavsvibbar på Västkusten

Det kristallklara vattnet skimrar i turkosa färger, botten består av sand och de böljande klipporna för tankarna till den grekiska övärlden. På skärgårdsön Hållö finns en badvik vars turkosa vatten och släta klippor påminner om sydligare breddgrader. Marmorbassängen är en höjdpunkt för alla badsugna!

Marmorbassängen på Hållö för tankarna till Grekland. Foto: Karin Wimark 

12. Tylösand strand

Oändlig sandstrand

En av Sveriges vackraste stränder sträcker sig fyra kilometer lång i Tylösand. Upptäck också Kattegattleden som passerar Tylösand och sträcker sig från Helsingborg till Göteborg.

Det finns många vackra stränder i Halland. En av dem är den vid Tylösand. Foto: Steven Erixon

13. Ale Stenar

Historiskt i Skåne

En av Sveriges mest mytomspunna platser. Fornlämningen Ale Stenar består av 59 stenblock placerade i formen av ett skepp. Somliga tror det är ett gravmonument. Andra att det är en urgammal astronomisk kalender. Oavsett är det en mäktig plats att besöka om du befinner dig i Skåne.

Besök Ale Stenar vid solnedgång för vackert ljus som faller på stenarna. Foto: Frits Meyst/MeystPhoto.com

14. Stora Alvaret

Kulturlandskap på Öland

Cykla, picknicka, roadtrippa eller vandra. Är det någonstans du ska göra detta så är det på Stora Alvaret – en av världens mest säregna kulturlandskap. Kargheten, den unika växtligheten, betesmarkerna. Stora Alvaret måste upplevas. Missa inte ett besök till fornborgen Eketorps Borg!

Stora Alvaret är ett måste för dig som besöker Öland. Foto: UpZoneStudios
Missa inte fornborgen Eketorps Borg. Foto: UpZoneStudios

15. Byrums Raukar

Ölands mäktiga raukfält

I Byrum, på nordvästra Öland breder hundratals raukar ut sig intill havet. Hoppa mellan kalkstensformationerna, leta efter fossiler eller ta med en picknick-filt och spana ut mot ön Blå Jungfrun som man skymtar i horisonten. 

Visste du att Öland också har raukar? Foto: Alexander Hall

16. Norsta Auren

Fårös bästa strand

Här möts man av mjukt finkornig sand, härligt vatten och en skönt avkopplad stämning. Sista biten från vägen får du promenera genom strandnära skog. När du är här ska du heller inte missa Fårö Fyr i närheten. 

Knarrande vit sand under fötterna på Norsta Auren. Foto: Destination Gotland

LÄS ÄVEN: Så lyckas du med dina pelargoner – 7 viktiga tips


17. Kullabergs naturreservat

Vild & vackert

Naturreservatet längst ut på udden är som gjort för dig som gillar att vandra. Här går den 70 kilometer långa Kullaleden liksom ett flertal andra vandringsleder utmärkta i olika färger. Missa inte att utforska de många grottor som finns i området, ett stopp vid Kullens fyr, liksom Lars Vilks omstridda konstverk Nimis.

Kullahalvön är en höjdpunkt för naturälskare. Foto: Aske Jorgensen
Vandra och utforska området i Kullaberg Naturreservat. Foto: Karol Werne

Listan publicerades först på Hus & Hems syskonsajt Vagabond.se.

Rulla till toppen