Kika in i trädgården med 200 olika rhododendron – och så sköter du den vackra trädgårdsväxten

Torsten Nilssons trädgård i skånska Mölle exploderar varje år i en färgkavalkad av purpur, rött, gult, vitt och orange. Här blommar 200 olika sorters rhododendron – och det finns blommor från februari till augusti.

Torsten Nilsson och hans hustru Christina i Mölle, drygt tre mil norr om Helsingborg, har en alldeles speciell trädgård. Det 6 000 kvadratmeter stora, parkliknande området ligger i en sluttning med en fantastisk utsikt över Öresund, och precis vid ingången till trädgården blommar en hög och flera meter lång häck av rhododendron ’Cunningham’s White’. I mitten av maj täcks den av hundratals vita blommor.

– Den fanns här redan när vi flyttade in för 38 år sedan. Jag har sedan förökat den genom avläggare, det vill säga att jag böjer ner grenar till marken och täcker med jord tills de bildar en ny planta, berättar Torsten.

Torsten Nilsson

Ålder: 77 år.
Familj: Hustrun Christina, 72, och sönerna Johan, 52, och Johannes, 48. Fem barnbarn.
Bor: I hus i Mölle, byggt 1928.
Gör: Pensionär sedan 1998. Tidigare Icahandlare.
Trädgårdens storlek: 6 000 kvadratmeter.
Trädgårdens ålder: 38 år i sin nuvarande form.
Odlar: Rhododendron, funkior, hortensior, svavelpioner, grönsaker och frukter som äpple, ­körsbär, plommon och fikon.
Odlingszon: 1.

Det var 1984 som Torsten och hans hustru köpte fastigheten i Mölle. På den tiden hade han inget större intresse av blommor och påtande i rabatterna utan var mer inne på att anlägga en trädgård som var lättskött och som inte krävde för mycket av hans tid.

– Jag var 36 år och mitt uppe i arbetet som Icahandlare. Jag jobbade rätt mycket på den tiden, så jag ville inte ligga och luka i rabatterna utan ville ha stora växter som i stort sett skötte sig själva.

’Markeeta’s Prize’ är en av Torsten Nilssons personliga favoritsorter.

En rhododendron fanns som sagt redan i trädgården, men för att kunna skapa den rhododendronpark som han drömde om krävdes ändå mycket arbete.

– Det var ren skogsmark här. Jag fick börja med att hugga ner alla vilda körsbärsträd och ta bort slån och björnbärsris. Jag försökte spara så många furor som möjligt men var tvungen att ta ner 13 stycken för att det inte skulle bli för skuggigt.


LÄS ÄVEN: Guide till Skandinaviens rosenträdgårdar: 10 blomstrande utflyktsmål


Rhododendron är surjordsväxter och för att få dem att trivas, växa och föröka sig krävdes att Torsten totalt ändrade jordens sammansättning.

– Jag fraktade hit 500 kubikmeter torv. Till gångarna har jag använt 30 ton makadam, berättar han.

Torsten ville ha rhododendron i sluttningen och en stor, öppen gräsyta där de olika områdena i trädgården ramades in av ligusterhäckarna.

– Även liguster har jag förökat genom avläggare. Men man måste ha tålamod. Det tar lite tid att föröka växter genom den metoden, men det får helt enkelt ta den tid det tar.

’Virginia Richards’ och ’Nancy Evans’.

Passionen för rhododendron växte

Intresset för rhododendron står Torsten för. Hans hustru Christina är mer intresserad av de stora odlingsbäddarna i köksträdgården, som de har bredvid huset.

Under de första åren ökade antalet olika rhododendron­arter stadigt, men det var när Torsten träffade Börje Malmgren i samband med ett besök på en plantskola i Ödåkra som intresset för flera och lite ovanligare arter tog ordentlig fart.

– Börje Malmgren rekommenderade mig att gå med i Sydsvenska Rhododendronsällskapet och det har jag haft mycket glädje av.

På framsidan av trädgården växer merparten av de olika rhododendronarterna. Här går man genom vindlande gångar i sluttningen genom ett formligt hav av vackra blommor. Här finns den gula ’Viscy’, den röda ’Nova Zembla’, den lila Rhododendron smirnowii och många, många fler.

– Den tidigaste jag har är Rhododendron sutchuenense. Den börjar blomma redan i slutet av februari. Sedan har jag valt arter så att jag har blomning under mars–april fram till augusti, men den huvudsakliga blomningen är under andra halvan av maj. Då blommar de flesta rhododendronarter.

Den riktigt sena blomningen kan, enligt Torsten, ’Cun­ning­ham’s White’ stå för ­eftersom den remonterar, det vill säga återblommar, och kommer i en andra blomning under sensommaren.

Torstens 5 rhododendron-favoriter

  1. ’Markeeta’s Prize’
  2. ’Lem’s Monarch’
  3. ’Furnivall’s Daughter’
  4. ’Repose’
  5. ’Citroniflorum’
Vid ingången till trädgården växer ett massivt buskage av rhododendron ’Cunningham’s White’.

En vandring genom Torstens rhododendronpark blir som en upptäcktsfärd längs de krokiga gångarna, där man aldrig vet vad som väntar bakom nästa krök. I en glänta finns en stor damm där det simmar exklusiva koifiskar.

– Dammen har jag själv grävt ut. Den är 24 meter lång och 4 meter bred. På de djupaste ställena är den 74 centimeter.

Och det är inte bara vackra rhododendron som man kan njuta av i trädgården. Här finns också ett näsduksträd, en katalpa, eller trumpetträd som den också kallas, och formklippta buxbomsbuskar.


LÄS ÄVEN: Skapa en grönskande mormorsträdgård – växterna att satsa på


Torstens stora antal arter av rhododendron har väckt intresse. Han har haft visningar för Helsingborgs Trädgårdsförening och 2018 hade han besök av en amerikansk
trädgårdsförening. Själv är han fortfarande lika förtjust i dem.

– Jag tycker att rhododendron är en vacker och lättskött växt och jag tycker om att den har gröna blad även på vintern, säger han.

Så sköter du din rhododendron:

Jord

Se till att de har rätt jord. Rhododendron är en sur­jordsväxt. Den trivs bäst i jord som har ett pH-värde på 4,5–5,5 och den skyr kalk. Om det är sandig jord eller tung lerjord måste den förbättras med torv.

Vattning

En rhododendron får inte ”stå med fötterna i vatten”, vilket betyder att rötterna inte ska stå för blött. Samtidigt behöver de vatten både för att blomma och för att övervintra. Därför kan man täcka marken närmast stammen med löv för att förhindra avdunstning varma sommardagar.


LÄS ÄVEN: 10 blommor som trivs i soliga fönster och varma utelägen


Gödsel

Stora parkrhododendron, som ’Catawbiense Grandiflorum’, ger Torsten vanlig konstgödsel. Andra arter ger han specialgödning som inte får innehålla kalk. Han är sparsam med gödsel eftersom det i stora mängder riskerar att skada det ytliga rotsystemet.

Vårsol

Rhododendronbuskar är känsliga på våren. Om solen står på under dagen och det sedan blir en köldknäpp på natten kan knopparna frysa bort. Bladen kan brännas av vårsolen, så går det kan man skydda dem med en fiberduk.

Klippning

Torsten klipper sina rhododendronbuskar varje år efter blomningen. De stora arterna, som ’Catawbiense Grandiflorum’ och ’Cunningham’s White’, är tåliga och ganska robusta och klarar en hårdhänt klippning med en häcksax. Plantor som börjar bli glesa och se trista ut kan få nytt liv genom en klippning.

Placering

Även om rhododendron sägs kunna växa på skuggiga platser rekommenderar Torsten att man placerar dem i ett soligt läge eftersom alla växter vill ha mycket ljus.

Förökning

Torsten förökar både genom att ta sticklingar som han sedan driver upp inomhus och genom att göra avläggare. Den senare metoden innebär att man böjer ner en gren mot marken och täcker den med jord. Efter sommaren har den bildat egna rötter. Modergrenen kan knipsas av och den nya plantan kan planteras ut.

Artikeln publicerades först i Hemmets journal.

Rulla till toppen