Se första bilderna från samarbetet mellan Ikea och Annie Leibovitz!

Bilderna från samarbetet mellan Ikea och Annie Leibovitz har landat – spana in dem här!

Annie Leibovitz är en av världens mest berömda fotografen, som bland annat står bakom den ikoniska bilden på Yoko Ono och John Lennon. Förra året fick hon rollen som Ikeas första “Artist in Residence”. Ett av hennes första uppdrag blev att tolka insikter från Ikeas rapport “Life at Home” och omvandla dem till porträtt av 25 personer i sju länder. Tre av hemmen är svenska – och nu visas de första bilderna från uppdraget.

Ikea har tagit fram rapporten varje år i tio års tid och under det senaste decenniet har fler än en kvarts miljon människor i fler än fyrtio länder intervjuats om livet hemma. Rapporten undersöker bland annat hur människor känner för sitt hem, inte bara hur de lever sitt liv där. 

Skildrat människors verkliga liv

Något som rapporten har kommit fram till är att 48 procent av deltagarna global inte känner att deras hemmaliv i media. Något som inspirerade till ett samarbete med den världsberömda amerikanska fotografen Annie Leibovitz. Det senaste året har hon dokumenterat människors verkliga liv i deras hem.

– Vi försöker förändra det faktum att människor inte känner igen sig i hur livet hemma porträtteras i media. Genom utställningen av Annie Leibovitz porträtt som hon tagit inom ramen för IKEA Artist in Residence så ger vi scenen till nya röster, nya sätt och nya perspektiv att skildra livet hemma. Vi vill att utställningen ska inspirera människor att göra sitt hem till ett hem som respekterar och speglar deras unika personlighet”, säger Marcus Engman, Creative Director på Ingka Group (IKEA Retail).

Samling porträtt

Porträttserien innehåller tjugofem porträtt av människor och hem i Tyskland, Indien, Italien, Japan, Sverige, Storbritannien och USA. Utställningen visades för första gången under modeveckan i Paris men finns även att se digitalt.

Om de svenska hemmen som porträtterats:

Cal Orre, Stockholm

På ett plan är Cal Orres liv hemma inte annorlunda än andra människors. Men HBTQ-aktivisten, som bor med sina två medföräldrar och sitt barn i en Stockholmsförort, säger att det dagliga livet kan vara annorlunda på grund av en poly-relation i deras hem.

Elaf Kamil, Göteborg

Elaf Kamil och hennes syster Sarah är födda i Irak och uppvuxna i södra Sverige där de byggde upp ett nytt liv genom att lära sig om svensk kultur, upptäcka brevlådor och hitta äventyr på IKEA.

Ludvig Haav, Malmö

Ludvig Haav är visionen och kraften bakom ett nyligen etablerat co-housing-projekt  i Malmö. Genom att omdefiniera standarddefintionen av “hem”, erbjuder projektet världen ett alternativt sätt att leva och bo i.

Scroll to Top