Karl Fredriks bästa tulpantips: “Det blir väldigt effektfullt!”

Karl Fredrik Gustafsson tipsar om hur du dukar finast med säsongens vackraste tulpaner.

Karl Fredrik har ett genuint intresse för det odlade, men det är framförallt kärleken till det vackra som är hans drivkraft. En växt som både besitter en spännande historia och bjuder på klassisk skönhet är tulpanen.


LÄS ÄVEN: Det här behöver du veta för att lyckas med dina tulpaner – 4 enkla knep


Foto Blomsterfrämjandet

Varifrån kommer ditt intresse för växter?

– I min familj har det alltid funnit ett stort intresse för odling. Min farfar och farmor var helt självförsörjande, min morfar var månskensbonde och min gammelfarmor odlade perenner. Det gjorde stort intryck på mig. När det gäller tulpaner är mina första minnen från mina föräldrar, de hade massor av tulpaner i trädgården, främst gula och röda. Det som kan odlas nära är viktigt för mig, det är i närområdet som jag kan njuta av skönheten.

Vad betyder tulpaner för dig?

– Tulpanen är en fantastisk blomma och så folkkär. När jag öppnade vår butik på Eklaholm tänkte jag “vad älskar folk om inte tulpaner?”.  Jag tog kontakt med Kriminalvården i Tygelsjö där de intagna deltar i odling av tulpaner. Inför invigningen beställde jag hem 47 000 tulpaner som vi sålde!

Foto Blomsterfrämjandet/Åsa Myrberg

LÄS ÄVEN: 5 fina tulpanbuketter och arrangemang du enkelt kan skapa själv 


Har du något speciellt minne förknippat med tulpaner?

Ja, ett väldigt speciellt minne faktiskt. När jag träffade Petter pluggade jag till landskapsarkitekt. Första gången jag bjöd hem Petter till mig i min lägenhet i Malmö hade han med sig en bukett blommor. Det var gula svenskodlade tulpaner, det glömmer jag aldrig!

Är det viktigt för dig att tulpaner, och andra växter, är odlade i Sverige?

– Absolut, det har många mervärden! När det gäller just tulpaner är de beroende av kyla för att börja blomma. Efter en period med kyla kommer de ut i växthusen där de växer till sig innan de buntas till buketter. Med tanke på vårt klimat är det en fördel att de inte kräver 30 graders värme! Sedan tycker jag att det finns en mängd andra mervärden som gör det viktigt att värna det svenskodlade, inte minst för att det är viktigt att den svenska näringen finns kvar. Men jag är inte alls emot växter odlade i andra länder, de fyller också en viktig funktion.

Om du fick en tulpan uppkallad efter dig – hur skulle den se ut?

– Jag skulle vilja ha en högrest tulpan med lång stjälk. Blomman ska vara fylld och i rosa toner. Ett karismatiskt utseende, men inte vulgär, utan mer vilsam. Rosa åt champagnehållet, med lite aprikos och off white. Kronbladen ska vara ganska tydliga med rundad kant. Nu vet jag, jag vill ha en tulpan med samma toner som Alchemistrosen! God doft är en bonus!

Dina bästa dukningstips med tulpaner?

– Tulpaner som är vattenmättade håller sig faktiskt fina en stund, åtminstone över en middag. Ibland när jag vill göra en dukning som är lite utöver det vanliga tar jag tulpaner och placerar dem direkt på bordet. Det blir väldigt effektfullt. Du kan också lägga tulpaner omlott över varje kuvert, det blir så snyggt! Tulpaner som används såhär kan snittas om och sättas i nytt vatten, men de håller inte lika länge.

– Ett annat tips är att när tulpanbuketten börjar bli lite bedagad. Speciellt om bladen ser lite tråkiga ut men blommorna fortfarande ser fina ut. Ta då försiktigt upp tulpanerna ur vasen och snitta om dem så att stjälken blir kort. Placera tulpanerna i en låg vas, en liten burk eller kanske en kopp.

Foto Blomsterfrämjandet

LÄS ÄVEN: Inredningsglädje hos Karl Fredrik på Eklaholm: “Man måste lyssna till platsens själ”


Den 6 mars finns Karl Fredrik på plats på NK i Stockholm där han tillsammans med Blomsterfrämjandet skapar tulpanglädje både i skyltfönster och inne i varuhuset. En intervju med Karl Fredrik kommer att äga rum i ett av NKs skyltfönster klockan 12.30. Intervjun kommer även att livesändas på Karl Fredriks och Blomsterfrämjandets sociala medier.

Källa Blomsterfrämjandet

Scroll to Top