Odla luktärter – Victoria Skoglunds bästa tips och favoritsorter!

Mormorsblomman luktärt är en av våra mest älskade trädgårdsbommor. Här delar Victoria Skoglund med sig av sina favoritsorter och ger sina bästa tips för att få en riklig skörd.

Vill du odla egna luktärter i trädgården eller på balkongen? Här delar trädgårdsmästaren Victoria Skoglund med sig av sina bästa tips för att lyckas.

– Luktärter är så tacksamma för man får så mycket tillbaka från en enda fröpåse, säger Victoria Skoglund

Luktärt blommar länge, är jättefin som snittblomma och doftar underbart. Victoria odlar själv många olika sorter och framhåller att luktärter är väldigt lättodlade om man bara vet vad de behöver. 

– Luktärter blir som allra finast om de får riktigt djup jord. Jag odlar i djupa pallkragar och det är nog det viktigaste tricket, de trivs inte när jorden är för grund.


LÄS ÄVEN: Väldoftande luktärter – 20 vackra sorter vi gärna vill ha i trädgården


Foto Gardena
Foto Gardena

Förodlar i mars

Redan i mars förodlar hon många luktärter inomhus eller i sitt kallväxthus. 

– Man kan så direkt utomhus i maj och det tycker jag att man ska göra om man är nybörjare för det är lite pyssel med förkultivering men man får tidigare blomning. Försådden görs i vanliga, medelstora plastkrukor, som fylls med planteringsjord som packas hårt, vattnas igenom rikligt och sedan packas igen. Ett viktigt moment eftersom luktärtsfrön rotar sig bättre i kompakt jord. Nästa trick är att ställa ut luktärterna utomhus så fort de kommit upp och blivit max 5 centimeter höga, säger Victoria.

– Många vågar inte riktigt men de ska ut i kylan tidigt för det är det som gör att man får knubbiga och fina plantor. Och man behöver inte vara rädd att de ska frysa för luktärter tål ner till 8 minusgrader.

Foto Gardena
Foto Gardena

LÄS ÄVEN: Så lyckas du med luktärter – odlingstips och viktiga skötselråd


Som ett extra skydd sätter Victoria krukorna i en öppen plastpåse och ställer under tak. 

– De här luktärterna blir härdade och kan planteras ut i trädgården så fort jorden reder sig.

Hon planterar ut i sina pallkragar första veckan i maj. 

Låter luktärterna klättra på blåbärsris 

Ett tips är att vattna igenom jordklumpen innan planteringen, då går det lättare att dra isär plantorna som sätts med 20 centimeters mellanrum, lite djupare än tidigare och gärna i ett halvskuggigt läge. 

– Ett av mina husmorsknep är att sticka ner blåbärsris runt om så att luktärterna direkt får något att klättra i. Sedan behöver de ett högt och bra stöd eftersom de blir högre än man tror. För att orka växa och producera blommor hela sommaren behövs även massor av näring och vatten. Jorden ska vara välgödslad och fet, inte sandig.

Victoria gödslar med kissvatten och lakvatten från sin bokashikompost. Det börjar hon med en månad efter utplanteringen och sedan varannan vecka under hela säsongen.

Foto Gardena
Foto Gardena

– Jag har provat olika gödsel men tycker att kissvatten är allra bäst för luktärter, säger hon och avslöjar med ett skratt att hon faktiskt brukarkissa i vattenkannan bakom huset varje morgon.Hur mycket vatten luktärter behöver beror så klart på vädret men jorden ska hållas fuktig. Vattnar man mycket blir stjälkarna dessutom långa och lättplockade.

– Man ska också vara snabb och plocka första knoppen så fort man ser färg på den, för då signalerar man till plantan att bilda nya knoppar. Sedan gäller det att plocka varje dag, för ju mer man plockar desto fler blommor får man. Ett sista tips från Victoria är att samodla luktärterna med något fint att blanda in i buketterna. Som koriander! 

– Det kanske man inte tror men den blir supersnygg när den går i blom, lite som brudslöja, avslutar Victoria Skoglund.


LÄS ÄVEN: Så förkultiverar du sommarens blommor – 7 viktiga tips


Luktärter – Victoria Skoglunds favoritsorter

Nybörjarsorter som gror lätt: 

  • Royal Wedding – vacker vit sort som doftar ljuvligt. 
  • Pulsar – tvåfärgade violetta blommor med stark doft. 
  • Nimbus – populär sort i grått, lila och mörkblått. 
  • Wiltshire Ripple – vita blommor pudrade med nyanser av vinrött.

Låga sorter som fungerar i kruka: 

  • Solway Snowflake – cremevita blommor med rosa strimmor. 
  • Aurora Borealis – vinrödspräcklig sort som bara blir 1 meter hög.

Victorias toppfavoriter: 

  • Prince of Orange – fantastiskt vacker sort i mjukt orange.Franciscus Cupani – kulturarvssort som doftar mest av alla luktärter
Rulla till toppen