Experten: Det här ska du tänka på när du hyr ut ditt fritidshus

Har du ett fritidshus och vill dryga ut hushållskassan genom att hyra ut det? Här ger experten sina bästa tips.

Sportlovet närmar sig – och kanske funderar du på att hyra ut ditt fritidshus? Då finns det några saker som kan vara bra att känna till. Här tipsar Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa, om vad du ska tänka på innan du hyr ut.


LÄS ÄVEN: Så undviker du konflikter om fritidshuset – expertens viktigaste råd


Det här ska du tänka på när du hyr ut fritidshuset:

1. Rätt försäkringsskydd

Se till att du har en fritidshusförsäkring och komplettera den med ett så kallat drulletillägg. Det är viktigt att tänka på att försäkringen inte ersätter egendom som skadas eller stjäls av hyresgästen. Däremot så gäller försäkringen fullt ut för bland annat vatten- och brandskador.

2. Besiktning och inventarielista

Besiktiga och fotografera fritidshuset före och efter uthyrning, dokumentera eventuella skador och skapa en inventarielista.

3. Hyresavtal

Upprätta ett klart och bindande hyresavtal med alla nödvändiga villkor och information. Ett välutformat avtal minskar risken för konflikter. 

4. Kommunikation med gästen 

Ha en pålitlig och tydlig kommunikationskanal med gästen ifall gästen har frågor eller om du snabbt måste agera kring något.

5. Skriv en checklista och ge tydliga instruktioner

Skriv ner viktig information och instruktioner för hyresgästen, som hur bastun fungerar, proppskåp, spis/ugn och den inkommande vattenledningens avstängningskrans placering för att undvika skador eller olyckor.

6. Säkerhet

Tänk på säkerhet med brandvarnare, brandsläckare, brandfilt och första hjälpen. Berätta om nödnummer och evakuering. Ha en bra kontakt med hyresgästerna för frågor och eventuella problem.


LÄS ÄVEN: Missa inte det här när du stänger fritidshuset – expertens viktiga råd


Källa Trygg-Hansa

Scroll to Top