Linda-Mari flyttade in i en 60-talsvilla mitt i skogen: “Inte hållbart att ersätta något som är användbart”

Den stilrena 1960-talsvillan ligger högt beläget med en fantastisk utsikt över fjäll och vatten. Här har Linda-Mari och Bjørn skapat ett personligt hem med en härlig mix av bohemiskt mys och mörk minimalism.

Det var utan tvekan den maka­lösa utsikten som gjorde störst intryck när Linda-Mari och Bjørn var på sin första visning i 1960-talsvillan utanför stan.

– Här kan du se över både hav och berg, fjällområdet är direkt utanför knuten och ändå är stadens centrum med allt vad det erbjuder bara en kort promenad bort, säger Linda-Mari.

Själva huset hade också många fördelar, som bra ljusinsläpp och ett rymligt vardagsrum. Ändå kände de inte att de kunde flytta in direkt.

– Det var lite väl mycket som hängde kvar sedan 1960-talet, som gulnad parkett, mycket tegel, opraktiska lösningar och små fönster med färgat glas.

Det var med andra ord dags för en renovering, så från april 2019 till augusti året därpå jobbades det i huset. Med varsamhet om byggnadsåret i fokus fick det slitna golvet bli ett nytt i fiskbensparkett, badrummet gjordes om, alla ytskikt sågs över och praktisk förvaring skapades. Alla dörrhandtag byttes ut och en stor inbyggd garderob revs ut till förmån för en modern glasvägg.

– Dessutom har vi bytt ut det övermålade köket i körsbärsträ mot ett i rökt ek, samt ersatt den öppna spisen med en mer effektiv kamin, säger Linda-Mari. Vi fixade också till hallen och gjorde om ett sovrum till kontor.


LÄS ÄVEN: Så här snyggt kan det bli när du inreder med mörka färger


Den minimalistiska interiören mjukas upp av spännande reseminnen från hela världen.
Med fönster från golv till tak erbjuder vardagsrummet fantastisk utsikt året runt. Soffan och ottomanen är från Bolia. Mattan är från Lone Tepper och bambudekoren på väggen från Madam Stoltz. Väggen är målad i ”Nordisk grönsvart” från Nordsjö.
Här bor: Linda-Mari Eilertsen Hatmosøy, Bjørn Eilertsen, Iben-Olivia, 7, och hunden Millie. Jobbar som: Driver flera företag ihop. Huset: Villa på 253 kvm från 1964 i Ålesund. @setrevegen2b.
Matsalen ligger i ett hörn av vardagsrummet, precis utanför köket. Det den nya eldstaden syns i bakgrunden. Både bordet och de omgivande stolarna är från &Tradition medan taklampan är från Bolia. Fiskbensparketten är från Golvabia.

LÄS ÄVEN: 8 stilsäkra sovrum att inspireras av


Hållbar inredning

Linda-Mari och Bjørn är väldigt nöjda med resultatet, framför allt eftersom de lyckades bevara mycket av husets originalstil. Till exempel valde de att inte byta ut dörrarna som faktiskt var i gott skick, utan bara montera nya handtag och beslag. 

– Att rusta upp är dyrt, och det är inte hållbart att hela tiden ersätta något som är användbart, säger Linda-Mari. Först måste man titta på vad som går att göra med det befintliga. Som våra gulnade strömbrytare, dem sprejmålade vi bara med mattsvart lack.

Dagbädden i vardagsrummets läshörna är från Home & Cottage. Hyllan är från Bo Concept medan fåtöljen är ”Sirocco” av Arne Norell från husets byggnadsår 1964. Det runda bordet är från Jysk, pallar från Rusta och House Doctor. På väggen hänger verk av Inger Sitter och Robert Steinnes.
Väggarna i köket är målade i färgen ”Deep Sarcelles” från Nordsjö. Fläktkåpan är från Røroshetta och hyllan ovanför köksbänken är hemgjord.
Köksinredningen från Kvik har fronter i rökt ek, en finish som ger rummet en både elegant och varm atmosfär. Blandare från Kvik och soptunnan är köpt på bysunde.com. 
Ma­tbordet från House Doctor är omgivet av flera exemplar av ”A Chair” från Tolix. Bredvid högskåpet står svarta bokhyllor från House Doctor.
Den öppna spisen revs ut till förmån för en effektiv kamin, med snygg vedförvaring inbyggd i väggen.

Helt i hennes smak, hon gillar det mörkt minimalistiska, medan Bjørn är mer för det bohemiskt avslappande. Men inredningen har ändå blivit ett lyckat möte mellan de två stilarna, där en dämpad bas med rena linjer och industriell touch samsas med föremål och textilier som paret hittat på resor världen runt.

– Jag hade aldrig haft en bild på väggarna innan jag träffade Bjørn, säger Linda Mari och skrattar. Men nu kan jag inte tänka mig ett liv utan all konst.

Hon fortsätter:  

– Vårt hus är nog mer minimalistiskt än maximalistiskt, med en hel del klassiska ”statement-möbler” med en twist, Vi ville även använda det vi redan hade sedan tidigare, slit och släng är inte vår grej och vi köper nya saker bara när vi vet exakt vad som kommer att passa var.


LÄS ÄVEN: Kika in hemma hos Persbrandt – 6 snygga designdetaljer att inspireras av 


Naturen får ta plats

Den dova färgpaletten valdes för att omgivningarna skulle komma till sin rätt.

Eftersom huset ligger mitt i skogen och är försett med många och stora fönster ville paret låta naturen ta plats och komma till sin rätt. Dessutom har huset många spännande vinklar som kommer fram genom bruket av kontraster, tycker Linda-Mari. 

I sovrummet är väggarna målade i färgen ”Deco Blue” från Jotun. Sängbordet är från House Doctor och gardinerna från Kid Interiør.
Naturtoner i badrummet. Kommod och spegel är från Megaflis och kranarna från Vikingbad. Pallen är från Zone, handdukarna är köpta i Marocko. Duschväggen är
från Vikingbad.
Badrummet har kakel från Fagflis på golv och väggar. Det svarta skåpet är från Jysk.
Den kombinerade entrén och uterummet har innertak i bambu. Skåp och matta är vintagefynd, medan korgstolarna är från Ikea. Den takmonterade klädstången är från Bolia.

LÄS ÄVEN: Elins och Caspers ruckel blev ett drömhem: “Ville verkligen ha en gammal skola”


– Vi valde därför en riktigt mörkgrön färg för stora delar av entréplanet, som en kontrast till det vita. Det lyfter fram egenheterna i arkitekturen bättre. Och för att spinna vidare på idén att ta in naturen har vi förutom köket flera möbler i rökt ek samt bambu i taket på hall och i uterum, säger Linda-Mari.

Hon fortsätter: 

– Vi lever båda hektiska liv med mycket arbete och resor, så det var viktigt för oss att skapa en atmosfär som är avkopplande men samtidigt lite rastlös och äventyrlig – precis som vi är!

Scroll to Top