Knepet som får dina träd och buskar att blomma redan nu

Genom att ta in några kvistar från ett fruktträd och sätta dem i vatten kan du locka fram vårens blomning redan nu.

Många fruktträd kan blomma redan nu om man tar in en kvist och sätter i en vas, efter­som blomknopparna redan ligger i startgroparna för vårens blomning. I februari har träden hunnit få tillräckligt med kyla och vinter för att vara redo för våren och kommer att spira fint när vi tar in kvistar. Och ju senare på våren vi plockar dem, desto snabbare kommer kvistarna att börja blomma.

Några favoriter att plocka in är forsythia, magnolia, körsbär, äpple, spirea, skogsolvon och syren. Har du möjlighet att ta in lite blåbärsris eller björkris har du snart en grönskande bukett att glädjas åt.

När vi tar in grenar i rumsvärmen är det viktigt att de snabbt kommer i vatten. Om de får ligga och torka finns det risk att de inte alls slår ut. Det är också viktigt att klippa av dem med ett långt skarpt snitt, så att de kan suga upp vattnet. Efter man tagit in dem och satt dem i vatten kan det ta några veckor innan de slår ut.  


LÄS ÄVEN: Så lyckas du med förodlingen av dina växter och blommor – 9 viktiga tips!


Äppelträd som beskärs i februari blir extra kraftiga. Alternativet är att beskära på sommaren. 
Om du har ett körsbärsträd i trädgården kan du få vackra blommor inne genom att ta in några kvistar,  ge dem ett långt, skarpt snitt och sätta dem i vatten.

De flesta växter har ett skyddande vax­lager runt knoppen, men en varm dusch kan lösa upp det litet och göra det lättare för knoppen att slå ut. En avklippt kvist i en vas kommer aldrig att ha samma växtkraft som en växt som står ute med sina rötter, därför är det bra att hjälpa dem på traven.

Tänk på att sätta kvistarna i en ren vas och att byta vatten var tredje dag. Då kan man också passa på att ge dem ett nytt snitt, så att de kan suga vatten ordentligt. Sedan dröjer det inte länge förrän blomstringen är i gång.

Syrener ska helst beskäras i slutet av sommaren, efter blomningen. Då hinner de få fram nya knoppar till nästa vår.
Körsbärsträd och andra träd som blomar på bar kvist är tacksamma att ta in.

LÄS ÄVEN: Så lyckas du med en grönskande köksträdgård – 5 enkla tips


Beskärning?

Fruktträd som äpple och päron kan gärna beskäras på vårvintern. När grenarna är kala är det enkelt att ta bort tunna kvistar och fjolårets skott för att få en vacker trädkrona. Fruktträd som beskärs vid den här tiden på året växer sig ofta kraftigare än de som beskärs på sommaren, i perioden juli–september, ofta kallad JAS-månaderna.

Däremot är det bra att undvika att beskära vårblommande växter på vintern. För att de ska kunna blomma tidigt bildas nästa års blomsterknoppar redan på sensommaren året innan och ligger färdiga i väntan på våren. Om de klipps bort nu kommer man gå miste om en del av blomningen. Det är bättre att beskära dem direkt efter blomningen. 

Scroll to Top