Växter att så från januari till april: Stor odlingskalender

Redan nu är det dags att dra igång förkultiveringen för en blomstrande sommar och skörderik höst. Här tipsar vi om 13 favoriter att så tidigt på året.

Växter att så i januari/februari:


LÄS ÄVEN: Odla i pallkrage – så kommer du igång


Blomstertobak

Nicotiana

En fin sommarblomma som blommar i juni–september, ofta med ljuvlig doft. Det finns flera arter och en rad olika sorter med varierande blomfärg. ­Höjden varierar också men ­brukar vara mellan 40 och 80 centimeter.

Såtid: Februari–mars.

Såmetod: Fröna är ljusgroende så tryck bara fast dem mot såjorden. Bra groningstemperatur är 20–25 grader, därefter ljust och något svalare. Fröna brukar gro efter 5–15 dagar.

Purjolök

Allium ampeloprasum ­Porrum-gruppen

För att få riktigt fina och väl­växta purjolökar är det bra att starta sådden extra tidigt. Skördas under senhösten, men det finns också frosttåliga sorter som ’Musselburgh’ som klarar frost.

Såtid: Februari–mars, men det går också fram till april.

Såmetod: Blötlägg gärna fröna i vatten ett dygn innan du sår. Sprid ut dem över ytan och täck med cirka en centimeter jord. Räkna med 10–20 dagar innan fröna gror.

Kronärtskocka

Cynara cardunculus

En dekorativ, högvuxen tistellik växt med silvrigt bladverk som kan odlas som köksväxt eller för att skapa höjd i en större plantering. Skördetid från juli–oktober. Skörda alltefterhand som blomknopparna börjar öppna sig. Kardon, som får mindre blommor, odlas på samma sätt men där är det stjälkarna man använder.

Såtid: Januari–mars.

Sådd: Så i krukor med såjord ­inomhus och täck fröna med cirka 1 centimeter jord. Gror efter 10–30 dagar i en temperatur på 20 grader. Ställ sedan fröplantorna på en lite svalare plats.

Jätteverbena

Verbena bonariensis

En cirka 120 centimeter hög växt med violetta blommor i juli–september som svävar högt över andra växter. Det är fint att plantera många så att blomningen bildar en sky över lägre plantor. Jätteverbena odlas som ettåring. I gynnsammare klimat kan den övervintra och självså sig.

Såtid: Januari–februari.

Såmetod: Fröna är ljusgroende. Tryck därför bara fast dem i såjord och täck eventuellt med ett tunt lager jord. Fröna brukar gro efter 10–30 dagar i rumstemperatur. Låt sedan sådden stå lite svalare, 15–18 grader.

Chilipeppar

Capsicum annuum

Det finns mängder med olika chilipepparsorter med olika färger och former på frukterna men även varierande styrka. Vissa så milda som paprikor, ­andra extremt heta. Styrkan anges i scovillegrader.

Såtid: Januari–februari.

Såmetod: Så grunt i såjord och täck med ett tunt lager jord eller tryck bara fast fröna mot jorden. Groningstemperatur lägst 20 grader. Det brukar ta 20–30 ­dagar för fröna att gro.

Växter att så i mars/april

Blomman för dagen

Ipomoea tricolor

Hög, rankande sommarblomma med stora, klockformade blommor i juni–september, ofta i ­olika blå nyanser men det finns också sorter i vinrött, rosa och vitt, med eller utan mönstring på blomman. Plantan blir ­150–200 centimeter hög och blir fin också som insynsskydd.

Såtid: Mars–april.

Såmetod: Lägg gärna frön i blöt ett dygn först. Täck fröna med ett tunt lager såjord. Ställ sådden i en temperatur på 21–25 grader. Fröna gror efter 5–20 ­dagar. Odla sedan vidare lite svalare, 18–20 grader, och ljust.

Sommarrudbeckia

Rudbeckia hirta

En ettårig sommarblomma med varmt solgula blommor juli–­oktober ofta med brun knapp i mitten. En sort med mustigt varmorange färg är ’Indian ­Summer’. Höjden brukar vara runt 60 centimeter.

Såtid: Mars–april.

Såmetod: Ljusgroende. Fröna täcks inte med såjord utan trycks fast på jordytan. Gror i rumstemperatur, efter 5–15 ­dagar, och odlas sedan vidare ljust och svalare.

Tomat

Solanum lycopersicum

Det finns en mängd olika sorter, både lägre busktomater och högväxande sorter på ett par meter. Tomatens färg och form samt sötma och arom varierar också. För att hinna få skörd ­under sommaren förkultiverar man inne. Annars är risken stor att tomaterna fortfarande är gröna på hösten. Fler sorter än man tror, inte bara busktomater, trivs i varmt läge på friland, exempelvis mot en husvägg.

Såtid: Februari–april.

Såmetod: Så i såjord och täck fröna med cirka 0,5 centimeter såjord. Bästa groningstemperatur är 22–25 grader. Grotiden brukar vara 5–15 dagar. När fröna har grott placerar man sådden lite svalare, runt 18–20 grader, och på en så ljus plats som möjligt, gärna under växtlampa.

Lejongap

Antirrhinum majus

Härlig ettåring som blommar rikligt juli–oktober. Den finns i en mängd olika färger från mörkaste vinrött till snövitt. Höjden varierar också med sort men brukar vara runt 50 centimeter.

Såtid: Mars–april.

Såmetod: Så i rumstemperatur, 18–20 grader. Fröna är ljusgroende, så tryck bara fast dem på såjorden utan att täcka. När fröna har grott, efter 10–30 ­dagar, odlar man vidare ljust och lite svalare.

Svartöga

Thunbergia alata

En smäcker klätterväxt som ­juni–oktober får 2–3 centimeter stora blommor i en varmt orange färgton med ett distinkt svart öga i mitten. Det finns också sorter i gult, aprikos eller i vitt, med eller utan svart öga. Höjden är runt 200 centimeter. Odlas som ettårig.

Såtid: Mars–april.

Såmetod: Låt gärna fröna ligga i vatten över natten. Sätt 3–4 frön i varje kruka med såjord. Täck med en cirka 0,5 centi­meter såjord. Fröna gror vid 20–25 grader. Räkna med att det tar 10–20 dagar.

Grönkål

Brassica oleracea ­Sabellica-gruppen

För att få en stor och ståtlig grönkål, som kan skördas redan under sensommaren, är det bra att sätta igång sådden inne först. Det finns många olika sorter, ofta med vackra skulpturala blad. Det gör grönkålen till lika mycket prydnadsväxt som grönsak. Kombinera den gärna med sommarblommor för extra effekt.

Såtid: Mars–april, men kan ­också direktsås.

Såmetod: Förkultivera i såjord runt 20 grader. När fröna har grott efter 5–15 dagar placeras sådden lite svalare.

Zinnia

Zinnia

En ettårig sommarblomma som får blommor juni–september. Zinnia finns i många olika färger, som vitt, gulgrönt och i olika ­nyanser av rosa, rött, gult eller orange. Enfärgade eller flerfärgade. Höjden är 25–70 centi­meter, beror på sort. Zinnia kan också direktsås i maj–juni men då får man en senare blomning.

Såtid: Mars–april.

Såmetod: Fröna sås glest och täck med ett tunt lager såjord. Gror i rumstemperatur efter 5–15 dagar. Odla sedan vidare ljust och något svalare.

Tagetes

Tagetes

Stor tagetes har fluffiga blomhuvuden, ofta i starkt orange eller mustigt gult även om det finns sorter med blekgula blommor. Liten tagetes har mindre blommor och ett buskigare växtsätt. Den passar fint som kantväxt i köksträdgården. Höjden är 15–75 cm beroende på sort.

Såtid: Mars–april.

Såmetod: Sås glest i såjord. Gror i 20–25 grader. När fröna har grott efter 5–15 dagar bör de stå lite svalare, 15–17 grader, för att inte ränna iväg för ­mycket.

Rulla till toppen