5 fröer att så tidigt – och det här ska du tänka på

Vissa grödor tar längre tid på sig för att utvecklas och behöver förodlas redan i januari–februari. Här är 5 fröer att så tidigt!

Så tidiga fröer – tänk på det här!

Vissa grödor tar längre tid på sig för att utvecklas och behöver förodlas redan i januari–februari för att hinna utvecklas, blomma och ge skörd. Några grönsaker man bör så tidigt är chili, purjolök, aubergine, kronärtskocka och selleri. Blommor som bör komma i jorden redan nu är till exempel ­lobelia, pelargon, begonia, jätte­verbena och berg­nepeta. Tänk på att vissa sorter kan behöva en liten köldperiod för att börja gro. Läs på fröpåsen!


LÄS ÄVEN: Så blir du självförsörjande – inspireras av Signes välplanerade odlingsträdgård


5 fröer att så tidigt:

1. Jätteverbena – Vanity

Jätteverbena ’Vanity’ är en mer kompakt variant av den populära jätteverbenan. Blir runt 90 cm hög och blommar från juni till september. (Impecta)

2. Vattenmelon – Sugar Baby

Vattenmelon ’Sugar Baby’ kan försås redan i februari för att senare flyttas till växthus ­eller, när frostrisken är över, till friland i skyddat, soligt läge. Ger söta, saftiga frukter på 5–7 kilo. (Wexthuset)

3. Hänglobella – Colour Cascade

Hänglobelia ’Colour Cascade’ får blommor i en fin blandning av rött, lila, blått och vitt. Blommar rikt och passar utmärkt i apel och blomlåda. (Impecta)


LÄS ÄVEN: Bli självförsörjande på grönsaker här är 12 smarta tips!


4. Paprika – Somborckina

Paprika ’Somborckina’ ger ca 8 cm långa frukter som skiftar från ljusgult till orange och slutligen rött. Smaken blir ­sötare och kryddigare ju rödare de blir. (Runåbergs)

5. Chili – Shishito

Chili ’Shishito’ är en populär, mild chili från Japan som liknar den spanska ’Padrón’ men har ett mer kompakt växtsätt. Ger många, 8–10 cm långa, frukter som oftast tillagas gröna. (Runåbergs)

Rulla till toppen