Så lyckas du med förodlingen av dina växter och blommor – 9 viktiga tips!

Ljuset har återvänt och äntligen är det dags att börja förodla igen. Här tipsar vi om de smartaste knepen och hur du steg för steg ger de små plantorna de bästa förutsättningarna inför den varma årstiden.

Eftersom våra svenska somrar är korta behöver vi ­förodla vissa grönsaker och blommor för att ge dem ett litet försprång så att de ska hinna utvecklas, blomma och ge skörd. Genom att själv driva upp sina plantor från frö kan man dessutom spara mycket pengar. Frön kostar bara en bråkdel av vad färdigväxta plantor i butiken kostar. 

Dessutom blir utbudet så mycket större eftersom man ­riktigt kan frossa i mängder av olika spännande sorter. Här kommer några bra tips för att lyckas ännu bättre med förodlingen.


LÄS ÄVEN: Odla egna grönsaker: Tipsen som hjälper dig att lyckas med trädgårdslandet


Så lyckas du med förodlingen – 9 viktiga tips:

1. Rätt jord

Använd en bra såjord som är mager, luftig och har ett lågt näringsinnehåll. Fröet behöver nämligen inte så mycket näring till att börja med, eftersom det inuti sitt skal redan har allt det behöver för att påbörja sin groningsprocess.

2. Frön i pluggbox

Att sätta frön i pluggboxar har två stora fördelar: det ena är att de inte tar så stor plats, vilket gör att man kan driva fram massor av plantor på en liten yta, och det andra är att man får ett fint rotsystem och de små plantorna blir lättare att hantera vid omplantering.

3. Jorden struktur

Lermineralet vermikulit och den vulkaniska stenen perlit är två tillsatser som ger förodlingen en bra start. Vermikulit strör man på jordens yta för att hålla den varm och hjälpa den att behålla fukten. Perlit blandas i jorden för att göra den porös och förbättra syre­upptagningen, vilket främjar groningen.


LÄS ÄVEN: Odla i pallkrage – så kommer du igång


4. Märk upp

Märk din sådd med etiketter. Många plantor är väldigt lika varandra i förstadierna och det kan vara svårt att skilja dem åt. Etiketter hjälper dig att hålla reda på vad du sått var.

5. Det viktiga ljuset

Även om man snabbt vill komma i gång med vårens förkultivering kan det vara klokt att ha lite is i magen. För att få livskraftiga plantor som inte är långa och gängliga är det viktigt att ljuset är tillräckligt. Man vill ha korta och knubbiga plantor. Vill man inte vänta kan man sätta in extra belysning tills ljuset utomhus är tillräckligt.

6. Var varsam

Undvik att ta i den lilla plantans stjälk vid omplantering. Den är mycket känslig och det är bättre att ta tag i ett blad eller i rotsystemet när man ska hantera den. En liten blompinne kan vara ett bra hjälpmedel för att lirka upp plantan.

7. Smart jordknep

Efter en tid ska plantan planteras om i ny, näringsrikare jord. För att ta en genväg kan man redan från början fylla en kruka med två tredjedelar blomjord och en tredjedel såjord och på så vis hoppa över den första omplanteringen. Då hamnar fröet först i den magra såjorden, som är gynnsammast till en början. I takt med att den växer når rötterna ner till den näringsrika jorden, som den behöver för sin fortsatta tillväxt.

8. Vattna jämnt

En jämn vattning är avgörande för hur plantorna mår. De små plantorna är mycket känsliga för uttorkning men vill heller inte vara för blöta. Ett bra tips
är att vattna längs krukans kant. Det lurar rötterna att söka sig efter vattnet och på så vis blir deras rotsystem större.


LÄS ÄVEN: 10 lättodlade kryddväxter för trädgården och balkongen


9. Gradvis avhärdning

Utomhus finns brännande sol, hårda regn, kyliga vindar och kallare temperaturer. Innan det är dags att plantera ut de små växterna för gott är det därför viktigt att vänja dem gradvis vid livet i det fria under några veckor, på en skyddad plats. Börja med någon timme och öka successivt tiden tills det är dags för dem att flytta ut för gott när risken för nattfrost är över.

Rulla till toppen