Grannarna Birgitta och Lena flyttade ihop när hyran höjdes – för att spara pengar 

Halva hyran och dubbla glädjen. Så tänkte grannarna och kompisarna Birgitta och Lena när de bestämde sig för att dela lägenhet. – Vi har bara ett liv och det gäller att leva fullt ut, säger vännerna som har stora planer för sin gemensamma framtid.

I en liten lägenhet i Enköping bor Birgitta Johanson, Lena Forselius och de tre hundarna Frasse, Assar och Stina. Deras vägar korsades för fem år sedan, när Birgitta flyttade in mittemot Lena i samma trappuppgång. Då kunde ingen av dem ana att de idag skulle dela bostad och vara bästa vänner som planerar för en gemensam framtid tillsammans.

– Det är så mycket bättre än att sitta på var sitt håll och känna sig ensam, berättar Birgitta.

Birgitta Johanson

Ålder: 72 år.
Familj: Lena och hennes dotter med familj. Hundarna Assar, 12 år, och Stina, 3 år.
Bor: I Enköping.

Vännerna beskriver sin relation som ett systerskap, som om de känt varandra hela livet.

Det märks att de känner varandra väl. När den ena tystnar fyller den andra i och meningen blir komplett. Emellanåt dras ett skämt och båda brister ut i skratt.


LÄS ÄVEN: Catarina bor i ett minihus på 15 kvadrat: “Här slipper jag oroa mig för höga elpriser”


– Vi har så roligt ihop, berättar Lena medan hon torkar en glädjetår och häller upp en kopp kaffe och dukar fram fikabrödet, för fika är något som de båda tycker om att göra.

Viktigt med närhet till familjen

Våren 2017 flyttade Lena från Skåne till Enköping. Hon hade gått i pension och började fundera på vad hon ville göra med sitt liv under de år hon har kvar. Det mest självklara som kom till henne var att hon ville tillbringa mer tid med dottern Jenny och hennes familj. De bor i Enköping och det blev ett lätt beslut att flytta till staden och börja om.

– 2008 förlorade jag en dotter i cancer. Hon blev bara 37 år. När hon gick bort insåg jag att det viktigaste för mig är familjen och att ta vara på varje dag. Du vet inte när det är slut.

Det var när Birgitta, som redan bodde i Enköping, bytte lägenhet som hon och Lena blev grannar. Deras lägenheter låg mittemot varandra och de träffades i trapphuset varje dag när de skulle ut och gå med sina hundar. De började småprata med varandra.

– Och sedan började vi gå med hundarna tillsammans och bjöd varandra på fika, berättar Birgitta.

De hade blivit vänner. Men bästa vänner kom de att bli den 31 december 2017. Lena bjöd över Birgitta på nyårsfirande och sedan dess är de oskiljaktiga.

Bästa vännerna Birgitta och Lena har blivit sambor:
Det var hundarna som förde Birgitta och Lena tillsammans.

Delar på kostnaden

På hösten 2020 satt vännerna och pratade om hur mycket deras hyror hade höjts och att det innebar att Birgitta skulle behöva flytta. Även Lena funderade på att flytta eftersom hon tyckte att det hade blivit alldeles för kallt i hennes lägenhet. De insåg att deras fina vänskap inte alls skulle bli lika naturlig om de båda flyttade.

Lena Forselius

Ålder: 70 år.
Familj: Birgitta. En dotter som är gift och har två barn. En dotter miste hon 2008. Hunden Frasse, 13 år.
Bor: I Enköping.

– Jag sa: “Tänk om vi kunde flytta ihop och dela på kostnaderna”, berättar Lena och Birgitta var snabb med att svara: “Ja, det tycker jag att vi gör.”

Även Lenas dotter med familj tyckte att det var en bra idé, för då behövde ingen av dem vara ensamma. De sa upp sina lägenheter och flyttade in i en större på 145 kvadratmeter. Men efter ett tag insåg vännerna att de inte använde alla rum utan umgicks mycket tillsammans i vardagsrummet och köket.


LÄS ÄVEN: Här är de 10 mest eftertraktade och värdefulla Muminmuggarna


– Så vi bad att få flytta till en mindre lägenhet i samma hus. Vi gick från 145 kvadrat till 43 kvadrat, säger Birgitta och berättar att de sålde av mycket av sina möbler för att få plats.

Nu drömmer vännerna om att bosätta sig permanent i en husbil. De vill resa runt i Sverige och Europa.

– Vi har bara ett liv. Vi måste ta vara på det och göra det vi kan medan vi orkar, säger Lena.

– Ja, varför ska vi sitta i lägenheten och stirra in i fyra väggar när vi kan njuta av livet? Det är bäst att passa på innan vi blir för gamla, fyller Birgitta i.

Bästa vännerna Birgitta och Lena har blivit sambor:
Birgitta och Lena samsas på 43 kvadrat. När de har fått sin husbil ska de dela på 14 kvadratmeter.

Ha blivit som en extra-mormor

Många av grannarna ryggade bakåt när vännerna berättade att de bor ihop och en del har haft förutfattade meningar.

– Alla får tro vad de vill. Jag bor ihop med min bästa vän, som jag vet aldrig skulle svika mig eller vara oärlig mot mig, berättar Birgitta, som är tacksam över att hon inte bara fått en vän utan en hel familj på köpet.

Lenas dotter med familj ser Birgitta som en extra mormor och när barnbarnen skriver meddelanden via mobilen till Lena skriver de “Hej mormor och mormor”.


LÄS ÄVEN: Susanne bodde ett år i tält för att komma närmare naturen: “Många tyckte jag var knäpp”


– Det är så mysigt eftersom jag inte har barn själv, säger Birgitta.

Vännerna får ofta frågan hur de klarar av att bo ihop på så liten yta. Men för dem är det inga problem alls, tvärtom. De bråkar aldrig och delar på allt, även det ekonomiska, och om det är något som ska inhandlas så diskuterar de om det är värt att köpa nu eller vänta.

– Om folk kunde höra hur vi pratar med varandra när vi är i affären och handlar så skulle de få sig ett gott skratt, säger Birgitta och skrattar högt.

– Ja, verkligen, fyller Lena i.

Planerar husbilsresa

Att det fungerar så bra att bo ihop handlar till mångt och mycket om att de släppt på sina principer och accepterar varandras åsikter. En annan sak är att de sett till att ha var sitt sovrum. Det är viktigt att det går att stänga dörren om sig om behov av egentid uppstår.

I husbilen kommer just det inte att vara lika enkelt. Då ska de samsas på 14 kvadratmeter och ge sig ut på sitt livs resa. De har förberett sig genom att hyra var sitt förråd där personliga saker kan förvaras. Resten kommer de att sälja av.

Planen är att resa runt i Sverige och när vintern kommer vill vännerna bo i Spanien.

– Vi vill passa på medan vi är så pass friska att vi orkar bo i husbilen och köra runt, säger Birgitta.

– Ja, och vi vill fylla de dagar vi har kvar med minnen. När vi inte orkar längre, då får vi hitta en ny lösning, säger Lena.


LÄS ÄVEN: Sofie flyttade till enslig fjällstuga: “Jag tänkte inte riktigt efter vad jag gav mig in på”


Artikeln publicerades först hos Hemmets Journal 2022-09-27.

Scroll to Top