Nyfiken på färgtrenderna 2025? Spana in dem här!

Nostalgi, stora kontraster och det operfekta står i fokus när NCS Colour spår trendkulörerna för 2025.

Vi har precis klivit in i 2024 och fyllt på med ny färginspiration – men redan nu har NCS Colour tagit fram trendfärgerna för nästa år.

Enligt NCS Colour kommer de senaste årens vurm för neutrala nyanser bytas ut mot ett bredare spektrum av kulörer. Allt fler vill ha in färg i sina hem och sina liv, men de nya trendkulörerna är mörkare och lite lyxigare än vi sett hittills. Men 2025 bjuder även på kontraster i form av ljusare kulörer och pasteller. Klimatkrisen och utarmningen av naturresurser som till exempel vatten, har gjort att vi längtar till naturen och dess lugnande palett av grönt och blått. En tydlig tonvikt läggs därför på blåaktiga nyanser. Framför allt märks framväxten av en ny, ren, grön färg, en kulör som kommer ha en betydelsefull roll.


LÄS ÄVEN: Så målar vi 2024 – 5 stora färgtrender


NCS trendfärger för 2025:

NCS Colour har identifierat de viktigaste globala drivkraIerna och samlat dem i fyra kollektioner med namnen: GaiaOn & OffInner och Ethereal, var och en med en palett bestående av sex kulörer.

– Att förutse färgtrender i en komplex värld är en utmaning. NCS Colour har arbetat med trendprognoser under de senaste 10+ åren och har med hjälp av NCS-systemet och vårt samarbete med internationella färgexperter skapat en metodik som finjusterats genom åren. Vi är stolta över att presentera trendprognosen 2025+. Målet är att inspirera kunder och att erbjuda olika branscher insikter i de mest efterfrågade kulörvalen och paletterna framåt, säger Elin Askfelt, CEO, NCS Colour.

1. Gaia

En hyllning till Moder Jord – naturen, grönska och vatten. Vi är trötta på att känna ständig oro över problemen i vår omvärld; vi ser klimatförändringar och brist på resurser som vaBen. Denna kriströtthet gör att vi söker oss till naturens lugnande närvaro med fokus på blå och gröna toner. NCS S 2040-G är en ny, allsidig, ren grön (G) kulör; vilsam, modern och upplivande.


LÄS ÄVEN: Nu släpps Marie Olsson Nylanders nya färgkollektion för Alcro – se alla bilder här!


2. On & Off

Vår tid präglas av extrema värderingar och polarisering, symboliserat av ljusa och mörka nyanser. Två färger överbryggar dessa motsättningar; hoppfullt ser vi ljuset i slutet av tunneln. NCS S 1070-G70Y, ett fyrtorn i mörkret, en optimistiskt fräsch kulör, kommer aB ha en stor roll i vår design. NCS S 5030- R50B balanserar och sammanlänkar. Det är en rik, lila nyans som fungerar väl i både mörka och ljusa rum.

3. Inner

Vi söker färger som väcker känslor av komfort och värme – en glädje över de enkla sakerna i livet. Dagens splittrade, skeptiska och ibland hårda samhälle gör att vi vänder oss inåt. Vi vill känna trygghet och förlitar oss till våra instinkter och sinnen. Varma, jordnära mellantoner utgör paletten Inner, färger som inte tar över men som ändå är uttrycksfulla. Färgerna i paletten är alla vithetslika, vilket gör dem enkla att kombinera med varandra.


LÄS ÄVEN: Kika in i den färgstarka 1800-talsvåningen: “Det har blivit fler och fler färger”


4. Ethereal

Denna kollektion mixar ljus och luIig estetik med teknikens tyngd. Vi hänger oss åt uppslukande upplevelser och suddar ut skiljelinjen mellan fantasi och verklighet. Drömska, esoteriska färger illustrerar ett multiversum utan gränser. NCS S 0560-Y70R, en dynamisk korallnyans, fungerar som den perfekta accenten till den annars så luftiga paletten.

Rulla till toppen