Karin Ohlsson-Leijon listar 10 favoriter och spaningar från inredningsmässan i Paris

Mönster, färger, dofter och avancerad teknik – inredningsmässan Maison & Objet i Paris i januari visade mångfalden i vår tids inredning. Här chefredaktör Karin Ohlsson-Leijons favoriter.

10 höjdpunkter från inredningsmässan Maison & Objet:

1. Eklektisk mix

Inredaren Elizabeth Leriche har en särskild känsla för att se och skapa trender. I utställningen ”About New Territories” utgick hon från naturen, med öknen, havet och den botaniska världen som inspirationskällor.

Utställningen ”About New Territories”.
Utställningen ”About New Territories”.

2. Glada dukningar

Waww Le Table är ett franskt företag som skapar vackra och glädjefyllda föremål för det dukade bordet. Designen är fransk, men tillverkningen sker i ett hantverkskollektiv inriktat på hållbarhet i södra Libanon.

Dukning av Waww Le Table.

3. Personligt och poppigt

Unika blandningar av mönster, färger och former som tillsammans skapar en lättsam och glad inredning. Popus Editions erbjuder mängder av möjligheter till en personlig inredning.

Inredning från Popus Editions.
Inredning från Popus Editions.

4. Svensk textil

Ett av de svenska företag som väljer att ställa ut i Paris är Chhatwal & Jonsson, som visade mattor och kuddar i avdelningen Unique & Eclectic.

Mönstrade textilier från Chhatwal & Jonsson.

5. Mjuka former

Bulliga, runda former är fortfarande en tydlig trend, som hos Maison Dada och Harto.

Fåtölj av Maison Dada.
Sittpuff hos Harto.

6. Nytänkande ung design

Mässans Rising Talents Award uppmärksammar unga formgivare och i år var fokus på användandet av digital teknik. Bland annat visades Line & Rapahels digitalt ritade intarsia, Aurélie Hoegy, som skapar unika möbler i rotting och Audrey Large, som modellerar fram fantasifulla skulpturer i datorn och sedan skrivet ut dem med en 3D-printer.

7. Astrologiska dofter

Intresset för doftljus är större än någonsin och dragningen till astrologi likaså. Företaget Olfactif kombinerar de båda i doftljus anpassade efter stjärntecken.

Doftljus från Olfactif.

8. Nya material

Flera utställningar ägnades nya, hållbara material och möjligheter till återbruk. Bland annat visades ätbara papper och matbehållare tillverkade av olika växter.

9. Mattkonst

Mattföretaget Tai Ping är välkända för exklusiva mattor i silke och i samband med mässan i Paris premiärvisades samarbetet mellan företaget och den Brooklynbaserade studion Callidis Guild med konstnären Yolande Milan Batteau.

Matta från Tai Ping.
Tai Ping.

10. Glädjepiller

Samarbetet mellan det exklusiva och anrika textilföreatget Prelle och inredningsstudion Uchronia var en riktig fullträff. I Prelles showroom visades utställningen Candy Shop.

Utställningen Candy Shop.
Rulla till toppen