6 viktiga anledningar att inreda med gröna växter – som du kanske inte visste om

Skälen att inreda med gröna växter är många. Här listar vi sex anledningar att inreda med gröna växter – som du kanske inte visste om.

Gröna växter är inte bara vackra att titta på. Det finns flera viktiga anledningar att låta gröna växter få mycket utrymme i inredningen. Här listar vi sex viktiga anledningar – som du kanske inte kände till.


LÄS ÄVEN: 6 växter som trivs i skugga inomhus


6 viktiga anledningar att inreda med gröna växter:

1. Förbättrar vårt psykiska mående

Att ha mycket gröna växter får oss att må bättre – det höjer trivseln, är avstressande, höjer trivseln och främjar social gemenskap visar forskning.

2. Minskar stress

Studier från Kina och Japan visar att gröna växter leder till lägre blodtryck och minskad kortisolmängd.

Foto Blomsterfrämjandet

3. Förbättrar inomhusmiljön

Huvudvärk, torr hud och irriterade ögon kan vara ett resultat av torr och dålig inomhusluft. Detta kan minskas genom att ta in fler gröna växter inomhus. Växter motverkar nämligen torr och syrefattig luft. Ju mer vatten en växt behöver desto bättre är den på att tillföra fukt i luften. Större växter är allra bäst för att syresätta inomhusluften. Hortensia och Azaela är två bra exempel.

4. Får oss att vilja vara mer i naturen

Studier visar att gröna växter får oss att vilja vistas mer i naturen – vilket har många hälsoeffekter.

Foto Plantagen

5. Renar inomhusluften

Vissa gröna växter kan absorbera giftiga partiklar ur luften, som formaldehyd. Gröna växter kan även minska ämnen som aceton, ammoniak, bensen, toluen och xylen i luften inomhus. Det är dock viktigt att ändå vädra mycket för att rena luften ordentligt.


LÄS ÄVEN: Här är växterna att ha i sovrummet – för bättre sömn


6. Förbättrar sömnen

Det finns många anledningar att inreda med växter i sovrummet! Förutom växter med luftrenande egenskaper finns det växter som kan få oss att slappna av bättre. Lavendel är lugnande och studier har visat att den kan minska stressnivåerna i kroppen och få oss att sova bättre. Aloe Vera är en annan superväxt för sovrummet – den avsöndrar syre och absorberar koldioxid under natten.

Källa Blomsterfrämjandet

Rulla till toppen