En het och matig nudelsoppa värmer gott. Här är några lyxiga ramen-favoriter som passar både fest och vardag.
Tre goda ramen-recept:
LÄS ÄVEN: Lyxig och enkel pasta med kantareller och gremolata
Krämig misoramen med udon-nudlar
4 port
Du behöver:
Misoramen-buljong:
20 g ingefära
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1 tsk chiliflakes
1 3/4 liter kycklingbuljong av god kvalitet, gärna hemgjord
100 g lätt miso
2 1/2 dl osötad sojadryck
2 msk la yu-olja (sesamolja med chili)
Soppa:
20 g ingefära
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
250 g fläskfärs
2 msk sesamfrön
4 matskedar ljus soja
1/2 dl sake
200 g morötter
4 salladslökar
800 g färska udon-nudlar
1 ask böngroddar
1–2 chilifrukter
Gör så här:
- Misoramen: Skala ingefäran och vitlöksklyftan och hacka dem fint. Stek båda på medelvärme i olja. Vitlöken får inte brännas. Tillsätt chiliflakes och kycklingbuljong och värm. Rör ner miso och tillsätt sojadryck och la yu-olja.
- Topping: Skala ingefäran och vitlöksklyftan och hacka dem fint. Hetta upp olja i en panna och stek fläskfärsen på hög värme tills den börjar få färg. Tillsätt vitlök och ingefära, fortsatt steka i några minuter. Tillsätt sesamfrön, soja och sake.
- Skala morötterna, skär dem i tunna strimlor. Skölj och finhacka salladslöken. Koka udon-nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen och sila av vattnet. Ordna nudlarna i 4 skålar tillsammans med sköljda, avrunna böngroddar, morötter och stekt färs. Häll den varma miso-ramenbuljongen över och garnera med salladslök och hackad chili.
Shoyuramen med sobanudler och marinerade ägg
4 port
Du behöver:
Shoyuramen-buljong:
1 1/2 liter kycklingbuljong av god kvalitet, gärna hemgjord
3/4 dl ljus soja (japansk)
dashi-buljong
Soppa
1/2 aubergine
150 g shiitakesvamp
olja till stekning
3 msk mörk soja
3 msk mirin
200 g fast tofu
100 g spetskål
200 g sobanudlar
4 marinerade ramen-ägg (se recept här nedan)
10 rädisor
4 salladslökar
Gör så här:
- Shoyuramen: Hetta upp kycklingbuljongen och tillsätt soja. Smaka av med dashi.
- Soppa: Skölj hälften av auberginen och skär den i halva eller kvartsskivor. Dela de svampar som är stora. Hetta upp lite olja i en panna och stek aubergine och svamp tills det börjar få färg. Tillsätt soja och mirin och koka upp. Skär tofun i stora tärningar och stek dem i lite olja i en nonstick-panna. Skölj och finhacka kålen. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen och sila av vattnet. Fördela de varma nudlarna i 4 skålar. Tillsätt kål, aubergine, svamp och tofu och häll den heta ramenbuljongen över. Halvera äggen. Skölj och skär rädisor och salladslök i tunna skivor. Garnera med det samt ägg.
Marinerade ägg
Koka 4 ägg i 6 minuter, skala dem och lägg i en marinad på 1 dl mörk sojasås och 1 dl mirin. Marinera i minst 24 timmar. Marinaden kan återanvändas till flera ägg.
LÄS ÄVEN: Enkla vardagsmaten du inte vill missa – 5 goda recept
Snabbgjord ramen med grönkål
4 port
Du behöver:
200 g grönkål
2 vitlöksklyftor
4 msk olja
4 salladslökar
250 g tillagat kött, t ex bitar av rostbiff eller fläskkarré
4 förpackningar med snabbnudlar
1 1/2 liter kycklingbuljong av god kvalitet, gärna hemgjord
6 matskedar mörk soja
4 råa äggulor
2 msk sesamfrön
1 msk chiliflakes
la yu-olja
Gör så här:
- Skölj grönkålen och skär i små bitar. Skala vitlöksklyftorna, skär dem i tunna skivor och stek i en panna med olja tills de fått färg, men utan att brännas vid. Skölj och skär salladslöken i tunna skivor och dela köttet i mindre bitar.
- Koka snabbnudlarna snabbt i vatten (men använd inte buljongpulvret som följde med nudlarna), sila av vattnet. Smaksätt kyckling- buljongen med soja.
- Lägg nudlarna i 4 skålar tillsammans med grönkål och kött.
- Lägg försiktigt en äggula i varje skål och häll varm soppa över. Strö över rostad vitlök, salladslök, sesamfrön, chiliflakes och la yu-olja.