Johan förvandlade skogstomt till drömträdgård: ”Har planterat 2 500 lökar”

På fyra år har Johan Enelycke byggt upp en fantastisk trädgård mitt i mörkaste Småland. Nyligen fick vi se honom i det nya tv-programmet ”Drömträdgården”.

Mellan det gula bostadshuset och en röd lada i Hornaryd strax utanför det lilla samhället Braås i norra delen av Kronobergs län breder stora rabatter ut sig.

Ännu i slutet av september är blomningen riklig. Blomställningar av vit ormrot, kvanne, höga stjärnflockor och prydnadsgräsets vackra vippor vajar sakta i vinden över blå trädgårdsnävor och kantnepetor.

Johan Enelycke

Ålder: 33 år.
Familj: Singel med hunden Alaska, 8 år.
Bor: I ett hus med 4 500 kvadratmeter trädgård i Hornaryd utanför Braås.
Gör: Egen företagare inom försäljning.
Aktuell: I Drömträdgården på SVT.

– Kantnepeta är lite av min signaturväxt. Det var den allra första perenn jag köpte och den har jag i flera rabatter, berättar trädgårdens upphovsman och skapare.

Vi är hemma hos Johan Enelycke. På enbart fyra år har han förvandlat en vildvuxen skogstomt i Småland till ett prunkande paradis.

Nyligen kunde vi se honom i SVT:s nya storsatsning Drömträdgården med trädgårdsexperterna Linnea Dickson och Nicole Wilson.

Då var det många som blev nyfikna på den unge trädgårdsentusiasten och därför har Hemmets Journal hälsat på hemma hos honom för att våra läsare ska få lära känna honom lite närmare.

Så här såg det ut i Johans trädgård innan den stora omvandlingen började. (Privat bild)

Trädgårdsintresset vaknade till liv

Johans trädgård domineras, som vi kunde se i tv-programmet, framför allt av de tre stora ”prärierabatterna” med prydnadsgräset, kokardaster, kantnepetorna och alla de andra växterna. Men där finns också en ”sunken garden” med bland annat austinrosor och en ”secret garden” där funkior och skogsaster trivs.

– När jag och min tidigare sambo flyttade hit för åtta år sedan fanns det bara en stor häck av parkslide. Vi lyckades i stort sett utrota parksliden på ett par år men frånsett det ägnade vi oss enbart åt gräsklippning fram till att mitt trädgårdsintresse väcktes 2019, säger Johan när vi går en runda i trädgården.

Johan vid den största av de tre prärierabatter som han anlade i tv-programmet Drömträdgården.

Det är tyst och fridfullt medan Johan visar och berättar. Det enda som hörs är kraxandet från en förbiflygande korp och kacklet från Johans höns som springer fritt i rabatterna. Urvalet av växter i rabatterna bidrar till den lugna stämningen.

– Jag tycker om lugna färger i blå toner och vitt. Det ska också vara torktåliga växter som klarar sig själva utan bevattning eftersom jag har en egen borrad brunn och måste vara sparsam med vattnet, berättar han.

Stjärnflocka.

Flyttade hem till Sverige med pojkvännen Angus

Bakgrunden till hur Ystadgrabben Johan hamnade i Småland och blev intresserad av trädgårdar är en speciell historia. Det började med att han och hans dåvarande pojkvän Angus tröttnade på storstadslivet i London och bestämde sig för att flytta till Sverige.

– Jag hade bott i London sedan jag var 20 år och var ordentligt trött på det livet. Jag frågade Angus om han ville flytta ut på landet i Sverige och han var med på noterna.

När de fick syn på en annons om det gula 200 kvadratmeter stora huset i den lilla byn Hornaryd slog de till direkt, trots att ingen av dem hade någon anknytning till trakten eller kände någon som bodde där.

– Sett så här i efterhand kan man nog säga att vi var lite naiva men vi var bara omkring 25 när vi flyttade hit.

Trädgårdsintresset väcktes främst hos Johan men även Angus hjälpte till med att klippa gräset och omvandla skogstomten med sly till vad den är idag. Det första de gav sig på efter att de tröttnat på att bara klippa gräsmattan var den hörna av trädgården som Johan kallar ”secret garden”.

Där leder en pergola fram till en sittplats som omgärdas av granar och andra höga träd. I rabatterna finns hostor, skogsaster, ormrot och andra skuggtåliga växter.

– Jag hämtar min inspiration nästan enbart från England och det man kallar ”country garden”. Jag gillar stora rabatter med få välvalda blommor, säger Johan.

Johan Enelycke och hunden Alaska.

Medverkade i SVT:s Drömträdgården

Under åren som följde blev trädgården mer och mer imponerande och en rad trädgårdsprofiler började följa honom på hans Instagramkonto @enelycke.

– Jag är helt självlärd när det gäller trädgård. Jag har lärt mig genom att testa och ibland misslyckas men jag har också läst otroligt mycket. Innan jag började med detta visste jag till exempel inte att det var skillnad på olika typer av jord.

Våren 2022 kontaktades Johan av SVT som fått upp ögonen för vad han åstadkommit och som ville ha med honom i sitt nya trädgårdsprogram Drömträdgården.

Han tyckte det lät spännande när han fick höra om konceptet – att det till formen skulle påminna om populära Husdrömmar men att tittarna istället fick följa förverkligandet av ett antal trädgårdsprojekt.

– Jag kände direkt att det här är något jag måste vara med på. Jag har saknat ett specifikt trädgårdsprogram på tv, säger han och fortsätter:

– Det jag gillar är att det är ett informativt program. Tittarna får lära sig mycket. Det fick även jag. Fast i början var jag lite obekväm med att se mig själv i tv, säger Johan med ett leende.

Kvanne.

Anlade prärierabatter och sunken garden

Han blev glad när han fick veta att han var en av dem som SVT skulle följa under första säsongen av Drömträdgården.

– De började filma hos mig under försommaren 2022. Den sista inspelningen gjordes i slutet av augusti 2023 , berättar han.

Det var framför allt ett par av Johans trädgårdsprojekt som SVT följde – anläggandet av de tre stora ”prärierabatterna” på den öppna ytan mellan husen, den nersänkta trädgården, ”sunken garden”, och allén med japanska körsbärsträd.

– SVT:s team var här sammanlagt åtta gånger och filmade. De var också med när jag besökte en handelsträdgård för att välja träd och växter och när jag var hos en smed för att hämta min fontän i cortenstål.

Kantnepeta.

Under det ett och ett halvt år som SVT följde Johan genomgick hans privatliv en förändring. I november gick Johan och hans pojkvän Angus skilda vägar.

– Det var mycket tråkigt. Vi hade varit tillsammans i tolv år när vi separerade. Men vi är fortfarande goda vänner, säger han.

Johan bor med hunden Alaska

Därför bor Johan numera ensam kvar i huset i Hornaryd tillsammans med sin hund Alaska, en snart 8-årig tik av rasen jaktspringerspaniel. När han inte påtar i trädgården jobbar han som konsult inom försäljning med eget företag – ett jobb han kan sköta hemifrån.

– När jag ville säga upp mig i samband med att vi flyttade till Sverige, ville min engelske arbetsgivare att jag skulle fortsätta som konsult för dem, berättar han.

Johan utesluter inte att det kan bli ett uppföljningsprogram i SVT. Han har flera nya trädgårdsprojekt på gång, bland annat anläggandet av en större köksträdgård, en äppellund, ett lusthus och ytterligare en stor rabatt längs stigen till tomtens ”sunken garden”.

Under hösten har han dessutom planterat 2 500 lökar av allium, stjärnhyacinter, narcisser och honungslök.

– Nästa år ska jag ha min första visning av trädgården i samband med evenemanget Tusen trädgårdar, säger Johan som hoppas att han i framtiden kan arbeta heltid inom trädgårdsvärlden på ett eller annat sätt.

Fem av Johans favoritblommor

  • Kantnepeta. Det var det första jag köpte och har blivit min signaturväxt.
  • Vita solhattar. För att de passar bra med torktåliga blommor i prärierabatter.
  • Kvanne. Ny favorit. Jag gillar att de sticker ut med det annorlunda utseendet.
  • Prydnadsgräs. Jag älskar allt prydnadsgräs. Det är ett måste i alla rabatter.
  • Blodormrot. Jag gillar den vita sorten för dess bladverk och fina spiror.

Artikeln publicerades först hos Hemmets Journal.

Rulla till toppen