Camilla har fjället som granne: “Vi är väldigt tacksamma för den underbara utsikten”

Skidspår alldeles vid husknuten och en storslagen utsikt över fjället. Systrarna Kristoffersens älskade och stilrent inredda weekendhus är perfekt utformat efter tre generationers drömmar och behov.

Familjen Kristoffersens stramt eleganta weekendhus ligger så vackert beläget, inkilat i en skogsdunge och med en makalös utsikt över fjäll och dalgångar. Det var 2021 som Camilla, hennes syster Lisa och deras föräldrar tog över det nyckel­färdiga huset efter att de fallit pladask för det ljusa och luftiga boendet med högt i tak och knotiga tallar som närmaste grannar.

– Här förenas två av mina passioner, säger Camilla och skrattar. Skandinaviskt avskalad stil – och tallkronor!

Huset på 130 kvadratmeter är klätt med furupanel såväl på taket som in- och utvändigt. Längs hela allrumsdelen löper de stora fönstren, som gör så att gränsen mellan inne och ute suddas ut. Formen på huskroppen är rektangulär, försedd med sadeltak som är asymmetriskt för utnyttja loftet på maximalt. Bostadsdelen och ”funktionsdelen” med kök och allrum är åtskilda på längden. 


LÄS ÄVEN: Sofie flyttade till enslig fjällstuga: “Jag tänkte inte riktigt efter vad jag gav mig in på”


De stora fönstren i vardagsrummet ramar in utsikten över Meråker och fjället Fongen. Soffan är från Home & Cottage, vägglampan från Jotex och bordet från Bohus. Bordet ”Dovre” är från Smartwood, fåtöljerna från Jysk.
Huset ligger inkilat i naturen. Fasadpanel och tak är av impregnerad furu från Talgø ”Møre Royal”, i färgen ”Setersvart”. Fönstren är från Velfac.
Här bor: Systrarna Camilla och Lisa Kristoffersen med sina föräldrar, Camillas man Terje och barnen Lina, 10, Oda och Mattias, 8. Jobbar som: Camilla jobbar med djurrehab, Lisa är tandläkare. Huset: Hus på 130 kvm i modellen ”Sikt” från Neo Hytter.
Rymd och ljus i allrummet. Taklamporna ”Octo” är från Secto Design. Kaminen är från Rais och vedhyllan från Bohus.

Äventyr runt knuten

För Camilla, hennes tre barn och man, som till vardags bor och arbetar i Trondheim, var det skogiga fjällområdet Selbu helt perfekt.

– Vi reste runt och tittade på flera ställen, säger Camilla. Men vi kände snart att kunde tänka oss att åka max en och en halv timme. Och hit kan vi köra på drygt en timme vilket känns helt hanterbart, till och med när man känner sig lite trött en fredagskväll efter en lång vecka.

Väl på plats är det bara att njuta av hemmamys, brasor och friluftsliv. Precis utanför stugdörren finns längdspår som knyter an till ett skidcenter med ett nät på 198 kilometer sammanhängande leder. Och eftersom de befinner sig 400 meter över havet finns det nästan alltid snö på vintern. Ett stenkast bort finns det också en perfekt liten badsjö för stora och små, som dessutom inbjuder till skridskoåkning under den kalla årstiden. Och för den som inte vill gå ut går det bra att ta del av naturen inifrån. 

– Vi är väldigt tacksamma för den underbara utsikten, som även kan avnjutas när man står i köksdelen och lagar mat, säger Camilla.

Huset är byggt i modern funkisstil med stora fönster­ytor så att ute och inne nästan flyter samman. Matbordet, bänken och stolarna är från Bolia medan köksmöblerna är från JKE Design.
Nunatak-ljusstaken är från Nedre Foss, medan fågeln från Warm Nordic var en present till Camilla. Vasen är från Mester Grønn.
De vackra Dinesen-golven är av extra breda brädor på 30 centimeter och finns i hall och allrum. Sovrummen har smalare golvplank. Ytterkläder och skor gömmer sig bakom skjutdörrarna från Opa. ”Step” skoställ från Maze.
På köksbänken står träskärbrädor, burkar från Eva Solo och filtunderlägg från Kid Interiør. 

LÄS ÄVEN: Markus från Husdrömmar bodde ensam i tält i fyra år – nu har han byggt stuga till hela familjen


Något annat de uppskattar särskilt är det öppna allrummet med sin generösa takhöjd.

– Det öppna vardagsrummet och köket som går ihop är nog det vi värdesätter mest, säger Camilla. Vi är ett socialt gäng som gillar att vi kan vara i samma rum. Att stugan dessutom är uppdelad i zoner i vardagsrum och på övervåningen gör att den funkar även när barnen leker och de vuxna vill ha lite tid för sig själva.

Skandinavisk enkelhet

Familjen har inte känt något behov av att göra några större förändringar sedan de flyttade in, annat än att installera trivsam utomhusbelysning och ställa i ordning uteplatsen. Däremot har de ägnat många timmar åt att planera inredningen för att den ska harmoniera perfekt med den karga naturen utanför.

– Jag gillar ju den nordiska stilen och är väldigt nöjd med hur bra den ljusa panelen  funkar tillsammans med de svarta detaljerna, säger Camilla. 

Tavellist med vas och burk i sovrummet, allt från H&M Home.
 Hyllan med krokar i pulverlackerat aluminium är från Muuto. De varma tofflorna i fårull är från Shepherd.
Den nästan svävande trappan har trappsteg i Dinesen-plankor och ram av pulverlackat stål. Från hallen ser man vardagsrummet och ”Knitting Chair” i valnöt och fårskinn av Ib Kofod-Larsen för Menu. Bord, Smartwood. ”Pov” ljusstake från Menu, vas i läder och glas från Lind DNA.
Badrum med bastu till höger. Badrumsinredningen är från Dansani, kakel från Imola Ceramica. Handdukshållaren är från Smedbo och handdukarna från Princess.
I Lisas sovrum står bordet ”Dovre”, från Smartwood. Vägglampan är från Normann Copenhagen medan sängkläderna i ekologisk bomull är från Amokamok.

LÄS ÄVEN: Från villaliv i Stockholm till gård i Dalarna: “Nu har vi familjen nära”


Inslag av fårskinn och mjuka textilier bidrar till att skapa en varm atmosfär och för att ytterligare förstärka fjällkänslan har man plockat in naturliga inslag som skinn, stubbar och grenar. Möblerna är genomgående nya och gamla klassiker i tidlös design och förhållandevis neutrala i sitt uttryck. Detta är heller ingen slump, berättar Camilla och förklarar sin filosofi.

– Jag strävar efter en skön helhet och i många fall är det enkla verkligen bäst. Klassiska möbler som håller över tid gör det också enkelt att förnya genom att tillföra färger, detaljer och pynt efter årstid. 

Hon fortsätter:

– Några tallkvistar plockade utanför dörren kan bli precis lika dekorativt som en stor bukett färgstarka blommor.

Scroll to Top