Pizzavalvet, kakaoögonen och 10 andra inredningstrender vi aldrig glömmer

Det finns inredningstrender som gjort ett större avtryck än andra. Några som vi kanske helst aldrig vill se igen och några som gjort comeback längs vägen. Här listar vi 12 trender vi aldrig glömmer.

Inredningstrender kommer och går – varav några vi nog helst vill slippa se igen. Tydligt är i alla fall att det finns trender som gjorde ett sådant avtryck att de är svåra att glömma i efterhand. Här listar vi 12 inredningstrender vi aldrig glömmer. Gör du?


LÄS ÄVEN: 8 stora inredningstrender 2024


12 inredningstrender vi aldrig glömmer:

1. Svampmålade väggar

90-talet bjöd på många trender i inredningsväg. Svampmålade väggar var en av dem. Helt plötsligt skulle vi lägga undan penslar och roller för att istället plocka fram svamparna, som sedan skulle duttas på väggarna. Den som var extra vågad adderade dessutom struktursand i färgen.

Väggar med svampmålad effekt har kommit tillbaka. Här hos Ferm Living. Foto Ferm Living

2. Pizzavalvet

Valv mellan rummen i stället för vanliga dörröppningar fick stort genomslag på 1980-talet. Därefter förbyttes de välvda bågarna mot mer avskalade och fyrkantiga former. För bara några år sedan gjorde dock de rundade valven comeback när trenden med mjuka och organiska gjorde stort avtryck i inredningen.

Valv i ett mer modernt utförande. Foto D-cor.

3. Lattefärgade väggar

Det fanns en tid när kaffemenyn stod som främsta inspirationskälla i våra färgval. Capuccino eller latte? Det var bara att välja. På 00-talet skulle väggarna målas i någon av ville man inte måla hela rummet i en kaffekukör gick det lika bra med en fondvägg.

Mjuka kulörer inspirerade av kaffe var populärt på 00-talet. Färgpaletten påminner mycket om dagens trendiga jordnära nyanser. Foto Alcro

4. Kakaoögonen

En gång i tiden (på 2010-talet) blev du utstirrad av ett par ögon i vart och vartannat kök. Ögonen fanns givetvis på den då omåttligt populära affischen formgiven av Olle Eksell, med det klassiska kakaomotivet.

Kakaoögonen syntes i många hem på 10-talet.

5. Saccosäcken

Hypen för saccosäcken inleddes redan på 1970-talet och under 1990-talet var den oformliga sittmöbeln en självklar inredningsdetalj i våra hem. Dåtidens saccosäckar var lika svåra att sätta sig i som att resa sig ifrån.

Saccosäcken hade sin storhetstid på 90-talet. Den finns fortfarande kvar, om än i mer bekväma utföranden. Foto Fatboy

LÄS ÄVEN: Så målar vi 2024 – 5 stora färgtrender


6. Ljust och fräscht

Minns du när allt skulle vara vitt – och såklart ljust och fräscht? Det var på 00-talet som denna vurm för ljus och avskalad inredning var som allra störst.

Vitt och ljust lever vidare, men idag är det inte riktigt lika populärt som det var på 00-talet.

7. Lavalampan

Någon närmare förklaring behövs knappast av denna lampa, innehållande en geléaktig massa som flöt omkring. Men vi kan konstatera att det knappast fanns något hetare i inredningsväg än lavalampan på 1980-talet. Ända in på 90-talet syntes lampan i barn- och tonårsrum men kunde även få platsen på fönsterbrädan i vardagsrummet.

Trendig, lekfull och omåttligt populär! Foto Kjell & Co

8. Fondväggen

Den klassiska fondväggen gjorde storstilad entré under 90- och 00-talen. Nu skulle en av väggarna målas i en avvikande kulör eller tapetseras i ett roligt mönster. Faktum är att denna trend ännu en gång har fått ett uppsving, dock i en mer modern skepnad.

Fondväggen har åter igen flyttat in i våra hem. Foto Nordsjö

9. Skinnsoffan

På 1950-talet fanns det några möbler som gick att hitta i de allra flesta hem. Det ena var barskåpet – det andra var den rymliga soffan i skinn.

Soffa från Ikea, i 50-talsstil. Foto Ikea

10. Vävtapeten

Minns du tapeten som inte gick att låta bli att känna på? På 1960-talet fick den vävda tapeten stort genomslag och fanns i väldigt, väldigt många hem.

Klassisk vävtapet från Retrotapeter.se

11. Heltäckningsmattan

Fanns det någon golvyta det inte lades heltäckningsmatta på under 70-talet? Klart står i alla fall att det är det årtionde vi älskade att klä ytor i mjuka, ljuddämpande material.

Heltäckningsmatta från Matt-tema.

LÄS ÄVEN: 5 inredningstrender inför 2024 – läs redaktionens spaningar


12. Vattensängen

Inredningens motsvarighet till “one hit wonder” måste vara vattensängen. Under sent 80-tal och egentligen större delen av 90-talet var det höjden av lyx och komfort att ha en vattensäng i sovrummet. Sedan dess har det dock uppkommit både mer moderna och bättre varianter.

Idag finns mer moderna vattensängar på marknaden. Foto Trademax
Scroll to Top