6 växter som trivs i skugga inomhus

Har du ont om ljus hemma? Här tipsar vi om sex vackra gröna växter som trivs i skugga inomhus!

Har du lite ljusinsläpp hemma men älskar gröna växter? Då finns det tack och lov många fina sorter att välja mellan. Här listar vi sex gröna växter som trivs i skugga!


LÄS ÄVEN: 9 tåliga växter – som är superenkla att sköta


6 växter som trivs i skugga inomhus:

1. Ampellilja

Foto Blomsterfrämjandet

Ampellilja är i princip omöjlig att misslyckas med. Den är anpassningsbar och kan klara sig med bara lite solljus. Jorden ska gärna hållas lätt fuktig men det är heller ingen katastrof om jorden torkar ut mellan vattningarna. Ett extra plus är att ampelliljan renar luften, bland annat från formaldehyd som finns i plast, färg och textil.

2. Fredskalla

Foto Plantagen

Fredskallan är en växt som kan stå på hemmets mörkaste platser och ändå växa på bra. För att den ska trivas ska jorden hållas fuktig, men om du missat att vattna kommer du lätt att se det eftersom bladen då börjar sloka.

3. Silverkalla

Foto Plantagen

Silverkalla trivs med ytterst lite ljus, och passar perfekt i exempelvis badrummet eller i andra mörka hörn av hemmet. Faktum är att silverkallan inte tål så mycket sol alls och behöver stå på en skuggig, mörkare plats för att frodas. Se även till att hålla jorden lätt fuktig.


LÄS ÄVEN: Mormorsväxter: 11 älskade krukväxter – och tips på hur du tar hand om dem


4. Svärmorstunga

Foto Plantagen

Svärmorstunga är en riktigt tålig växt som kan placeras i skugga. Växten bör vattnas sällan, men rikligt vid varje vattning. Svärmorstungan är en perfekt växt att placera i sovrummet eftersom den renar luften från formaldehyd, bensen och trikloretylen.

5. Kalatea

Foto Blomsterfrämjandet

Den vackra växten kalatea trivs på halvskuggiga platser. Växten är förhållandevis enkel att lyckas med men viktigt att tänka på är att den inte tål temperaturer under 18 grader och att den trivs bäst när det är varmt och fuktigt.

6. Dracena

Foto Plantagen

Palmen Dracena, särskilt sorterna med mörkare blad, kan växa fint i halvskugga till skugga. Vattnas sparsamt och är därmed en enkelt växt att lyckas med!


LÄS ÄVEN: 8 stora växter att inreda med inomhus


Källa Plantagen

Rulla till toppen