Så lyckas du med olivträd inomhus – 5 viktiga skötseltips

Vill du skapa Medelhavskänsla i vardagsrummet? Då är ett litet eller stort olivträd ett fint tillskott. Men att lyckas kan vara en utmaning. Här ger vi fem viktiga skötseltips!

Olivträd kallas även ”hälsans träd” och växer naturligt kring Medelhavet. På Kreta finns världens i dag äldsta olivträd, det är så gammalt som 3 000 år. Att lyckas med olivträd inomhus kan vara en utmaning, särskilt vintertid, eftersom det gäller att försöka efterlikna trädets naturliga varma och ljusa klimat i så stor utsträckning som möjligt. Men med rätt skötsel kan du ändå lyckas! Här listar vi fem viktiga skötseltips.


LÄS ÄVEN: 7 medelhavsväxter du kan ha i din trädgård – smarta odlingstips och expertråd


Olivträd inomhus – 5 skötseltips:

1. Ljus och hög luftfuktighet

Om du vill att ditt olivträd ska trivas bra inomhus är det viktigt att efterlikna trädets naturliga miljö så mycket som möjligt. Olivträdet vill stå ljust på en plats med hög luftfuktighet. Öka luftfuktigheten genom att duscha bladen ofta eller investera i en luftfuktare. Undvik även att ställa ditt olivträd nära ett element.

2. Duscha regelbundet

Duscha kronan 1–2 gånger i veckan – men undvik att duscha direkt på bladen.

3. Vattna ordentligt

Ditt olivträd behöver rejält med vatten, men låt jordytan torka upp ordentligt mellan varje vattning.


LÄS ÄVEN: Så övervintrar du dina citrusträd och andra Medelhavsväxter


4. Placera svalare vintertid

På vintern vill olivträdet gärna stå svalare. Sänk inomhustemperaturen i rummet eller ha ett fönster lite öppet.

5. Växtbelysning

För att ditt olivträd ska klara vintern är det viktigt att det får tillräckligt med ljus. Även om ditt träd står nära ett fönster kan det krävas växtbelysning. Tänk även på att om det är varmt i rummet så behöver olivträdet ännu mer ljus. Trädet bör få minst sex timmars solljus per dag.

Olivträd på vintern:

På vintern tappar olivträdet ofta blad för att spara energi. Oftast återhämtar de sig framåt vårkanten. Men om du vill ta reda på om ditt olivträd har dött kan du skrapa lite försiktigt på en gren – om det blir grönt där du skrapar så lever trädet fortfarande. På våren kan du ge extra näring och plantera om ditt olivträd.

Källa Blomsterlandet, Plantagen

Rulla till toppen