Emilie och Marius förvandlade 1800-talslägenheten med färg: ”Ville inte ha för mycket vitt”

Ett ombonat men praktiskt hem var önskemålen när Marius och Emelie renoverade den ståtliga våningen från 1896. I dag stortrivs de i salarna som försetts med nygamla detaljer, spännande färgval och specialanpassad förvaring.

På tredje våningen i ett pampigt flerfamiljshus från förra sekelskiftet, omgivet av en vacker kastanjeallé, ligger den eleganta våningen som Marius Hagen köpte 2017. Då hade han varit på jakt efter ett nytt boende i ett och ett halvt år, och bara hittat en enda lägenhet som föll honom i smaken. 

– Den lägenheten låg faktiskt vägg i vägg med den här, säger Marius. Det är helt enkelt en typ av lägenhet och byggnadsstil som tilltalar mig mycket, och det var här jag ville bo. Även om lägenheter från slutet av 1800-talet i just det här området är ganska lika, så är det något med känslan här som gjorde att det bara stämde för mig. 

Så småningom köpte Marius lägenheten bredvid, och 2019 kom sambon Emilie in i bilden.

– När Emelie flyttade in kände vi att det var dags för en rejäl renovering, säger Marius. 

Det var inte mycket som hade gjorts i lägenheten de senaste 20 åren, den var lite sliten och heller inte särskilt praktiskt utformad, tyckte paret.

– Framför allt var köket väldigt litet och inte alls användarvänligt, säger Emelie. Det låg också som i en undanskymd vrå och vette mot bakgården.


LÄS ÄVEN: 9 vackra sekelskifteshem att inspireras av


Marius köpte Chesterfield­gruppen samma vecka som han och Emilie träffades, efter år av drömmar om ett biblio­tek. Barvagnen är från Nordal. En Flos-lampa hänger i taket. Mattan är från Linie Design.
Bordet i biblioteket är från Home & Cottage, men spegelytan skadades vid renoveringen. Inrednings­arkitekten fick en helt ny av en glasmästare, och resultatet blev än mer exklusivt.
Här bor: Emilie Jarlsby och Marius Hagen. Jobbar som: Emilie är sjuksköterska, Marius är i finansbranschen. Huset: Lägenhet på 160 kvm i ett hus byggt 1896.
Vardagsrummet är målat i ”2783 Deco Pink” från Jotun Lady. Soffan ”Noora” är från Bolia, bordet från Versmissen och stolarna från &Tradition. På golvet ligger en vintage kelimmatta från Eske Interiør.

LÄS ÄVEN: Ringde och frågade om drömhuset var till salu – två dagar senare var sekelskifteshuset deras


Tog experthjälp

Först övervägde paret att bara gå loss med sina köksdrömmar, men besinnade sig som tur var och bestämde sig för att ta hjälp av en expert. Efter några tips från omgivningen och ett inspirerande möte föll valet på inredningsarkitekten Karina Holmen på Eske Interiør.

– Även om vi är intresserade av inredning och estetik så har ingen av oss någon egentlig kompetens när det gäller renovering, säger Emelie. Vi upptäckte också att det var svårt att hitta rätt när det gällde formen på planlösningen. Men Karina förstod oss och våra behov väldigt bra.

Bilden på väggen är en inramad gobeläng från Slowdown Studios. Gardinerna är specialtillverkade, beställda via Eske Interiør. Vasen på bordet är från Louise Roe.
Emilie såg den underbara Eichholtz-lampan i ett tv-program. Inrednings­arkitekten ägnade ett halvår åt att hitta en i rätt storlek.
Köket med tapet ”Lotus” från Farrow & Ball. Det var inredningsarkitektens idé att skapa en hylla i panelens övergång till den tapetserade väggen. Matbordet är från Brubakken Home och stolarna från Vitra. Mattan är specialtillverkad från Massimo. Lampor, Gubi.
Köksmöblerna från Huseby matchar bröstpanelen och är målade i ”5454 Dark Teal” från Jotun Lady. Det var inredningsarkitekten Karina som insisterade på det och lovade att stå för ommålningen om paret inte skulle bli nöjda. Det har inte blivit aktuellt. Barstolar, Gubi, lampan ”Lord Diva” är från Rubn.
Blandaren i köket är ”Honey Gold” från Tapwell.

Tre år senare är det opraktiska hemmet med mest vita ytor och slitna golv ett minne blott. Planlösningen är helt omgjord med ett stort nytt kök i ett före detta vardagsrum. Ett opraktiskt badrum samt en liten gästtoalett har gjorts om till två rejäla badrum och lägenheten har även fått ett extra sovrum. Noggrant utvalda färger markerar de olika zonerna men harmonierar ändå med varandra. För sjuk­sköterskan Emilie har detta varit extra viktigt, hon ser alldeles för mycket av sterila väggar och kall belysning på jobbet.

– Det första jag tänkte när jag kom hit var att lägenheten behövde textilier, färg och mysig belysning, säger hon.


LÄS ÄVEN: Förändra med färg – 5 fina och enkla färgknep!


Ombonat och klassiskt

Varken hon eller Marius är minimalister. De gillar båda att ha det ombonat i hemmet, med ändå i klassisk stil. Marius har också blivit influerad av sin tid i London, där han bodde i flera år.

– Jag gillar den engelska countryside-stilen, men också den eleganta parisiska charmen, säger han.

Kontrasten mellan den klassiska och den lekfulla art déco-stilen är genomgående i hela lägenheten. Den bärbara bordslampan är från &Tradition.
I hallen sitter tapeten ”Double Bough” från William Morris. Bröstpanelen är målad i ”5489 Free Spirit”, Jotun Lady. Rokoko-spegeln är ett antikfynd, borden arvegods. Taklampa, Rubn, bordslampa ”Flavia”, Thawaru.
Sovrummet är målat i ”7637 Exhale” från Jotun Lady. Garderobslösningen med nattduksbord platsbyggdes för att passa rummet. Taklampan är från Eichholtz och mattan från Linie Design. Puffen är från Ellos.

De var också överens om att bestämmer man sig för att ta in experthjälp, är det lika bra att ge experten fria tyglar.

– Det enda vi var säkra på var att vi inte ville ha för mycket vitt, men utöver det valde vi att helt lita på Karina, säger Emelie. Det var också nyttigt att bli lite utmanade.

Men vissa saker var ändå knepiga att ta till sig. Marius fick till exempel ta sig tid att smälta ett av färgförslagen.

– Karina ägnade fem månader åt att övertala mig att måla vardagsrummet rosa. Jag var väldigt skeptisk, men nu är jag så glad att jag gav det en chans!

Stora rum

Många som renoverar äldre våningar öppnar gärna upp mellan rummen, vilket också var Emilies första tanke. Men nu är hon glad att de inte föll för den frestelsen.

– Rummen är redan stora och har fin akustik. Det var ingen idé att göra dem ännu större.

Säng­gaveln är specialanpassad och designad av inredningsarkitekten. Överdraget går igen i sängöverdraget. Lampa, ”Crescent Pendel”, Lee Broom. Vas, Nordal.
I garderobslösningen gjordes även plats för en bänk med en klädd dyna. Beslag från R Bergersen.
För att bryta av garderobsväggen har en mysig sminkvrå skapats. Puffen är från Beliani.
Det var viktigt för Emilie och Marius med gott om förvarings­utrymme i badrummet, men att det mesta skulle döljas. Gallret döljer en integrerad högtalare. Lampor, Rubn. Kakel från 41 zero 42. Blandare, Tapwell, beslag, R Bergersen.

LÄS ÄVEN: Stylisten tipsar: 5 knep när du ska inreda med färg


Vidare har det varit viktigt att inte bara renovera, utan även bevara och förstärka det ursprungliga uttrycket, något som Karina applåderade. Under arbetet har inredningen uppgraderats med fler bröstpaneler och lister i gammal stil. Det nya köket byggdes också enligt samma linje och de platsbyggda garderoberna försågs med rätt profiler. 

– Vår stil kan nog karaktäriseras som en blandning av tidlös design och art déco, säger Emilie.  

– Och vi älskar verkligen att bo här i vårt färgrika och ombonade hem. Det känns som vi fått till det bästa av två världar. Ett praktiskt hem, utan att ge avkall på byggnadens och våningens historia.

Rulla till toppen