8 stora växter att inreda med inomhus

Stora växter inomhus ger omedelbart ett effektfullt intryck! Men vilka växter ska man satsa på? Här tipsar vi om 8 stora växter att inreda med inomhus.

Att inreda med stora växter inomhus är lika snyggt som effektfullt, och trenden bara fortsätter att växa. Stora växter är dessutom perfekta om du har högt i tak, vill dela av ett rum eller helt enkelt fylla ut tomma ytor.

Här är 8 stora växter att inreda med inomhus:

1. Euforbia

Kaktusens kaktus! Euforbia, eller cowboykaktus som den också ibland kallas, har de senaste åren blivit en stor favorit. Den lättskötta kaktusen vill gärna stå i direkt solljus och vattnas sparsamt varannan vecka. Tänk på att undvika taggarna eftersom de har en mjölkliknande vätska som kan skapa hudirritation.

Foto House of Flowers

2. Fiolfikus

Ingen har väl missat fiolfikusen och hur den synts i såväl inredningsmagasin som i Instagramflödet. Fiolfikusen är helt enkelt en favorit som är här för att stanna. Fiolfikusen är en tropisk växt som kräver ordentligt med ljus för att kunna växa optimalt, den vill vattnas rejält och bladen bör även duschas ofta för att växten ska trivas.

Foto House of Flowers

3. Förmakspalm

Förmakspalmen är både lättskött och tålig och passar den som inte har alltför mycket tid att lägga på sina växter. Den trivs bäst när den får stå ljus. Jorden bör torka upp innan varje vattning, och den vill då vattnas rikligt.

Foto Blomsterlandet

4. Monstera

En riktigt klassiker! Monsteran är en fortsatt favorit år efter år – och vi förstår varför. Den är oerhört lättskött och kan under rätt omständigheter växa fort och bli stor. Bladen blir ofta så stora som en halvmeter i diameter och monsteran kan bli nästan 10 meter hög under rätt förutsättningar. Monsteran vill ha mycket ljus men trivs bäst två till tre meter från fönstret. Den älskar även fukt och får gärna duschas flera gånger om dagen, ju fuktigare miljö monsteran står i desto större kan bladen bli.

Foto House of Flowers

5. Strandkastanj

Denna skulpturala växt blir ett dekorativt inslag i inredningen. Det sägs även att växten skapar positiv energi och är ett tecken på lycka. Strandkastanjen trivs bäst när den får stå ljust och vattnas när jorden nästan torkat ut. Tänk även på att duscha bladen regelbundet.

Foto Plantredo

6. Guldpalm

Guldpalmen och dess yviga bladverk fungerar perfekt som rumsavdelare och trivs bra i de flesta hem. Palmen vill stå ljust, gärna en bit in i rummet. Guldpalmen bör helst vattnas med kalkfattigt vatten, regnvatten eller vatten som stått upphällt ett dygn, när jorden nästan torkat upp.

Foto Plantagen

7. Benjaminfikus

Ficus benjamina ’Profit’ är ett tropiskt träd med rötterna i Indien, Sydostasien och Australien. Den är dessutom många krukväxtfikusars moder. I våra hem vill Benjaminfikusen gärna stå ljust utan direkt solljus och vattnas en gång i veckan. Undvik att flytta växten under vinterhalvåret eftersom det kan leda till att den tappar sina blad.

Foto Interflora

8. Heteropanax Chinensis

Letar du efter en riktigt stor växt att inreda med inomhus? Då är Heteropanax Chinensis något för dig. Den kan bli tre meter hög och bildar snabbt nya blad vid beskärning. Växten trivs bäst när den får stå ljust utan direkt solljus. Vattna sparsamt men regelbundet, under sommarmånaderna kan det även vara bra att tillföra en svag dos växtnäring vid varje vattning.

Foto House of Flowers
Scroll to Top