4 stora växttrender att inspireras av 2024

Allt fler vill ha lättskötta växter hemma – det visar en ny trendrapport från Plantagen. Spana in alla växttrender för 2024.

Intresset för inomhusväxter fortsätter öka, det visar rapporten ”Växttrender 2024” som Plantagen har tagit fram i samarbete med HUI Research.

– Vi har följt trenderna över flera år och kan nu se effekterna efter pandemin. Svenskarna vill fortfarande ha ett grönt hem, men vi tillbringar inte lika mycket tid hemma längre. Det gör att lättskötta växter är mer populära nu än någonsin innan. Samtidigt så är intresset för unika växter, som tog fart under pandemin, fortsatt starkt, säger Ulrika Bjurström, marknadschef på Plantagen.


LÄS ÄVEN: 8 lättskötta växter – för dig som är lite lat


4 stora växttrender 2024:

TREND 1: Lättskötta växter

Lättskötta växter har länge legat i topp när det kommer till vilken typ av växt svenskarna är intresserade av. Under pandemiåren sjönk intresset, men nu när svenskarna är tillbaka i en vardag där mer tid tillbringas utanför hemmet har efterfrågan på lättskötta växter skjutit i höjden. Två av tre (68%) uppger att de är intresserade av lättskötta växter. Monstera, gullranka, garderobsblomma och papegojblommor är sådana växter.


LÄS ÄVEN: Allt du vill veta för att lyckas med elefantöra – skötsel, sticklingar och viktiga experttips


Trend 2: Samla unika växter

Hela 48 procent anser att det är roligt att lära sig om nya växttyper. Monstera Variegata startade ett intresse för ovanliga arter hos många, en trend som har fortsatt. 

– I allt högre grad vill människor samla på speciella växter med unika egenskaper. Det har blivit en sport att hitta växter med onaturligt brokiga löv, såsom den väldigt eftertraktade Philodendron ’White Knight’ där vissa mer sällsynta exemplar säljs för tusentals euro, säger Adrian Evans, Hortikulturist, landskapsdesigner och trädgårdsjournalist.

Många växtintresserade söker det unika som också kan göra ett stort avtryck i hemmet. 65 procent av de som tycker att växter är en viktig del av inredningen är intresserade av just stora växter.

Trend 3: Vardagslyx med snittblommor

Intresset för snittblommor har ökat under de senaste fyra åren – från 28 procent 2020 till 36 procent 2024. I en orolig omvärld med mindre pengar i plånboken söker konsumenter efter små ljusglimtar i vardagen. Istället för nya möbler kan man med hjälp av växter och snittblommor skapa en lyxig känsla i hemmet. Hela 46 procent tycker att snittblommor är ett bra sätt att förgylla vardagen. 


LÄS ÄVEN: Så tar du sticklingar på dina favoritväxter


Trend 4: Sticklingar

Andelen som tar sticklingar har ökat, från 45 procent till 55 procent på tre år, trots att vi tillbringar mindre tid i hemmet jämfört med under pandemin. Då drevs sticklingsintresset främst av att människor hade mycket mer tid, nu är motiven ekonomiska på grund av det rådande läget i världen. Växter som är enkla att ta sticklingar på är elefantöra, palettblad, pelargon, lavendel och monstera.

Rulla till toppen