3 proffstips som gör att dina växter trivs, växer och frodas

Vill du få dina växter att frodas? Här är tre viktiga saker att tänka på!

 Tre saker som gör att dina växter kommer att växa och frodas:


LÄS ÄVEN: Allt du vill veta om doftpelargoner – favoritsorter och viktiga skötselråd


1. Läget

Det är inte många växter som trivs i en fönsterkarm i gassande sol och ovanför ett varmt element. Hitta en bra plats i rätt väderstreck så har du kommit en bra bit på vägen.

2. Vattningen

Vatten är en förutsättning för att växterna ska kunna leva, men genom att välja växter som inte behöver så mycket vatten blir det jobbet en minimal insats. Välj en veckodag som blir vattningsdagen, då är det enklare att komma ihåg. Känn med fingertoppen i jorden, är den blöt eller fuktig behöver du inte vattna. Hur mycket vatten som krävs beror på hur stor din växt är. Ju större bladmassa desto mer vatten. Övervattna inte, då är det lätt att rötterna börjar ruttna.


LÄS ÄVEN: Så lyckas du med krukväxten Kalatea – 5 viktiga skötselråd


3. Jorden och gödningen

Om man vet med sig att man ofta glömmer att vattna kan man redan vid växtinköpet plantera om i en större kruka med mer jord som håller fukten längre. Om man ger sina krukväxter ny jord en gång om året kommer de att belöna dig med ett frodigt växtsätt. Vi rekommenderar att ge gröna krukväxter näring regelbundet, 1-2 ml näring per liter vatten vid varje vattning under hela året. Har man flaskan med näring bredvid vattenkannan är det lätt att komma ihåg. Eller så kan man köpa pinnar med näring som man petar ner i jorden. Tänk på att växterna behöver vatten även när du åker på semester. Fyll en liten petflaska med vatten och stick ner den, uppochnervänd, i jorden. Då droppar vatten sakta ut och håller jorden fuktig.

Källa Blomsterfrämjandet

Scroll to Top