9 tåliga växter – som är superenkla att sköta

Är du på jakt efter gröna växter som är lätta att sköta och lyckas med? Här listar vi 9 fina alternativ!

9 gröna växter som är superenkla att sköta:


LÄS ÄVEN: Mormorsväxter: 11 älskade krukväxter – och tips på hur du tar hand om dem


1. Monstera, Monstera deliciosa

Foto Blomsterfrämjandet/Annika Christensen

Vill man skapa en djungellik känsla hemma ska man välja monstera. De tydliga bladformerna, slingrande luftrötterna och det frodiga växtsättet gör monsteran till en av våra mest populära krukväxter. Monstera kan bli rejält stor efter några år så tänk på att plantera om den när rötterna börjar trängas i krukan eftersom rotsystemet behöver ny jord för att utvecklas optimalt. 

2. Fikus, Ficus spp.

Foto Blomsterfrämjandet

Fikussläktet omfattar ca 800 arter och består av både träd och buskar. Några av arterna odlas som prydnadsväxter, t.ex. benjaminfikus och fönsterfikus. Fönsterfikus, Ficus elastica, tål torr inomhusluft bättre än de övriga fikusarna och passar därför perfekt i moderna hem och på kontor. 

3. Peperomia, Peperomia spp.

Foto Blomsterfrämjandet/Peter Carlsson

Det finns många arter inom släktet Peperomia att välja på. Bladen på de olika arterna varierar i färg och mönster och även växtsättet varierar stort inom släktet. Det finns arter med hängande växtsätt, andra har upprätt och en del är rosettbildande.


LÄS ÄVEN: Inred med växter – 8 fina idéer att inspireras av


4. Gullranka Epipremnum aureum

Foto Blomsterfrämjandet/Emilia Ahlgren

Gullranka Epipremnum aureum är en klätterväxt med hjärtformiga, blanka, gröna blad med gula strimmor i. Placeras gullrankan i för stark sol blir bladen bleka och står den mörkt blir bladen helt gröna vilket även det kan vara dekorativt. Gullrankan behöver någon form av stöd att klättra kring, alternativt en ampel så rankorna kan hänga fritt.

5. Sliderranka Muehlenbeckia axillaris

Foto Blomsterfrämjandet/Ulrika Grönlund

Muehlenbeckia axillaris, sliderranka kallas även för Plättar på tråd eller Plättar i luften. Det dekorativa växtsättet med de små runda bladen har gjort den väldigt populär, både inne och ute. I södra Sverige kan de till och med övervintra utomhus och bli mycket stora. Sliderrankan vill inte torka ut helt. Vet man med sig att man glömmer att vattna så plantera den i en större kruka med mer jord som håller fukten.

6. Parasollpilea, Pilea peperomioides

Foto Blomsterfämjandet

Parasollpilea, Pilea peperomioides, eller som den ofta kallas, elefantöra har runda mörkt gröna blad. Vill man hålla plantan kompakt klipper man bara ner den, De små skotten som bildas via rötterna kan man lämna kvar för att få en större planta eller dra upp och plantera om.

7. Fågelbobräken, Asplenium nidus

Foto Blomsterfrämjandet/Annika Christensen

Fågelbobräken – ett härligt namn på en skön personlighet med ljusgröna, glansiga blad. Växten härstammar från tropikerna där den växter i trädkronorna.

8. Aralia, Fatsia japonica

Foto Blomsterfrämjandet/Annika Christensen

Aralian kommer från japan därav det latinska namnet Fatsia japonica. Det finns sorter med helgröna blad men även sorter med brokiga blad i vitt och grönt eller gult och grönt.


LÄS ÄVEN: 8 stora växter att inreda med inomhus


9. Ormbunkar

Foto Blomsterfrämjandet/Ulrika Grönlund

Det finns ett flertal olika ormbunkar, främst olika arter av bräken i svensk odling. Ormbunkar är den av våra utvalda favoriter som kräver lite mer skötsel. Ormbunkar vill nämligen inte torka ut, då tappar den blad. När de växer ur sina krukor trivs ormbunkarna bäst om man planterar om dem i krukor med större jordvolym.

Källa Blomsterfrämjandet

Rulla till toppen