Kartmönster av Josef Frank säljs nu för första gången – hämtat från Svenskt Tenns arkiv

Svenskt Tenn inleder 2024 med lanseringen av "Svenskt Tenn Est. 1924" – ett mönster från arkivet ritat av Josef Frank.

I oktober 2024 är det hundra år sedan Estrid Ericson öppnade butiken och tennverkstaden på Smålandsgatan i Stockholm. Tio år senare anslöt sig arkitekten och formgivaren Josef Frank och inledde ett samarbete med Estrid, ett samarbete som skulle pågå i över tre decennier.


LÄS ÄVEN: 8 stora inredningstrender 2024


Mönster av Josef Frank

Svenskt Tenn inleder hundraårsjubileet med att lyfta Josef Franks karaktäristiska mönster. Enligt honom hade mönster en lugnande effekt i ett rum och djärva mönsterbilder kunde enligt honom fungera som något att vila ögonen på. Josef Frank inspirerades främst av botaniska former, men bland de cirka 250 mönster som finns sparade i Svenskt Tenns arkiv finns också ett antal grafiska mönster och ett fåtal kartmönster – bland annat det som nu fått det uppdaterade namnet ”Svenskt Tenn Est. 1924.”

Ritades i slutet av 40-talet

Mönstret ritades av Josef Frank i slutet av 1940-talet på uppdrag av Stockholms Enskilda Bank och fick då namnet ”Stockholm”. Det var ett av få beställningsmönster som Frank ritade under hela sin karriär. I mönstret skildras stadsbilder från Stockholms centrala delar, som Folkungagatan, Karlavägen, Drottninggatan, och Mynttorget. Designen är ett så kallat syskonmönster till Franks klassiska Manhattan, med återkommande blå, röda och gröna toner. När mönstret nu släpps har det uppdaterats med orden ”Svenskt Tenn Est. 1924” i textremsorna som binder samman kartbilden.


LÄS ÄVEN: Så målar vi 2024 – 5 stora färgtrender


– Josef Franks mönster är karaktäristiska för Svenskt Tenns inredningsvärld. Det är på så sätt självklart för oss att inleda hundraåret med ett mönster i fokus; en hyllning till såväl Franks fantasifulla formgivning som till de 100 år som Estrid Ericsons Stockholmsbaserade livsverk funnits och verkat på både den svenska och internationella designscenen. Jubileumsmönstret kommer att synas på olika sätt under året och rama in hundraårsfirandet, berättar Tora Grape, marknadschef på Svenskt Tenn.


LÄS ÄVEN: Titta in hemma hos Julia från “Vem bor här”: “Vi har slitit otroligt mycket”


Mönstret ”Svenskt Tenn Est. 1924” lanseras i butik och online den 9 januari 2024, och kommer finnas tillgängligt att köpa per meter (315 lin) samt på kuddar, brickor, och som scarf. I samband med lanseringen släpps också en serie specialgjorda möbler och lampor (Greta och Pleated for Frank) i mönstret. Möblerna, i 450 lin, finns endast tillgängliga i ett exemplar och går att köpa via Svenskt Tenns kundservice.

Rulla till toppen