8 viktiga inredningstips när du ska inreda sovrummet 

Har du svårt att få till en harmonisk och rogivande känsla i sovrummet? Här ger vi åtta viktiga inredningstips för att lyckas.

Ett rogivande sovrum och en skön säng lägger grunden för en god natts sömn. Men att få till en harmonisk inredning är inte alltid helt enkelt. Här bjuder vi på åtta viktiga tips för att lyckas med inredningen i sovrummet.


LÄS ÄVEN: 7 ombonade och personliga sovrum att inspireras av


8 viktiga inredningstips när du ska inreda sovrummet:

1. Välj en lagom stor säng

Välj en säng utifrån rummets storlek. En alldeles för stor säng i förhållande till rummet kommer att göra att sovrummet känns litet och trångt medan en för liten säng kan ge en kal känsla. Det är dock viktigt att välja en säng som passar dina behov.

Foto D-cor
Foto Rebel Walls

2. Satsa på sängkläder av hög kvalitet

Köp hellre få bäddset med högkvalitet. Sängkläderna kan nämligen göra stor skillnad för din sömn. En bra regel är att välja lakan, påslakan och örngott i naturmaterial som bomull eller linne – material som andas och kan leda bort fukt under natten. Tänk även på att välja kudden med omsorg för att undvika nackont.

3. Inred med harmoniska nyanser

Signalfärger som rött och orange bör generellt undvikas i ett sovrum eftersom de kan trigga nervsystemet. I sovrummet vill vi ha lugn och ro och använda kulörer som främjar sömnen. Det finns en anledning till att grönt och blått används så mycket i just sovrum, kulörerna påminner oss om naturen som har en lugnande och stressreducerande effekt på oss människor.

Foto Boråstapeter
Foto Dux

4. Välj naturmaterial

Andra sätt att ta in den lugnande naturen i sovrummet är genom materialval. Rotting, linne, trä och andra naturmaterial passar perfekt in i sovrumsinredningen.


LÄS ÄVEN: Inredningsredaktören: “Så lyckas du med Japandi-stilen i sovrummet”


5. Ställ in växter

Växter renar luften och tillför syre – något som är extra viktigt i sovrummet där du ägnar många timmar varje natt. Ju bättre luften är desto bättre kommer du att sova. Gröna växter bidrar även med harmoni i inredningen.

Foto Hemtex
Foto D-cor

6. Placera sängen på rätt sätt

Hur du placerar sängen kan göra stor skillnad för känslan i rummet. Många tenderar att ställa sängen i ena hörnet, vilket lämnar mycket yta i resten av rummet och kan skapa en känsla av obalans. Testa istället att placera sängen mitt i rummet med huvudändan mot väggen och luft på varje sida om sängen.

7. Håll papper och jobbsaker borta

Jobbar du ofta i sovrummet? Då kan din sömn påverkas. Om du dessutom förvarar jobbsakerna i sovrummet är det det första du kommer se när du somnar och det första du ser när du vaknar igen. Försök att hålla jobbet helt utanför sovrummet och låt rummet enbart bli en plats för återhämtning.

Foto Classic Collection
Foto Boråstapeter

LÄS ÄVEN: Bohemisk och lyxig känsla i sovrummet – 7 fina inredningsknep


8. Begränsa antalet prylar

För mycket saker i sovrummet kan ha en stressande effekt och göra det svårare att slappna av. Inred därför hellre med färre än alldeles för många prylar. En säng, sängbord, belysning, matta, textilier och eventuell klädförvaring är ofta tillräckligt.

Rulla till toppen