Titta in hemma hos Julia från ”Vem bor här”: ”Vi har slitit otroligt mycket”

Inredaren Julia Schiller bor tillsammans med sin familj i en 20-talsvilla i Västerås som förvandlats med känsla och värme. Tapeter pryder både väggar och tak och spännande auktionsfynd samsas med reseminnen och unika tavlor i ett lekfullt, personligt och lyxigt hem.

Att Julia Schiller älskar färg och mönster råder inget tvivel om. Hon föddes rakt in i tapetvärlden och när andra barn lärde sig alfabetet kunde hon rabbla NCS-koder utantill. 

– Jag är född i en färgbutik och uppvuxen bland tapetrullar och NCS-koder. Hela min familj är väldigt kreativt lagd och jag visste tidigt att jag ville jobba som inredare. 

Julia kommer från Västerås och så snart hon tagit studenten bar det av till Australien för att läsa inredning och design vid Design Centre Enmore i Sydney. Väl hemma i Sverige sprang hon på sin nuvarande man Jim och i dag är de två barn och ett hus rikare.

– Vi träffades på Tinder för sex år sedan. Vi hade vår första dejt i min nyrenoverade lägenhet, som då hade ett whiskyrum. Vi drack Glendronach och lyssnade på 80-talsmusik och sedan dess har vi inte skilts åt, ler hon.


LÄS ÄVEN: Kika in hemma hos Lina från “Vem bor här”: “Inget är gjort av plast i vårt hus”


Den inre hallen är tapetserad med tapeten ”Stripe” från Farrow & Ball.
Bröstpanelen i matsalen är original och över sitter tapeten ”Malin” från Sandberg Wallpaper. Det ovalformade marmorbordet kommer från Art N Deco World och runt om står stolarna Homeline i gul sammet, köpta på Öbergs i Västerås. Taklampan kommer från 101 Copenhagen.
Här bor: Julia och Jim Schiller tillsammans med döttrarna Ilsa och Felise. Jobbar som: Julia är inredare på färg- och möbelbutiken Öbergs. Jim är folkhälsoanalytiker.
Huset: Villa från 1929 i Västerås, på 217 kvm fördelat på 7 rum och kök samt 100 kvm biyta. Instagram: @juliaschillerdesign
Den befintliga eternitfasaden är ommålad i svart, NCS-kod S 8500-N. Fönstren är original med handblåst glas.
Det stora svarta tavlan i glas kommer från Yellow Corner. Liggfåtöljen ”LC4” från italienska Cassina är fyndad på Blocket och får sällskap av en randig pall från Jotex.

Julia och Jim flyttade ihop i hennes 20-talslägenhet i Västerås men när de väntade sitt första barn blev längtan efter hus och trädgård allt större.

– Det var en ren slump att vi hittade huset. Det poppade upp som en annons och vi åkte dit för skojs skull för att känna pulsen på husmarknaden. När vi sedan kom in i köket kände vi båda två direkt att här ska vi bo.


LÄS ÄVEN: Jörgen från “Vem bor här” bytte storstad mot skola på landet tillsammans med familjen: “Kan nästan sörja att vi missat det här”


Renoverade på en månad

Huset byggdes 1929 och ligger granne med sjukhuset i Västerås. Från början var huset uppdelat i fyra separata lägenheter för de anställda på sjukhuset, något som planlösningen och det rymliga trapphuset vittnar om.

– Det fanns inget riktigt vardagsrum, så vi fick ändra om lite i planlösningen så att det skulle passa oss. Flera originaldetaljer var bevarade i huset, såsom bröstpanelen och kolmårdsmarmorn i trapphuset. Även fönstren med vackert munblåst glas är bevarade sedan 20-talet och de bryter ljuset på ett fantastiskt sätt, berättar Julia. 

Familjen flyttade in i januari 2019 och på enbart en månad renoverade de samtliga sju rum och kök. Huset var i gott skick så paret har kunnat fokusera på ytskikten. 

– Vi har lagt nytt golv på hela nedervåningen för att få en enhetlig känsla. Vi har även målat och tapetserat alla rum samt målat om köksluckorna.

Soffan ”Brandon” kommer från Sits och framför samsas tre soffbord med olika uttryck. Glasborden kommer från Art N Deco World och marmorbordet från Jakobsdals. Tavlan med guldram är ett auktionsfynd som Julia målat på.
Marmorbordet kommer från Jakobsdal och lampan är ”Flowerpot” av Verner Panton, &tradition.
Köket sattes in av föregående ägare men är ommålat i kulören ”Julia Greige”, en kulör framtagen av Julia för Öbergs i Västerås. Stänkskivan är en mässingsplåt som satts utanpå det gamla kaklet, ett enkelt sätt att förnya köket.
De svarta trästolarna är ommålade loppisfynd och under matbordet ligger mattan ”Stockholm” från Ikea. Ljusstake i mässing ”Interconnect Candle Holder” från danska Audo Copenhagen. 
Köket har målats om i kulören ”Julia Greige”, som Julia själv har tagit fram. Stänkskydd av mässingsplåt.

Utvändigt har Julia och Jim målat om de slitna eternitplattorna och skapat en vacker trädgård som ramar in det svarta 20-talshuset. Mest nöjda är de med trädgården och de nya uteplatserna de skapat. 

– Vi har slitit otroligt mycket med att få till en fin och funktionell trädgård. Under två år har vi brottats med stenar, jord och grus. I dag är den stora altanen vårt andra vardagsrum under sommarmånaderna.

På sikt drömmer Julia om ett stort orangeri med svartvitrutigt stengolv, men innan dess står badrum och kök på kö för en makeover.

– Köket behöver bytas inom några år och toaletten på övervåningen ska få sig en omgång. För att få till en till dusch är planen att ha ett badkar i sovrummet, tänk vad lyxigt och ”hotelligt”, skrattar hon.

Det stora pampiga skåpet är ett ommålat Blocketfynd och rymmer mängder med porslin. Det blåvita porslinet i skåpet är ”Ostindia” från Rörstrand.
Det stora pampiga skåpet är ett ommålat Blocketfynd och rymmer mängder med porslin. Soffan ”Circus”, formgiven av Gunilla Allard för Lammhults Möbler, lyckades Julia byta till sig mot en Ikeasoffa. De svarta trästolarna är om­målade loppisfynd och under matbordet ligger mattan ”Stockholm” från Ikea. Ljusstake i mässing ”Interconnect Candle Holder” från danska Audo Copenhagen. Det blåvita porslinet i skåpet är ”Ostindia” från Rörstrand.
Trapphuset badar i ljus och binder ihop huset. Tapeten ”Pimpernel” från William Morris & Co gör sig fint ihop med bröstpanelen
i original.
Vinden är inredd som ett stort sällskapsrum med soffor, biljardbord och bardisk. 
Parets sovrum är klätt med tapeten ”Novulette”, designad av Piero Fornasetti för Cole & Son. Sänghimlen från Ellos skapar en ombonad känsla och sänggaveln i vinröd sammet ramar in sängen, specialbeställd från Öbergs i Västerås. Sänglamporna ”Blend” kommer från Pholc och sängborden ”Shuffle table” från &Tradition. Skänken är ett auktionsfynd.
Sovrummet är klätt med tapet ”Novulette”, designad av Piero Fornasetti för Cole & Son. 

Harmonisk färgsättning 

De tre våningarna genomsyras av vackra tapeter, inte bara på väggarna utan även på golv och i tak, och tack vare Julias skarpa färgsinne följer mönstren och färgerna en fin röd tråd. Lyxiga material såsom marmor, mässing och sammet avlöser varandra och antika möbler samsas med designklassiker i en härlig symfoni.

– Vår gamla kåk har själ och en historia. Jag gillar att det är lite högre i tak och flera rum i fil med små passager, då kan man inreda med extra mycket mönster och färg utan att tröttna, förklarar hon och fortsätter:

– Jag tror mycket på att följa husets hjärta och dess tidsepok. Ett bra tips är att hitta en harmonisk färgsättning som bas och sedan jobba med måttanpassade möbler och mattor. Det är även viktigt att mixa mjuka material med hårdare, liksom att blanda gammalt och nytt. 


LÄS ÄVEN: Dramatisk inredning med wow-faktor – så skapar du stilen


Hallen på övervåningen är helt klädd i tapet. På väggarna sitter ”Stripe” från Farrow & Ball och golvet, liksom taket, är klätt med ”Novulette” från Cole & Son. För att golvet ska hålla bra ligger först två lager renoveringstapet, sedan den mönstrade tapeten följt av ett golvlack.
I taket sitter ”Blossom 2”, en fototapet från Boråstapeter. Gunghästen samt svanen på väggen är loppisfynd.
Väggarna är spacklade med Design Spackel i en egen framtagen kulör. Ballongerna på väggen kommer från Byon och sänghimlen från Ellos.
Dotterns Ilsas rum är inrett som en fantasivärld med vacker tapet i taket och mängder av textilier. Svanen på väggen är loppisfynd.

LÄS ÄVEN: Mormorsväxter: 11 älskade krukväxter – och tips på hur du tar hand om dem


Inspirationen hämtar Julia från offentliga miljöer och Instagram, där miljöer som innefattar mat och dryck har en särskild plats i hennes hjärta.

– Jag är en riktig ”foodie” och får mycket inspiration från snygga barer och restauranger. När det gäller Instagram så gör Jorge Khawam mig knäsvag varje gång. Sedan älskar jag arkitektbyrån Joyn Studio i Sydney, som alltid gör magiska miljöer.

Julia faller sällan för trender utan är trygg i sin inredningsstil, och med van hand klickar hon hem unika objekt från nätet.

– Jag är en riktig samlare och älskar att skanna av Blocket och olika nätauktioner, men jag letar lika gärna efter spännande saker hemma hos släktingar. Köper jag nytt vill jag att det ska vara av bra kvalitet och gärna måttanpassat, så då vänder jag mig till en riktigt bra snickare eller möbelbutik för att få experthjälp. 

Rulla till toppen