Inredningsarkitektens bästa tips inför köksrenoveringen: ”Vanligaste misstaget”

Ska du renovera köket? Då finns det många bollar att hålla i luften. Vi bad inredningsarkitekten Jessica Fryklund dela med sig av sina bästa råd.

Det finns många saker att tänka på och trådar att hålla i under en köksrenovering. Men vad är viktigast att hålla koll på och vilka misstag bör man undvika? Vi bad Marbodals inredningsarkitekt Jessica Fryklund dela med sig av sina bästa råd.


LÄS ÄVEN: 10 fina kök att inspireras av – i olika stilar


Foto Marbodal

Inredningsarkitektens bästa tips inför köksrenoveringen:

Vilka är dina bästa tips när man ska bygga nytt kök?

– Börja fundera och skriva upp vilka delar i det nuvarande köket som är bra och vilka delar som är mindre bra. Det tydliggör vad som behövs förändras och vad som är viktigt att ha kvar i det nya köket.

Fundera på vilka delar som är ett krav och bara måste finnas med och vilka delar som är önskningar om det går att få till. Ta sedan hjälp av en köksdesigner som kan guida och hitta just det där köket som är drömköket. Ett annat tips är att samla på sig inspirationsbilder; inredningsbilder i stort samt bilder på detaljer/kök som man gillar. Då är det lättare att se och hitta den röda tråden.


LÄS ÄVEN: Kika in i köket med kombinerat skafferi och förråd – byggt av gamla fönster


Vilka är de vanliga misstagen och hur undviker man dem?

– Ett av de vanligaste misstagen är att många endast vill ha lådor, inte skåp. Men många har köksmaskiner och andra saker som ska förvaras i köket där lådor inte är det bästa. Det finns flera olika typer av smarta förvaringslösningar som optimerar förvaringen, rätt sak på rätt plats. Idag vill många ha en köksö. Här blir det extra viktigt att planera så att exempelvis spishäll och vask inte kommer bakom varandra vilket gör att köket upplevs trångt. Här är det ”kökstriangeln” som gäller – att få till en bra triangel mellan häll, vask och kyl/frys. Det finns många olika bredder på skåp som gör det möjligt att få till en riktigt bra lösning. 

Foto Marbodal

Hur kan man förnya köket med små medel?

– Det finns många knep för att fräscha upp köket. Antingen kan du göra en enklare variant och byta knoppar och handtag och kanske uppdatera köket med nya textilier och växter. Eller så finns möjligheten att byta bänkskiva, luckor och vitvaror. Man kan också byta ut skåp till lådor eller ta bort överskåp till förmån för öppna hyllplan. Eller varför inte sätta in en köksö eller sitthörna om utrymmet finns?

Hur ser våra kök ut 2024?

– Våra kök 2024 kommer att vara en kombination av estetik, funktionalitet och hållbarhet. Att skapa balans mellan moderna innovationer, personlig stil och tidlös gestaltning.

Det personliga uttrycket kommer fortsätta att ta plats i hemmet och detaljer blir mer och mer viktiga. Att kombinera olika material skapar intressanta möten och ger köket karaktär. Det kommer även vara ett ökat fokus på funktion och praktisk användning: välorganiserade kökslådor, dolda apparater och rena linjer för en strömlinjeformad känsla. Konst i köket kommer stort nu. Det gör köket till något större än bara en plats där vi lagar mat. Det är också en reflektion av din smak, kreativitet och livsstil.

Den röda stenen förväntas bli en favorit framöver, inte bara i köket. Röd sten är ett naturligt material med karaktär som skapar tidlös skönhet. Färgen associeras även ofta med passion och energi vilket skapar en bra atmosfär i köket.

Ett vitrinskåp är både praktiskt och estetiskt tilltalande – helt i linje med den efterlängtade balansen vi strävar efter 2024. Vitrinskåpet ger möjlighet att presentera en personlig och visuell utställning med ditt vackraste porslin och andra favoriter. Du kan skapa en visuell dimension och djup i köket vilket i sin tur kan göra rummet mer levande och intressant. Vitrinskåp passar dessutom de flesta köksstilar.

Foto Marbodal

LÄS ÄVEN: Så planerar du ditt drömkök – inredningsarkitektens tips för stora och små förändringar


– Vi vill visa upp hantverk och historien bakom dem. Många söker unika och personliga produkter med handgjorda detaljer och individuell design. I dagens konsumtionssamhälle värderar dessutom allt fler äkta hållbarhet och kvalitet. Hantverk betonar användningen av naturliga och hållbara material samt en mer långsiktig livslängd för verken. Det går hand i hand med den hållbara trenden. Även det moderna intresset för tradition och autenticitet spelar stor roll. Hantverkstraditioner har en kulturell och historisk värdegrund som attraherar genom den genuina känslan.

Slutligen tänker vi mer på alla sinnen när vi inreder. Textilier och växter i ett rum reducerar stress och får oss att känna oss mer avslappnade. Naturliga element skapar en känsla av levande energi. Tillsammans skapar det en varm och inbjudande atmosfär. Överallt ser vi fokus ligga på gardiner, plantor och vad just du tycker om.

Rulla till toppen