Så inreder du för att spara el hemma – 8 smarta tips

Hur du inreder och möblerar påverkar hur mycket energi ditt hem gör av med. Men det finns knep att ta till. Här är 8 smarta tips på hur du inreder för att spara el hemma.

Hur du möblerar och inreder hemma bidrar i stor utsträckning till hur mycket energi hemmet slukar. Vid dörrar och fönster läcker det in kyla som belastar uppvärmningen, du kanske lagar mat flera gånger om dagen eller så har du rum som inte är optimalt möblerade för att ta tillvara på energin i hemmet. Nu lanserar Ikea den optimala planritningen där hemmet är möblerat för att både spara och bevara energi – samtidigt som det ska vara både hemtrevligt och funktionellt.

– Vi tror att vår energioptimerade planlösning och tips också kan bli en rolig utmaning att testa för hela familjen. Och om man vill dra tipsen till sin spets. Vad hade exempelvis hänt om hela familjen flyttade ut i vardagsrummet under en vecka? När vi sänker värmen i ett rum kan vi man tillsammans bygga kojor av täcken och kuddar, vi kan tävla om vem som duschar snabbast eller se det som self care att ta en stund för dig själv när du planerar veckans matlådor, säger Caroline von Garaguly, heminredningsexpert på Ikea.

Ikeas energioptimerade planritning.

Så inreder du för att spara el – 8 smarta tips:

1. Flytta på möblerna

Flytta på de möbler som blockerar element och andra värmekällor.

Foto Ikea

2. Sätt upp gardiner

Sänk din temperatur i vissa rum. Sätt upp en gardin in till nästa rum så att kylan stannar på rätt sida. Du kan också rulla ihop ett lakan och lägga vid en dragig entré. 

3. Ställ soffan mot en innervägg

En stor del av den värmen som läcker ut ur hemmet går igenom fönster och dörrar. Därför är det bra att möblera så att soffan står mot en innervägg, långt från fönster eftersom du spenderar mer tid där.

Foto Ikea

4. Lager på lager

Ha persienner och gardiner tillsammans, flera lager är viktigt. Först en persienn, sen en tunnare gardin och sist en tjockare gardin i till exempel sammet eller tjockare bomull. Den yttre kan du sen välja att ta bort under vår- och sommarmånaderna. Dra för när kylan kommer och det börjar skymma.

5. Fårskinn och plädar

Ha ett fårskinn eller en skön filt i soffan eller när du sitter och jobbar hemma. Det kan du enkelt ta med dig för att ha det skönt var du än är i hemmet.

Foto Ikea

6. Isolera med mattor

Placera mattor på golvet för att isolera, här kan man ha en lite tjockare med längre lugg som du tar fram på vintern, och även täcka ytor där du går eller rör dig mycket så det blir varmare. Man kan även ha en matta till våren och en varmare till vintern och byta mellan säsongerna. Du kan lägga två likadana mattor bredvid varandra för att få en större yta täckt.

7. Fokusera på rummen du är i mest

Låt det vara kallare i rum där du inte är så mycket och fokusera på rum där ni är mest. Det kan ofta vara lite kallare i rum som hall, tvättstuga eller varför inte sovrummet där det är skönt att ha det svalare. Istället kan du ha ett varmare täcke på vintern och ändå sova gott.

Foto Ikea

8. Byt till LED-lampor

Byta ut dina glödlampor till LED-lampor och använd smarta ljuskällor och koppla ihop dessa med Ikeas hubb DIRIGERA för smarta hem. Då kan du enkelt med ett klick (med STYRBAR) stänga av alla lampor när du lämnar ett rum eller använda timers för att bara ha belysning igång när du är vaken.

Rulla till toppen