Så gör du fint på fönsterbrädan – inredarens bästa knep

Fönsterbrädan är en perfekt plats för stilsäkra stilleben som gör det lilla extra för inredningen. Här ger Matilda Appelberg 5 knep för en fin fönsterbräda.

Sätt fönstret i fokus genom att skapa välbalanserade blickfång på fönsterbrädan. Inred med växter i olika höjder, fokusera på att gruppera och höj stämningen med hjälp av belysning. Här har Hus & Hems stylist och inredare Matilda Appelberg samlat sina 5 bästa tips för en fin fönsterbräda. 


LÄS ÄVEN: 7 ombonade och personliga sovrum att inspireras av


Så inreder du fönsterbrädan:

1. Sparsmakat 

Har du en minimalistisk stil och inte gillar när fönsterbrädan är överbelamrad. Då ska du satsa på några få utvalda detaljer. Men tänk på att följa ett visst tema eller en utvalda färgskala för att hålla den lugna och stilrena känslan. Två vaser och den bok du håller på att läsa blir i all sin enkelhet ett vackert stilleben.

Foto Lindform

2. Gör din egen fönsterbräda 

I många moderna hus saknas det fönsterbrädor men då kan du enkelt skapa dig din egen.  Möblera med en hylla framför ditt fönster som nödvändigtvis inte måste ha samma höjd som fönstret. Lek med linjerna och se möjligheterna när du skapar dig din alldeles egna fönsterbräda. 

Foto Hay

3. Gruppera mera 

Genom att samla ihop dina krukor och dekorationer i olika öar på fönsterbrädan skapar du en viktig balans. Det är till stor del detta enkla knep som ger harmoni på fönsterbrädan. Du kan förstärka grupperingen genom att låta en av öarna stå på en bricka.


LÄS ÄVEN: Så inreder du din fönsterbräda – 9 stylingtips


Foto Ikea

4. Stämningsfullt med belysning 

Ett rum kan aldrig få för många ljuskällor. En mjuk stämningsfullt sken i fönstret tillför en hög mysfaktor. Det fungerar lika bra med en hängande lampa som en lampa på fot, här är det smaken som avgör. 

Foto Ellos

5. Viktiga nivåskillnader

Oavsett storleken på ditt fönster är det A och O att inreda i nivåskillnader. Hemligheten för ett harmoniskt och levande uttryck är att hitta balansen och det gör du genom att inreda med föremål i olika höjder. Allt från små ljuslyktor, till mellanstora växter till en hög bordslampa, här kan du blanda fritt. 


LÄS ÄVEN: 8 fina hemmakontor att inspireras av


Foto Mio
Scroll to Top